STATUL ÎNCEPE MAREA EXECUTARE SILITĂ. Ai o amendă de circulație neplătită, primăria îți blochează salariul. Vezi aici lista amenzilor pentru care nu ești iertat

STATUL ÎNCEPE MAREA EXECUTARE SILITĂ. Ai o amendă de circulație neplătită, primăria îți blochează salariul. Vezi aici lista amenzilor pentru care nu ești iertat
Rămași cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din România și-au adus aminte că au la îndemână o metodă de a crește veniturile pe care până acum au neglijat-o: încasarea restanțele acumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuință.

Rămași cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii dinRomânia și-au adus aminte că au la îndemână o metodă de a creșteveniturile pe care până acum au neglijat-o: încasarea restanțeleacumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale,cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuință. La acestea seadaugă și toate amenzile care sunt încasate la nivel local, de lacele de circulație sau din mijloacele de transport în comun până lacele pentru prostituție.

Dintre acestea, cele mai numeroase dar și bănoase, sunt amenzilede circulație neplătite de ani buni, pe care mizează de altfelmajoritatea primăriilor. Dacă cel somat să plătească nu respectătermenul limită, în cel mai scurt timp se va trezi că nu își maipoate ridica leafa de la locul de muncă, sau, mai rău, că i se punesechestru pe mașină sau pe casă. Sursa de venit este considerabilăținând cont că anul trecut s-au acordat la nivel național 4,7milioane de amenzi de circulație, în valoare de peste 200 demilioane de euro, dintre care s-au plătit mai puțin dejumătate.

La toate acestea se adaugă însă și amenzile din anii anteriori,când gradul de conformare a fost, de asemenea, foarte scăzut, în2008, de exemplu, acesta fiind de doar 33%. Conform datelorPoliției Rutiere, în România gradul de conformare la amenzile decirculație nu a depășit vreodată 40%.

La Brașov sunt 100 de „execuții” pe zi

În Capitală, numărul executărilor silite a crescut cu 30 la sutăîn ultimul timp, banii obținuți din recuperarea taxelor, imozitelorsau a amenzilor rotunjind vizibil bugetele administrațiilor publicelocale.

Nu numai primarii de sector din București apelează însă laaceastă măsură, ci și cei din provincie.

În Brașov, de exemplu, media popririlor instituite de DirecțiaFiscală a municipalității pe veniturile rău-platnicilor este decirca 100 pe zi, în primele două luni ale acestui an fiind”executați” astfel aproape 1.600 de debitori, dintre care un sfertpentru amenzi de circulație, iar restul pentru diverse altecontravenții (de la amenzile RAT până la cele pentru prostituție).Practic, în doar două luni, ianuarie și februarie, au fost”executați” 58% din totalul debitorilor, în timp ce „ceilalți îșiplătesc amenzile imediat, în termen de 48 de ore, scăpând astfeldoar cu jumătate din sumă”, după cum ne-a explicat Alin Pop, șefulcompartimentului de resort din Direcția Fiscală Brașov.

Dacă nu primești somația e problema ta

Deși, până la executarea silită, primăriile au obligația sătrimită mai întâi o somație, în multe cazuri bucureștenii s-autrezit direct executați, pentru că nu au găsit la căsuța poștalăsomația de plată. „Nu am primit nimic. Mi s-a spus la serviciu căam contul blocat pentru că n-am plătit amenzi restante. Când i-amîntrebat pe cei de la Direcția de Taxe și Impozite Locale de ce num-au anunțat că îmi blochează salariul, mi s-a spus că am fostanunțat, că mi s-a trimis somația prin poștă și că dacă nu amprimit-o, asta este, că e problema mea și că ei și-au făcuttreaba”, povestește R.M., care locuiește în sectorul 4 dinBucurești.

Primul pas spre executarea silită

Dreptul de a cere executarea silită a creanțelor fiscale poateîncepe oricând după neplata a mai mult de un an a taxelor șiimpozitelor și după 15 zile de la data comunicăriiprocesului-verbal de contravenției.

