SPECIAL România a cerut sprijin la nivel european, după inundații. Luni, autoritățile trimit la Bruxelles o nouă listă cu ce ne lipsește. Ungaria și Polonia oferă echipamente și produse

SPECIAL România a cerut sprijin la nivel european, după inundații. Luni, autoritățile trimit la Bruxelles o nouă listă cu ce ne lipsește. Ungaria și Polonia oferă echipamente și produse
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 27/04/2012, 11:33

Autoritățile române au întocmit și trimis vineri seară o listăpreliminară la Comisia Europeană cu cele necesare pentru a facefață viiturilor. Purtătorul de cuvânt al Executivului European,Ferran Tarradellas Espuny, declara vineri după-amiază că nu aprimit nicio cerere din partea Guvernului român, deși este”deschisă” la ideea activării Mecanismul de protecție civilă dacăexistă o cerere.

„La acest moment, CE, prin centrul de monitorizare și informare,urmărește cu atenție situația, dar până am venit la aceastăconferință (ora 13.00, ora României – n.r.) nu am primit niciocerere din partea Guvernului”, a spus purtătorul de cuvânt, într-oconferință de presă susținută la Bruxelles, întrebată dacă Româniaa cerut ajutor în cazul inundațiilor.

„Depinde de statele membre care evaluează situația în teren dacădoresc să ceară această măsură. Noi urmărim situația și suntemdeschiși să cooperăm cu autoritățile române dacă ele consideră căau nevoie de acest lucru”, a spus Ferran Tarradellas Espuny.Mecanismul european de protecție civilă poate fi declanșat în cazulunor dezastre. El este format din statele membre UE cărora li seadaugă Croația, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

MAI și Ministerul Mediului au întocmit rapidlista

La orele 15.00, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunțatpentru Gândul că autoritățile române urmau în aceeași zi să cearăajutorul comunitar. Întrebat când vor trimite autoritățile române,la CE, o cerere de ajutor din partea Guvernului român, ministrul adeclarat că lista completă urmează a fi trimisă la Bruxelles, laînceputul săptămânii viitoare. „Nu e vorba de Fondul Solidaritatea,ci e vorba de acele cereri urgente pe care se pot trimite.Deci noi,la Ministerul Mediului, avem finalizată o listă și am vorbit cucolegul domnul Blaga. Avem deja câteva state care și-au exprimatdisponibilitatea să ne ajute”, ne-a spus Laszlo Borbely.

De exemplu, Ungaria și Polonia au anunțat Bucureștiul că pottrimite ajutoare. „Dar când ajunge lista, atunci fiecare ne vaspune cu ce poate să ne ajute”, a spus ministrul, explicând că evorba de ajutoare în echipamente, dar și în produse. Șireprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor auconfirmat pentru Gândul că o listă preliminară cu ce ar aveaRomânia nevoie pentru a face față viiturilor urma să fie trimisăvineri seară la Bruxelles, urmând ca luni să fie trimisă o a doua,care să se bazeze pe cele mai recente bilanțuri.

Pagube care „îneacă deficitul”

Mecanismul de protecție civilă este total distinct de Fondul deSolidaritate al Comisiei Europene și pentru care deja au fostfăcute demersuri. Acesta din urmă poate fi accesat în două situații- în situație de forță majoră, dacă pagubele depășesc trei miliardede euro (ceea ce nu este cazul nostru) sau dacă într-o perioadălimitată de timp pagubele depășesc 0,6% din PIB, cum este situațiaRomâniei. Potrivit ministrului de Interne, Vasile Blaga, astfel vaputea fi accesat un ajutor de 75 de milioane de euro.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...