Termenul înaintat de Ministrul Economiei privind repornirea Oltchim. Chițoiu:”Nu toți salariații vor beneficia de ajutorul social”

Termenul înaintat de Ministrul Economiei privind repornirea Oltchim. Chițoiu:Nu toți salariații vor beneficia de ajutorul social

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, că așteaptă repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două și patru săptămâni, precum și un investitor strategic pentru privatizare, capabil să preia combinatul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptată a instalațiilor. Aștept redeschiderea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două și patru săptămâni. Trebuie menționat însă că este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o bancă comercială în urma depunerii unei garanții a statului român la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare către Comisia Europeană. Din informațiile noastre ar fi deja mai mulți investitori interesați să depună ofertele pentru combinat, firme din Vest, mă refer. Și cele două firme românesti care și-au retras momentan oferta pentru a veni cu îmbunătățiri la ea mâine (n.r. – joi). Vineri, în jurul prânzului, vom ști numele celui care va câștiga licitația de la Oltchim”, a declarat Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a mai precizat că ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajații Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie.

„Nu toți salariații vor beneficia de acest ajutor social.Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. În ceea ce privește restantele salariale,se vor achita din creanțele pe care alte firme le au la Oltchim”, a conchis Chitoiu.

Liderul protestatarilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat că a fost discutat un plan de rezervă în cazul în care procesul de privatizare nu se concretizează, iar pentru repornirea instalațiilor se va apela „la fondul de rezervă al Guvernului”.

La ora transmiterii acestei știri, întîlnirea dintre ministrul Daniel Chitoiu, conducerea combinatului și reprezentanții salariaților s-a încheiat fără incidente, ședința desfășurându-se în prezența a peste 200 de angajați ai societății, timp de aproape trei ore.

Guvernul a decis, miercuri, ca angajații Oltchim să primească ajutoare sociale de urgență în sumă de câte 1.400 lei, în două tranșe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, decizia a fost luată ca „o plasă de siguranță” pentru o perioadă de două-trei luni, până când Oltchim va fi preluată efectiv de către un investitor care ar urma să fie selectat prin licitația programată pentru vineri.

Câteva sute de angajați ai Oltchim au protestat pe parcursul săptămânii trecute în fața pavilionului administrativ al instituției, cerând plata salariilor restante de două luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalațiilor și plății datoriilor către Electrica, orecum și demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un număr de 15 angajați au intrat în greva foamei, acțiune încheiată vineri.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunțat, luni, șeful OPSPI, Remus Vulpescu, care a precizat că până pe data de 22 septembrie trebuie informați reprezentanții FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia președintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ține cont de trei acțiuni în instanță depuse de președintele PP-DD, Dan Diaconescu: una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acționarilor Oltchim și două vizând suspendarea și anularea procedurii de privatizare și a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, președintele PP-DD, Dan Diaconescu, și omul de afaceri Ștefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex și Aisa Invest din Cluj.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a decis să retragă documentele pentru preluarea Oltchim, depuse luni prin intermediul Chimcomplex și Aisa Invest, și să înainteze joi o singură ofertă, îmbunătățită.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că situația Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiție pentru aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internațional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Șeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunțat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiții nu este îndeplinită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...