SPECIAL – CUM ȘI-AU APĂRAT JUDECĂTORII CURȚII CONSTITUȚIONALE PROPRIILE PENSII. VEZI AICI CÂT CÂȘTIGĂ

Redactor:
Gabriela Stefan
SPECIAL – CUM ȘI-AU APĂRAT JUDECĂTORII CURȚII CONSTITUȚIONALE PROPRIILE PENSII. VEZI AICI CÂT CÂȘTIGĂ
Curtea Constituțională a decis că reducerea pensiilor cu 15 la sută și recalcularea pensiilor speciale ale magistraților sunt neconstituționale. În schimb, magistrații au stabilit că sunt constituționale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută precum și recalcularea celorlalte pensii speciale

Curtea Constituțională a decis că reducerea pensiilor cu 15 lasută și recalcularea pensiilor speciale ale magistraților suntneconstituționale. În schimb, magistrații au stabilit că suntconstituționale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sutăprecum și recalcularea celorlalte pensii speciale.

Legile austerității – adoptate prin asumarea răspunderiiGuvernului – sunt blocate în acestmoment chiar dacă CurteaConstituțională nu le-a declarat neconstituționale înintegralitate. Practic, instanța a declarat neconstituționale câteun articol din fiecare lege. În acest moment, după publicareamotivării deciziei în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie sămodifice cele două legi în sensul indicat de magistrați și să leprezinte din nou în Parlament.

În ceea ce privește Legea privind unele măsuri necesare învederea restabilirii echilibrului bugetar, instanța a decis că esteneconstituțional articolul referitor la „diminuarea cu 15% acuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precumși a indemnizației de însoțitori pentru pensionarii de invaliditatede gradul I, precum și cele referitoare la valoarea punctului depensie utilizat de 622,9 lei”. De asemenea, în privința Legiiprivind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor a fostdeclarat neconstituțional articolul1 lit.c) referitor la pensiilespeciale ale magistraților care nu vor fi recalculate.

Cum explică decizia CC judecătorul IonPredescu

Judecătorul Curții Constituționale Ion Predescu, citat deAgenția Mediafax, a explicat decizia curții de respingere a tăieriipensiilor prin aceea că nu se poate trece peste faptul că cineva acotizat zeci de ani la fondul de pensii, administrat „prost” destat. „Măi, daca haina are două mâneci, tu îi lași una? E făcută cudouă mâneci, nu cu una. Pensia este pentru activitatea din trecut,pentru cei 30, 35 sau 40 de ani (de muncă, n.r.) și corespunzătoarecotizațiilor de atunci. Dumneata poți trece peste faptul că, timpde 30 de ani, omul le-a plătit lună de lună cota de asigurare? Poțisă zici că nu a plătit-o? Sau să zici: «A plătit-o, da’ nu măinteresează?» Păi nu, nu poți”, a spus Predescu, la plecarea de lasediul Curții Constituționale, vineri, după ce instanța a decis cătăierea pensiilor nu este în acord cu legea fundamentală.

El a criticat apoi autoritățile, spunând că banii de pensii aufost administrați „prost”. „Omul a plătit timp de 30 de ani și is-au reținut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treabata”, a mai spus Ion Predescu.

Pensionarii de la Curtea Constituțională

Unii dintre judecătorii de la Curtea Constituțională sunt șipensionari. Astfel, Ion Predescu a precizat în declarația de averela rubrica „venituri: „indemnizația lunară de judecător și pensialegală din justiție”. Un alt magistrat, Aspazia Cojocaru, aîncasat, potrivit declarației de avere, o pensie de 49.000 ron. Înaceeași situație se află și Acsinte Gașpar cu o pensie 52.281ron.

Citește și 600 desindicaliști din administrație, sănătate, educație, asistențăsocială și poliție pichetează vineri PalatulCotroceni

Citește și Reacțiile economiei ladecizia CC: cursul se duce spre 4,3 lei/euro și bursa seprăbușește. Un investitor din Londra și a întrebat colegii de laBucurești „Și acum ce urmează?”

Citește și Boc:Legile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt constituționale,Guvernul așteaptă decizia CC

Citește și SPECIAL Cum comenteazăCristian Tudor Popescu decizia Curții Constituționale de a blocataierea pensiilor

Citește și SPECIAL Marko:Probabil ne vom întoarce la creșterea cotei unice și aTVA

Citește și SPECIAL Reacțiile economiei ladecizia CC: cursul se duce spre 4,3 lei/euro și bursa seprăbușește. Un investitor din Londra și a întrebat colegii de laBucurești „Și acum ce urmează?”

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Florin Cîțu și alți guvernanți care au mers la piesa de teatru „Dineu cu proști”,...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Anunțul Digi | RCS-RDS care ar interesa toți clienții. Reușita gigantului românesc la început de...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
×
Inchide