„La începutul fiecărui an trimitem înștiințări în care sunttrecute sumele datorate pentru anul fiscal în curs, eventualeleamenzi, restanțe și penalități. După înștiințare, oricând se poatetrimite somația de plată. În termen de 15 zile de la primirea ei,ori se achită debitul, ori se face dovada că este o greșeală. Dacănici nu s-a achitat nici nu s-a făcut dovada atunci se trece laexecutarea silită. În funcție de informațiile pe care le avem sepune poprire pe venituri sau sechestru asigurator pe casă saumașină. După sechestrul asigurator se scot la licitație bunurileimobile sau mobile. Dacă avem de ales între o mașină care nu a maifost mișcată de ani buni sau casa, alegem casa ca să ne putemacoperi creanța” a declarat pentru Gândul directorul DirecțieiImpozite și Taxe sector 2, Cristian Duță.

Potrivit acestuia, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de30 la sută din veniturile înregistrate iar sechestru nu se poatepune pe bunurile necesare vieții și muncii debitorului. Codul deProcedură Fiscală prevede că executarea silită a bunurilorproprietate a debitorului, se efectuează, de regulă, în limita a150 la sută din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv acheltuielilor de executare.

Conturile rămân blocate până la achitareadatoriilor

Directorul Direcției Taxe și Impozite sector 6, Cosmin Popp,ne-a explicat că după ce trimite titlul executor datoriile serecuperează imediat.” Codul de Procedură Fiscală nu precizează untermen foarte precis pentru trimiterea somației de plată. Aceastapoate fi trimisă oricând și este urmată de titlu executoriu. Acestasperie rău și în cele mai multe cazuri datoriile se plătescimediat. Dacă se începe executarea silită aceasta nu mai poate fioprită. Forma cea mai eficientă o reprezintă blocarea conturilor.Acestea rămân blocate până la achitarea tuturor datoriilor”, ne-adeclarat directorul DITL sector 6, Cosmin Popp.

În sectorul 5 te găsesc „și-n gaură deșarpe”

Angajatele de la sectorul 5 susțin că este aproape imposibil sănu dea de conturile, locul de muncă și proprietățile unuirestanțier. „Băncile au obligația să transmită Băncii Naționalelista tuturor conturilor închise sau deschise de persoanelor fiziceși juridice. Lista ajunge la Ministerul Finanțelor. La solicitareanoastră ni se pun la dispoziție conturile debitorilor, adresaacestora și locul de muncă. Dacă și-a schimbat serviciul atuncicerem informații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Esteaproape imposibil să nu găsim un datornic și să nu recuperămdatoriile de la el. Scapă doar cei care lucrează fără carte demuncă, n-au conturi bancare și nici proprietăți. După cinci anidebitul se prescrie”, ne-au declarat angajatele de la DITL sector5.

Faptul că este aproape imposibil ca direcțiile fiscale să nu tegăsească se confirmă și în provincie. „Întâi îi trimitemdatornicului o somație scrisă și abia apoi îi punem poprirea, deobicei pe salariu sau pe pensie. Iar dacă nu are așa ceva, pe oricesursă de venit sau, la nevoie, chiar și pe conturile bancare, dacăi le descoperim. Și de obicei găsim pe ce să facem executareasilită, pentru că facem verificări încrucișate în mai multe baze dedate, colaborăm și cu AJOFM-ul, și cu ITM-ul, și cu Direcția dePensii, și cu Direcția Finanțelor Publice”, detaliază Alin Pop,șeful compartimentului de resort din Direcția Fiscală Brașov.

Popriri imposibile: veniturileprostituatelor

Există însă și o categorie de rău-platnici în fața căroraautoritățile locale se declară neputincioase: prostituatele. „N-aunici un fel de venit declarat și nici un fel de bunuri sau conturibancare pe numele lor, așa că n-avem pe ce le pune poprire cândpoliția ne trimite procesele-verbale de amendă, le depozităm stivăși gata, e tot ce putem face”, spune Alin Pop. Conform acestuia,”campioana” popririlor imposibile este o traseistă care a strânspână acum amenzi neplătite totalizând aproape 1,8 miliarde leivechi, „podiumul” fiind completat de două colege de „biznis”, unacu 1,2 miliarde, cealaltă cu „doar” 873 de milioane lei vechi.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Anunțul dimineții de la BCR. Toți clienții trebuie să știe de această schimbare majoră
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Andra trece prin clipe de coșmar! Aurora și Săndel Mihai, testați pozitiv cu COVID-19: „A...
×
Inchide