Sondaj IRES: Ce buget alocă românii pentru Paște

Sondaj IRES: Ce buget alocă românii pentru Paște
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 23:17

Cei mai mulți români vor aloca pentru Sărbătorilor Pascale unbuget pe familie cuprins între 100 și 500 de lei, în scădere fațăde 2010, iar pentru o parte dintre aceștia fondurile fie suntinsuficiente și se renunță la anumite produse, fie nu vor puteacumpăra nici strictul necesar, potrivit IRES.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie-IRES a realizat,în aprilie, a doua ediție a studiului cu privire la obiceiurile,percepțiile și comportamentele românilor cu prilejul SărbătorilorPascale.

Astfel, 44% dintre respondenți vor aloca pentru SărbătorilePascale din acest an un buget pe familie cuprins între 100 și 500de lei, în timp ce 20 vor avea la dispoziție între 501 și 1.000 delei, 8% între 1.001 și 1.500 de lei. De asemenea, pentru 18% dintreparticipanții la studiu bugetul va fi mai mic de 100 de lei.

„Față de 2010 se constată o ușoară diminuare a bugetului generalalocat acestei sărbători: procentul celor care vor dispune de unbuget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ față de 2010,când doar 11% se încadrau în această categorie, iar segmentele dinpopulație care alocă un buget peste 501 lei sunt sensibil mai micisau la fel ca în urmă cu un an”, se arată în studiu.

O treime dintre participanții la studiu afirmă că banii de caredispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienți și vor finevoiți să renunțe la multe produse, iar pentru 14% situația esteși mai gravă, aceștia afirmând că bugetul nu le va ajunge nicipentru strictul necesar.

Locuitorii din mediul rural (16,8%) și cei din Moldova (15,2%)par a fi cei mai afectați de lipsa unui buget pentru a-și asiguraun minim necesar pentru această sărbătoare.

Comparativ cu anul 2010, proporția celor care apreciază căbugetul nu le va fi suficient pentru strictul necesar crește cu 3procente, iar a celor care susțin că vor fi nevoiți să renunțe lamulte produse cunoaște o creștere de 6 procente. De altfel, 56dintre cei intervievați sunt de părere că în acest an vor cheltuimai puțin decât în anii trecuți pentru cumpărăturile de Paște, iar72% dintre respondenți sunt de acord că actuala criză economică aafectat în mare și foarte mare măsură bugetul familiei lor alocatSărbătorii de Paște.

Cei mai afectați de criză se declară respondenții din regiuneade Sud a țării, iar cel mai puțin locuitorii din Transilvania șiBanat.

„Percepția influenței crizei asupra bugetului familiei pentruSărbătoarea de Paște s-a acutizat, în sensul că în acest anproporția celor care se declară afectați în mare și foarte maremăsură crește cu 11 procente”, se precizează în studiu.

În ceea ce privește cumpărarea cărnii de miel, 44% dintreintervievați spun că vor cumpăra în acest an (cu 4% în creșterefață de 2010), 41% susțin contrariul, iar 14% o obțin din propriagospodărie. Pentru 45% dintre respondenți, carnea de miel seconsumă doar cu ocazia acestei sărbători, în timp ce 18% o consumămai des, 18% o comsumă mai rar, iar alți 18% nu consumă acest tipde carne.

De asemenea, o treime (33%) dintre respondenți cumpără ouăpentru Paște, în timp ce mai mult de jumătate (55%) le procură dinpropria gospodărie.

În același timp, pentru Sărbătorile Pascale din acest an, 63%dintre respondenți vor prepara în casă prăjiturile, 21% le vorcumpăra, 10% vor cumpăra și vor prepara în casă, în același timp,iar 5% recunosc că nu vor avea prăjituri.

Jumătate dintre respondenți nu vor face, în acest an, cadouri dePaște celor dragi, iar 47% vor face acest lucru. Dintre aceștia dinurmă, 61% spun că în acest an cadourile vor fi mai modeste decâtcele de anul trecut.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.281 de persoane depeste 18 ani.

Cristina Cuncea,[email protected]

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii