Sute de bucureșteni au rămas, în ultimele zile, cu conturile golite de hoții de carduri. Cum îți dispar banii în câteva secunde chiar și fără să-ți dezvălui PIN-ul

Redactor:
Dan Cărbunaru
Sute de bucureșteni au rămas, în ultimele zile, cu conturile golite de hoții de carduri. Cum îți dispar banii în câteva secunde chiar și fără să-ți dezvălui PIN-ul
Oana a fost jefuită pe stradă, luni seară, în cartierul Băneasa din București, hoții furându-i din poșetă mai multe bunuri, printre care și un card.

Oana a fost jefuită pe stradă, luni seară, în cartierul Băneasadin București, hoții furându-i din poșetă mai multe bunuri, printrecare și un card. Au trecut câteva ore până cândvictima a anunțat banca și a solicitat blocarea cardului. Timpul afost suficient pentru ca hoții să folosească banii. Peste o mie deeuro au dispărut din contul femeii, după cum ne-a relatat Oanaieri. Banii au fost plătiți online, prin intermediul unor site-uri.Cum a fost posibil? Hoții nu dețineau totuși codul PIN.Specialiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au explicat,pentru gândul, că Oanaeste unul dintre sutele de bucureșteni care, în ultimele zile, aureclamat furtul banilor de pe card. Polițiștii ne-au explicat apoice metode folosesc cei care golesc cardurile furate și mai ales ceputem face pentru a ne proteja.

Metodele hoților

Cel mai probabil, spun polițiștii, în acest caz, hoții aufolosit site-uri care nu solicită date suplimentare de siguranță lautilizarea cardului. Astfel, este suficient să completezi câtevacâmpuri dintr-un formular online, cu datele existente dejainscripționate pe card. Este vorba despre numărul cardului, dataexpirării, numele utilizatorului și codul inscripționat pe verso.Banca i-a furnizat, în cele din urmă, Oanei date despresite-urile către care au fost făcute plățile și despre sumeletranzacționate. Victima a descoperit astfel că hoții au plătitpentru serviciile unui site pornografic din Portugalia.Totodată, ea a solicitat băncii oprirea tranzacției, dar acestlucru i-a fost refuzat.

•Avem multeastfel de cazuri în ultima perioadă. Sunt de ordinulsutelor„, anunță polițiștii de la Crimă Organizată.”Numeroși deținători de carduri reclamă că au fost efectuate plățidin conturile lor, deși nu au achiziționat bunurile sau serviciilerespective. Cei mai mulți sunt cei care au fost în vacanțe înstrăinătate, au plătit cu cardul la hoteluri sau la magazine.Metodele folosite în aceste cazuri diferă. Nici nu este nevoie săai asupra ta cardul. Pot fi copiate datele de pe card pe o hârtie,iar informațiile astfel obținute pot fi introduse online, lacumpărarea unor produse”.

• Alteori, datele desiguranță și de identificare sunt copiate în momentul în caredeținătorul legal efectuează plăți la hotel, magazin saubenzinărie. Unii vâzători sau alți angajați folosesc unhand-skimmer, un dispozitiv cât un pager, prin care treccardul înainte de a-l trece prin POS. Datele copiate suntapoi utilizate în tranzacții neautorizate. Este și cazul celor carefolosesc astfel de dispozitive la ATM-uri. Ei clonează apoi cardulși îl folosesc la achiziționarea de produse sau servicii.

• În alte cazuri,hackerii atacă baze de date ale unor magazine online,copiind datele clienților și folosindu-le ulterior.

Cum îți poți proteja banii?

• Recomandărilepolițiștilor sunt ca posesorii de carduri să folosească doarsite-urile sigure la plățile online. Astfel desiteuri solicită de regulă date suplimentare clienților, în afaracelor inscripționate pe card, astfel încât nu oricine intră înposesia cardului respectiv să îl și poată folosi.
• altă soluție este ca,atunci când se efectuează o plată online, cardul să fiealimentat anterior cu suma exactă, după care, o perioadă, să rămânăgol, pentru a elimina posibile tentații. Unele bănci aumers până acolo încât emit pentru posesorii de carduri careefectuează tranzacții online parole temporare, care permitoperațiuni pentru doar câteva minute. În acest fel, ceicare ar dori să efectueze ulterior operațiuni frauduloase nu arreuși, pentru că valabilitatea parolei este expirată.

În ceea ce privește magazinele care folosesc dispozitive POSfără a solicita PIN-ul, polițiștii spun că legislația le permiteacest lucru. Numeroase cazuri dintre cele înregistrate până acum auîn vedere exact acest gen de dispozitive. Amplasamentele sunt deregulă cunoscute de hoți, care, după ce sustrag carduri, lefolosesc la astfel de puncte comerciale.

ATACAȚIPrejudicii de zeci de mii de euro în Capitală

Numărul reclamațiilor înregistrate în Capitală este, în ultimelezile, de ordinul sutelor, în timp ce valoarea prejudiciului este decâteva zeci de mii de euro. Reclamanții nu recunosc anumite plățiși sunt trimiși de bănci la Poliție, pentru a face plângeri. Nutoți sunt despăgubiți de bănci, acest lucru depinzând de regulilefiecărei instituții bancare sau de context. Au fost și situații încare din verificări s-a stabilit de exemplu că propriul copilfolosise datele reclamantului pentru a cumpăra jocuri de peInternet.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide