TESTUL GÂNDUL 3. Cum gândesc și ce planuri au candidații pentru șefia Parchetului General și DNA. Ce spune procurorul care a vrut să-l audieze pe Traian Băsescu

TESTUL GÂNDUL 3. Cum gândesc și ce planuri au candidații pentru șefia Parchetului General și DNA. Ce spune procurorul care a vrut să-l audieze pe Traian Băsescu
Publicat: 08/11/2012, 18:10
Actualizat: 19/05/2015, 03:42

Procurorul Viorica Stoica lucrează la Parchetului General – Secția de Urmărire Penal și candidează acum la funcția de procuror general și procuror șef al DNA. A intrat în magistratură în 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, iar în 2005 a încercat să-l audieze pe Traian Băsescu.

Într-un interviu pentru gândul recunoaște că este prietenă de 14 ani cu europarlamentarul PSD Corina Crețu și spune că, pentru „a fi magistrat, trebuie să ai chemare, să ai har”.

Mai mult, Stoica susține că din postura de procuror general îi va determina pe politicieni să înțeleagă că magistrații trebuie să fie independenți.

gândul: De ce doriți să ocupați funcția de procuror general ?

Viorica Stoica: Pentru că am suficientă experiență profesională necesară pentru a îndrepta anumite lucruri sau pentru a le desăvărși pe cele bune. Când vorbesc de experiență profesională nu mă refer numai la știința de carte. Experiența profesională presupune, pe lângă cunoașterea legii, un cumul de aptitudini,cunoștințe de psihologie judiciară, logică juridică, cunoștințe de criminologie și cultură generală. Magistratul trebuie să îți inspire încredere și nu frică, chiar dacă ai greșit. Din punctul meu de vedere pentru a fi magistrat trebuie să ai chemare, să ai har!

gândul: Dupa cum ați văzut, procurorul general, pe lângă atribuțiile de management, este și ținta criticilor mediului politic. Cum veți reacționa dacă lideri ai partidelor vă vor acuza de partizanat politic?

Viorica Stoica: Nu mă vor acuza. Obiectivele si măsurile pe care le voi propune ii vor determina să înțeleagă faptul că procurorul este un magistrat independent (și sunt convinsă că acest lucru ii va bucura).

gândul: Parchetul General a fost lăudat în rapoartele pe Justiție. În viziunea dumneavoastră, care sunt punctele slabe ale activității Ministerului Public?

Viorica Stoica: Punctele slabe ale activității Ministerului Public în viziunea mea sunt: problemele legislative (modificări repetate); sesizări inutile sau neîntemeiate ale persoanelor; evoluția volumului de muncă raportat la numărul procurorilor care a rămas aproape același; repartizarea inegală a volumului de muncă, determinată de modul în care este reglementată competența în Codul de procedură penală; desființarea unor structuri de poliție (ex.: cercetări penale); actualul concept de subordonare ierarhică; etc.

gândul: Cum vedeți dumneavoastră relația procuror general – președinte? Dar relația cu mediul politic?

Viorica Stoica: Instituțională și în spiritul separației puterilor în stat, fără a exista o ierarhie a acestora, conform prevederilor constituționale.

gândul: De principiu, în opinia dumneavoastră, cât de normal este ca martorii să fie audiați pe stradă cu Biblia în mână de către procurori?

Viorica Stoica: Sigur că nu este normal. Trebuie verificate însă condițiile în care s-a desfășurat această activitate și dacă au fost încălcate dispozițiile legale.

gândul: Comisia Europeana si CSM au criticat Ministerul Justiției pentru procedura de selectare a procurorului general și a șefului DNA. Daniel Morar spune că acest concurs este o farsă. Până la urmă, legitimați o farsă, o procedură netransparentă sau considerați că este un concurs real?

Viorica Stoica: În primul rând, judecătorul Mona Pivniceru este un nume de referință în sistemul de justiție (lecturați CV-ul). În aceste condiții, sunt absolut convinsă că nu ar fi acceptat o procedură de selectare nelegală, „o farsă”! De altfel, așa cum puteți lesne observa, legea care reglementează selectarea procurorilor șefi a fost concepută de doamna Monica Macovei și a rămas neschimbată.

Din contră, mi se pare că ministrul Mona Pivniceru a ales o „extensie” cam mare a normei legale, prin procedurile agreate. Modul în care a fost concepută legea de către fostul ministru al Justiției și implicit modul în care au fost selectați foști Procurori Generali, de către aceasta, nu au fost criticate niciodată în Raportale pe Justiție. Și atunci, cum pot eu să consider că acest concurs este o „farsă”!?

gândul: În ipoteza în care veți ajunge procuror general, dosarele de mare corupție vor fi o prioritate sau veți avea o altă abordare?

Viorica Stoica: Bineînțeles că vor fi o prioritate, cum prioritar va fi și obiectivul de ridicare al MCV-ului.

gândul: Care sunt dosarele cele mai importante pe care l-ati instrumentat?

Viorica Stoica: Dosarul Fabrica de zahar BOD – în care am arestat primul prefect în funcție, acesta fiind membru al partidului aflat la guvernare. În acest dosar am dat pentru prima dată piept cu „furia politică”. A fost „botezul” și totodată prima cauză penală care m-a „călit” ca și procuror, întrucât am înțeles că sunt puternică și nu trebuie să mă tem decât de Dumnezeu.

Dosarul MTS Leasing – O inginerie financiară deosebit de inteligentă prin care ukrainianul Călin Armen a vrut să preia „pe nimic” Hotelul Savoy din Mamaia. Acesta avea relații extrem de strânse cu mediul politic de la acea vreme și nimeni nu a crezut că voi avea curajul să îl trimit în judecată.

Dosarul Codex Aureus – în care directorul de atunci al Bibliotecii Naționale a fost cercetat, în mod abuziv, în stare de arest preventiv. Cauza se referea la un document extrem de valoros numit „Codex Aureus” care nu fusese tezaurizat de Statul Român. De altfel, cercetările au scos la iveală o serie de nereguli și totodată neglijența Statului Român în administrarea și legiferarea aspectelor legate de tezaurizare, patrimoniu național. După finalizarea acestuia, statul și-a făcut „ordine în dezordine”.

În decursul celor 20 de ani de magistratură am instrumentat multe alte cauze complexe, dar sunt suficiente cele menționate.

gândul: Recent, USL a anuntaț că își dorește ca Parchetul General și DNA implicit să fie supuse controlului parlamentar. Cum vedeți acestă inițiativă?

Viorica Stoica: Cred că este o chestiune „politicianistă” pur și simplu și nu vreau să intru în asemenea discuții. Constituția este încă în vigoare și cred că toți actorii politici își doresc eliminarea MCV-ului.

gândul: De ce ați optat să candidați atât pentru funcția de procuror general cât și pentru cea de procuror șef DNA?

Viorica Stoica: Din aceleași motive pentru care am ales să candidez pentru funcția de Procuror General și pe care vi le-am prezentat la început.

gândul: În 2005, ați vrut să-l audiați pe președintele Băsescu. Numirea dvs. ar urma să fie aprobată de către președinte. Nu vedeți în asta un impediment?

Viorica Stoica: Nu, nu văd niciun impediment, pentru că președintele știe exact în ce constă prerogativa sa și, de asemenea, știe foarte bine ce are de făcut!

gândul: Presa a relatat ca aveți sau ați avut o relație de prietenie cu doamna Corina Crețu europarlamentar PSD. Aveți și alte cunostințe apropiate din mediul politic? Cine?

Viorica Stoica: Prin această întrebare ați dorit să îmi agățați „o piatră de picior”? Haideți să lămurim odată pentru totodeauna acest aspect, dar pentru asta ar trebui să știu exact ce înseamna în accepțiunea dvs. „relația de prietenie”. Presa a relatat despre fostul Procuror General, Laura Codruța Kovesi, că a fost colegă de grupă și prietenă cu premierul Emil Boc și alți lideri politici din zona Sibiului. Din punctul dvs. de vedere considerați că nu a fost un Procuror General bun?

Eu am convingerea că sinecurile generează automat „lanțuri”, adică dependență, subordonare, știrbirea autorității, etc.

