SPECIAL – Informațiile Gândul, confirmate de președinte. Băsescu îl lasă pe Boc singur cu creșterea TVA. Cât „costă” soluția președintelui de a se impozita pensiile

SPECIAL - Informațiile Gândul, confirmate de președinte. Băsescu îl lasă pe Boc singur cu creșterea TVA. Cât „costă soluția președintelui de a se impozita pensiile
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 27/04/2012, 22:50

Președintele Traian Băsescu a confirmat, ieri, informațiilepublicate în urmă cu câteva zile de Gândul, și anume că nu a fostde acord cu decizia guvernului de a crește TVA și că ar fi preferatimpozitarea cu 16 la sută a tuturor pensiilor. „O spun acum public,prima dată după ce a luat Guvernul decizia: nu sunt un susținătoral creșterii TVA. În opinia mea a fost o greșeală pentru că nu aoperat exact acolo unde este cancerul în buget. Avem două zonecancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetulde stat și procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului destat pe care le utilizăm în zona socială”, a declarat președintele,într-un interviu la postul public de radio.

El a spus că această majorare de TVA nu rezolvă problema „nicimăcar pe termen mediu” și că soluția corectă ar fi fost „cotaunică” introdusă la pensii.

Avertisment pentru Executiv: Nu mai creșteți TVA,reveniți la 19 la sută

Surse din PDL relataseră pentru Gândul că acesta a fost motivulpentru care Băsescu s-a supărat pe guvern. Sursele citate au spuscă, deși premierul Boc s-a angajat în fața președintelui să susținăaceastă soluție, s-a supus presiunilor din propriul partid capensiile să nu fie impozitate și să fie majorată TVA. Boc i-ar fiexplicat apoi președintelui că niciun partid din coalițiaguvernamentală nu a acceptat impozitarea pensiilor și că o astfelde măsură ar fi putut fi și ea declarată neconstituțională, așa cums-a întâmplat cu tăierea cu 15 la sută a pensiilor. De aicisupărarea lui Băsescu, refuzul lui de a susține pe loc aceastămăsură și absența în prima săptămână de inundații.

• În interviulacordat Radio România Actualități, președintele a mai transmisCabinetului Boc un semnal: „Eu nu spun că trebuie tăiate pensiile,dar nu cred că există venit în România care nu trebuie impozitat.Sper ca, de la 1 ianuarie, Guvernul să nu vină cu o altă măsură degenul mărim TVA cu câteva procente și să nu introducă impozit peorice venit, inclusiv pe pensii”.
• Într-adevăr, lanivelul PDL s-a discutat și despre varianta ca, în cazul adânciriiscăderii economice, TVA să mai fie crescută cu un procent, până la25 la sută, în anul viitor. Nu s-a luat însă nicio decizie, însperanța că măcar economia globală își va reveni și va trage dupăea și economia românească.

Băsescu a cerut, în schimb, Guvernului să taie cheltuielilebugetare astfel încât, în 2011, să se revină la o TVA de 19 lasută.

Portretul pensionarului invalid

Șeful statului a spus că o mare problemă a sistemului de pensiia fost frauda pensiilor de invaliditate, fiind vorba despre „orețea de corupție” din care au făcut parte și medici și funcționaride la ministere. „Dacă au văzut (guvernele – n.r.) că li se umflănumărul de pensionari de invaliditate, dintr-odată, măcar mergeaupe stradă și vedeau că nu sunt atâția invalizi. Dacă ai 900.000 depensionari de invaliditate, atunci vedeau numai oameni care nu maiau un picior. Or, unii nu au amigdalite (sic! amigdalita esteinflamația amigdalelor – n.red. -) și sunt pensionați pe caz deboală. Alții sunt pensionați pentru că nu văd, dar ei conduc, îivezi la volan. …citește mai departe în paginaurmătoare

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...