Theodor Paleologu: „Îmi place rechinul putrezit islandez”. Ce spune un fost ministru despre dineurile oficiale românești

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:24

În timpul lansării site-ului restograf.ro,care își propune să aducă gastronomia românească pe calea cea bună,Mircea Dinescu a remarcat: Mâncare țărănească e peste tot, mâncareboierească nu prea avem, asta e problema cu bucătăriaromânească”. Și a identificat la vârf motivul pentrucare în multe dintrerestaurantele din București se mănâncă extrem de prost. „Dacă în Franța toți bucătarii președintelui auprimit legiunea de onoare, în România se știe că președinții suntafoni în materie de gastronomie„, a găsit sursa răului culinarpoetul.

Și-a amintit cum niștetineri invitați la masă la Palatul Cotroceni, în timpul mandatuluilui Ion Iliescu, au ieșit de acolo și au spus că au mâncat ciorbăde potroace și ardei umpluți, „mâncare de cantină”, cum o numeșteMircea Dinescu. Și a vorbit de culmea rafinamentului gastronomic laCotroceni, în era Emil Constantinescu: „Marilepreferințe gastronomice ale lui Emil Constantinescu erau biscuițiiînmuiați în compot de piersici, cam asta era marea finețe. Băsescuse știe că nu prea le are cu mâncarea: chiftele, ce mai mânca el pevapor. De aici pleacă totul, marea bucătărie românească venea dinfamiliile boierești”, spune Mircea Dinescu, care scrie acum ocarte de bucate cu scopul declarat de a reabilita bucătăriaromânească.

Theodor Paleologu: „Îmi place rechinulputrezit islandez”

Fostul ministru alCulturii Theodor Paleologu e și el de acord că la dineurileoficiale din România nu se mănâncă foarte bine. „Îndineurile oficiale românești, adesea nu se mănâncă prea grozav.Este și un fel de teamă pe care o au oamenii de putere din România,de a nu fi percepuți ca rupți de popor, ca elitiști. E o preocuparelegitimă, nu contest lucrul ăsta. Pe de altă parte, nu trebuieneglijată dimensiunea protocolară a unui dineu bine făcut. Și amavut responsabilitatea, mai cu seamă ca ambasador, de a organizadineuri și mi-am dat seama cât de important este să faci un dineucum trebuie, un dineu elegant, plăcut, și nu e vorba numai demâncare aici„, a declarat pentru gândul TheodorPaleologu, fost ambasador în Danemarca. A apreciat rafinamentulculinar al prințului consort al Danemarcei. „A și scris cărți debucate și pot spune că a adus mâncarea la curtea regală daneză laun nivel remarcabil. Și e un merit important, tocmai pentru că esteși om de cultură”, spune Theodor Paleologu.

El unul se consideră”mâncăcios” și „foarte ecumenic”. „Mănânc de toate,sunt foarte curios, trebuie să ai curiozitate chiar și pentrufeluri de mâncare exotice. Îmi place mult bucătăria vietnameză, îmiplace bucătăria thailandeză, sunt mare amator de sushi. Și uneleciudățenii scandinave îmi plac foarte mult: rechinul putrezitislandez, de exemplu. Chiar e putrezit, numai că evident nu estepericulos pentru sănătate, au o metodă a lor de a-l pregăti”, aspus pentru gândulfostul ministru al Culturii, unul dintre inițiatorii grupuluide atitudine care luptă împotriva mâncării de proastăcalitate.

„Toțicantinierii și-au deschis restaurante cu specificromânesc”

„Dintre restauranteleproaste din București, cele mai multe sunt cele care își spun cumâncare tradițională românească. Și toți străinii care mănâncă înBucurești pleacă cu impresia că asta e bucătăria românească”, spuneGeorge Butunoiu, cel care a avut ideea înființării grupului care adeclarat război restaurantelor care le dau mâncare proastăbucureștenilor. Pentru el, mâncarea „e treabă serioasă”, fiindcă înfiecare zi are întâlnire cu clienții la restaurant. „Eu suntobligat să merg la restaurant în fiecare zi, uneori de două-treiori pe zi. Problema cea mai mare e că în scurt timp termini toaterestaurantele bune. Dacă aș fi fost în Paris, problema ar fi fostrezolvată, aproape oriunde te duci poți să mănânci bine. ÎnRomânia, mulți patroni de restaurante se mulțumesc să ia nișteproduse proaste și ieftine de la supermarket, să le pună încuptorul cu microunde și apoi să le pună pe farfurie fără să facămare lucru”, a remarcat headhunterul.

Și Mircea Dinescu a văzutcât de prost se mănâncă în restaurantele cu specific românesc:”După Revoluția din Franța, bucătarii regelui, rămânând șomeri,s-au apucat și și-au deschis restaurante, ca să guste și burgheziadin bunătățile din care gustau împărații. După Revoluția română,toți cantinierii de la gospodăriile de partid și-au deschisrestaurante cu specific românesc. De aia toate restaurantele cuspecific românesc au un damf de cantină de pe vremuri”, e de părereMircea Dinescu.

Joi, grupul de atitudine pe carel-a creat George Butunoiu a lansat site-ul restograf.ro, careconține evaluări și descrieri ale restaurantelor din București,topuri, știri, comentarii și dezbateri. „Îi criticăm pe ceicare vând mâncare proastă, îi lăudăm pe cei care fac mâncare bună.O să avem o serie de evenimente, poate la un moment dat o să avemniște legislative legate de gastronomie, de protecțiaconsumatorului, de securitatea alimentară”, spune GeorgeButunoiu.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...