Eu sunt un om liber, domnule ziarist; am un singur stăpân de care mă tem, acolo sus de tot, undeva, în Univers. Și acum vă răspund: o cunosc pe Corina Crețu din anul 1998, am locuit în același bloc, pe același palier și ne-am împrietenit pentru că aveam trăsături de caracter asemănătoare: puternice, independente, cu bun simț și sensibile. Suntem două femei prietene și atât!. Prin urmare, da. Am fost și suntem prietene de 14 ani și după cum puteți observa, carierele noastre nu s-au întrepătruns!.

Magistratul nu poate trăi într-un glob de sticlă, pentru că este om.

gândul: În 2005 presa a relatat ca ați fost sancționată de CSM care a spus ca ați fi încalcat codul deontologic în dosarul fraudarii alegerilor din 2004. Este asta un handicap pentru dvs?

Viorica Stoica: Nu am fost niciodată sancționată de CSM, nici în dosarul „Fraudării alegerilor” și nici într-un alt dosar. Prin Hotărârea nr. 343/10.05.2006 a Plenului CSM a fost admisă cererea de apărare a reputației mele profesionale. Acest aspect a fost adus la cunoștința opiniei publice prin comunicatul din 08.06.2006 a Biroului de Informare Publică și Relații cu Mass-Media, dar cui să îi pese la acel moment?. Prin urmare nu există niciun „handicap” pentru mine.

Cine este Viorica Stoica, candidat atât la funcția de procuror general cât și la cea procuror șef DNA

– procuror la Parchetul General, 20 de ani de magistratură
– a vrut să-l audieze pe Traian Băesescu în 2005
– a fost subalternă a lui Tăriceanu

Procurorul Viorica Stoica activează în acest moment în cadrul Parchetului General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. A intrat în magistratură în 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2. Din 1996 a promovat la Parchetul Tribunalului București iar în 1997 a ajuns la Parchetul General. Stoica a condus Corpul de Control al Guvernului în mandatul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, a fost detașată la Deparatmentul de Luptă Antifraudă al Guernului în 2006.

Presa a relatat în 2005 că procurorul Viorica Stoica a fost cea care a investigat dosarul „Frauda Net Consulting” care a pornit în urma unei plângeri formulate de Traian Băsescu în noiembrie 2004. Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu îi acuzau pe membrii BEC de comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 108 din legea 373/2004, referitoare la punerea în uz a unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse și de abuz în serviciu împotriva intereselor statului în forma agravantă, fals intelectual, acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicare de informații false și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Plângerea a fost înregistrată, iar dosarul a fost repartizat procurorului Viorica Stoica.

În ianuarie 2005, procurorul a făcut demersurile necesare pentru a-l audia pe Traian Băsescu care deja era instalat în funcția de președinte. Presa a relatat că Ilie Botoș procurorul general al României de la acea vreme a dispus ca dosarul să nu mai fie cercetat de Viorica Stoica. A fost sesizată și Inspecția Judiciară a CSM care a emis un raport în care a precizat că procurorul Stoica a încălat deontologia profesională și că nu „a acționat cu mai mult tact” în cazul audierii președintelui Băsescu.

Presa a mai relatat că Viorica Stoica ar fi avut o relație de prietenie cu europarlamentarul PSD Corina Crețu căreia i-ar fi cerut sprijinul pentru a ocupa funcția de procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău.

Presa a mai relatat că, în anul 1999, fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, a dispus începerea urmăririi penale împotriva a patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Îalta Curte de Casațe ș Justițe, printre care și procurorul Viorica Stoica. Dosarul privea unele nereguli sesiazate în cadrul investigațiilor ce priveau dosarul de evaziune al lui Ștefan Rizea acuzat de o fraudă de 8.000.000 dolari.

Potrivit relatărilo,r Viorica Stoica a instrumentat în 2003 un dosar în care conducerea companiei Farmec Cluj a fost trimisă în judecată. Același procuror l-a pus sub acuzare pe fostul prefect al Brașovului Ioan Nicolae Opri,ș care a fost și arestat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?