SONDAJ: 9 la sută dintre români nu știu că suntem în NATO, 41 la sută n-au auzit de implicarea României în scutul antirachetă

Redactor:
Laura Holban
SONDAJ: 9 la sută dintre români nu știu că suntem în NATO, 41 la sută n-au auzit de implicarea României în scutul antirachetă
Peste jumătate din românii chestionați în cadrul unui sondaj IRES spun că au auzit de scutul antirachetă și, deși 85% dintre aceștia nu știu când va deveni funcțional, 52% dintre aceștia consideră că efectul auspra populației va fi unul pozitiv.

Peste jumătate din românii chestionați în cadrul unui sondajIRES spun că au auzit de scutul antirachetă. 85% dintre cei care auauzit nu știu când va deveni funcțional. Totuși, 52% dintre ceiinformați consideră că efectul asupra populației va fi unulpozitiv. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondajdifuzat azi de IRES.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizatun sondaj de opinie privind participarea României la scutulantirachetă american în care a chestionat telefonic 1.615 indivizide peste 18 ani. Potrivit sondajului, 98% dintre români au auzit deNATO și 66% dintre aceștia au o părere bună despre activitateaorganizației. 9% dintre români nu știu însă că România faceparte din NATO, în acest procent încadrându-se mai mulțiromâni cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

În ce privește scutul antirachetă, 66% dintre cei intervievațiau spus că știu despre acesta. Persoanele din mediu urban au auzitîn proporție mai mare despre scutul american – 71,2%, comparativ cucele 59.6 procente de respondenți din mediul rural. 71% dintresubiecți au declarat că cele mai multe informații pe acest subiectle-au aflat de la televizor. În schimb, 41% dintre subiecțirecunosc că nu aveau habar că România este implicată în acestproiect, locuitorii din regiunea Moldova fiind cei maipuțin informați (28.3%).

Rugați să enumere avantaje ale acestui proiect, subiecții auenumerat siguranța țării (31%) și protecția din partea SUA și NATO(41%). În ce privește dezavantajele alăturării la acest proiect,subiecții se tem că România poate deveni țintă a atacurilorteroriste în proporție de 8.9% sau că se pot deteriora relațiile cuRusia (8.4%).

Inchide