SPECIAL – Care sunt prognozele meteo pentru zilele următoare. PLUS – Șeful ANM: „Putem noi să dăm cod negru, că oamenii nu mai pot fi salvați

SPECIAL – Care sunt prognozele meteo pentru zilele următoare. PLUS – Șeful ANM: „Putem noi să dăm cod negru, că oamenii nu mai pot fi salvați
"Acolo unde au fost revărsări, a plouat mult și solul deja este îmbibat cu apă, nu mai acceptă niciun strop de apă în plus, indiferent cât de puțin ar mai ploua de acum înainte

mici (de pildă, o sută de litri pe metru pătrat într-un intervalde timp scurt) nu se pot evita nicăieri în lume, spun specialiștii.De altfel, nicăieri nu se pot anula efectele unor asemeneainundații, ci numai se pot diminua, adaugă ei.

Studiu: 7 milioane de sinistrați în întreaga lume, pânăîn 2080

Inundațiile care mătură Europa Centrală din luna mai încoace arputea fi puse pe seama încălzirii globale, apreciază climatologii.De altfel, în urmă cu trei ani experții Grupului Interguvernamentalasupra Evoluției Climei ajunseseră la concluzia că până în anul2080 circa șapte milioane de oameni din întreaga lume vor fiafectați de inundații. Asta se va întâmpla mai ales în zonelecostiere și în marile delte ale lumii. La polul opus, peste 600 demilioane de oameni vor suferi de foame de pe urma secetei șidegradării solului.

În ceea ce privește Europa, aceasta va suferi când de secetă,când de inundații. Astfel, în regiunile maritime și în EuropaCentrală vor continua să se înmulțească inundațiile, iar în țărilemediteraneene se va accentua seceta, mai estimau climatologii. Dealtfel, luna trecută NASA și specialiștii Met Office au explicatpublicului că 2010 are „peste 50% șanse să fie cel mai cald an dinistoria măsurătorilor meteo”. Este vorba despre ultimii 130 deani.

Pe linia fenomenelor prognozate încă de acum trei ani se înscriuinundațiile dramatice din Europa: după o lună de ploi neîntrerupteîn Slovacia, digurile au cedat și apa a intrat în case, ajungând șila doi metri adâncime.

Autoritățile vorbesc de cele mai grave inundații din ultimulsecol, fiind decretată și stare de urgență. La fel s-a întâmplat șiîn Polonia sau în sud-estul Franței unde, pe alocuri, a plouat în24 de ore cât în șase luni. Astfel de viituri nu s-au mai întâmplatdin 1827, spun meteorologii francezi. În Ungaria, ploile căzutenumai în luna mai au egalat în cantitate debitul mediu pentru un anîntreg.
În ceea ce privește felul în care vom simți în România efecteleîncălzirii globale, Roxana Bojariu, șefa de la Climatologie a ANM,a explicat: „Există pentru următoarele decenii o probabilitatecrescută de a înregistra valuri de căldură mai frecvente și maiintense vara, punctate însă de episoade cu precipitații maiintense, în care o cantitate mare de precipitații cade pe suprafețemici în intervale mici de timp”.

INFO PLUS

Ce zone se află sub cod galben

Cele 18 prefecturi aflate sub cod galben, inclusiv astăzi:Bacău, Brașov, Brăila, Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Covasna,Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava,Tulcea, Vaslui, Vrancea. Aici, cantitățile de apă vor depăși,izolat, 40 de litri pe metrul pătrat

Încă o săptămână de azi înainte va ploua în aproape toate zonelețării și vor fi inundații, mai ales acolo unde deja s-au maiprodus, ne-au declarat specialiștii ANM. „Acolo unde au fostrevărsări, a plouat mult și solul deja este îmbibat cu apă, nu maiacceptă niciun strop de apă în plus, indiferent cât de puțin ar maiploua de acum înainte. În țară va mai ploua încă șase, șapte zile,mai mult în partea de centru, sud și est, iar în vest mai puțin.Precipitațiile nu vor cădea, însă, continuu. Astfel, chiar dacătemperaturile vor fi ceva mai ridicate, vremea nu se va îndreptafoarte mult”, ne-a explicat Meda Georgescu, meteorolog ANM.Potrivit autorităților, codul galben va fi menținut și joi, iarcodul roșu hidrologic va fi valabil până vineri. „Îmi pare rău cănu pot să vă dau vestea că încetează ploaia în România, înurmătoarele zile, singura speranță este că nu mai vin cantitățiuriașe din Ucraina și Siretul ar putea să scadă. Asta pentru căciclonul nu mai este pe Ucraina, ci se mută pe Moldova și pe MareaNeagră”, a spus ieri Ion Sandu, directorul ANM, aflat la PalatulVictoria.

El a mai explicat că marile inundații pot fi prevăzute doar cudouă ore înainte: „Sunt situații cărora niciun guvern nu poate săle facă față, nicăieri în lume. Un guvern poate fi responsabil dacăies râurile mari, nu situații de 200 litri pe metrul pătrat în 24ore. Pe radar, cu două ore înainte, se poate vedea celula care sedezvoltă și putem da acea avertizare, dar mi-e greu să cred că sepot lua măsuri. Putem noi să dăm cod negru că oamenii nu mai pot fisalvați în asemenea situații, să fie foarte clar!”. Din 2005,inundații de asemenea proporții se tot întâmplă în România și cusiguranță efectele nu ar fi atât de catastrofale dacă am arăta maimultă grijă pentru mediu: „Aici este vorba despre influența omului.Vorbim despre defrișările masive de pe versanți, felul în care s-arrealiza îndiguirile sau faptul că în unele locuri nu se mai curățărâurile, ceea ce duce la blocaje pe anumite zone”, a mai spus MedaGeorgescu.

Efectul de remuu: se produce fenomenul invers, cândapele Dunării intră în Siret

Specialiștii Apelor Române se luptă acum să atenueze următoareaviitură de pe Siret, așteptată dintr-un moment într-altul. Ieri,vârful viiturii de pe Siret ajunsese la Hălăucești și pe sectorulNicolae Bălcescu – Roman și, din fericire, digurile rezistau încă,deși aflate sub presiunea apei. „Motivele revărsării Siretului suntmai multe: în primul rând, a plouat foarte mult la izvoare, înUcraina, apoi propagarea viiturii din Ucraina și, în ultimul rând,Siretul a preluat afluenți”, ne-a declarat Ana Maria Tănase,purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române (ANAR).Problematic va fi sectorul până la Drăgești, căci de acolo „debitulSiretului va reuși să fie preluat fără probleme de cătreacumulările din aval, Călimănești și Movileni (Acumulare finalizatăanul trecut și aflată la prima atenuare de viitură)”, se aratăîntr-un comunicat de presă ANAR. O altă problemă ar putea apărea lavărsarea Siretului în Dunăre. Acolo se formează efectul de remuu.”Este un lucru absolut normal, când debitul râului mai mare intrăpe debitul celui mai mic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ApelorRomâne. Și pe Dunăre debitele sunt în creștere, pe sectorulBrăila-Galați.

„Recomandăm populației să se conformeze întru totul indicațiilorreprezentanților ISU, Jandarmeriei și Armatei, întrucât viațaoamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zoneleavertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximăși vigilență. Facem un apel către autoritățile locale și echipelede voluntari să acorde sprijin în operațiunile de supraînălțare adigurilor”, mai precizează comunicatul de presă. Genul acesta deviituri, foarte rapide și pe suprafețe …citește maideparte în pagina următoare

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide