Mădălina Chițu
23.04.2012
Știri

Topul celor mai grași oameni din Europa. Pe ce loc se află românii

Cea mai mare rată a obezității este întâlnită la femeile din Marea Britanie - 23,9%, Malta -21,1%, Letonia - 20,9% și Estonia - 20,5%

Românii sunt cei mai slabi europeni, potrivit celui mai recent raport dat publicității de Eurostat . Studiul arată că România se situează pe ultimul loc în topul obezității, înregistrând cel mai scăzut procent de oameni grași din UE.

Femeile din Marea Britanie sunt cele mai grase din Europa. Statistica arată că un sfert dintre acestea sunt obeze, cifră ce situează Regatul Unit pe primul loc în UE în ceea ce privește obezitatea. Bărbații din această țară se situează pe locul doi în topul excesului de kilograme, ei fiind depășiți de locuitorii Maltei cu 2,6 procente.

În acest raport Eurostat au fost analizate datele înregistrate de19 dintre statele membre ale Uniunii Europene în perioada 2008-2009.

Rezultatele acestei cercetări arată că în Europa rata obezității variază în cazul femeilor între 8% din totalul populației, în România, și 23,9% în Marea Britanie. În cazul bărbaților, rata obezității variază între 7,6% în România și 24,7% în Malta. Mai mult, datele arată că Europa are o rată de obezitate mai scăzută decât cea înregistrată în Statele Unite ale Americii, unde 26,8% dintre femei și 27,6% dintre bărbați se confruntau cu această problemă în 2009.

Cea mai mare incidență a obezității este întâlnită la femeile din Marea Britanie – 23,9%, Malta -21,1%, Letonia – 20,9% și Estonia – 20,5%. În rândul bărbaților, cele mai multe cazuri de obezitate s-au înregistrat în Malta – 24,7%), Marea Britanie – 22,1%, Ungaria – 21,4% și Cehia – 18,4%.

„Faptul că numărul persoanelor obeze este în continuă creștere poate fi un efect al recesiunii economice. Oamenii nu își permit să cumpere mâncare sănătoasă. Aceștia optează pentru preparate de tip junk-food, deoarece au un preț scăzut față de alimentele sănătoase”, a declarat Neville Rigby, directorul care se ocupă cu problemele de sănătate publică din Marea Britanie.

Acesta menționează că numărul persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate este în continuă creștere. „Oamenii au tendința să treacă de la stadiul de supraponderalitate la obezitate. Kilogramele în plus afectează peste 60% dintre persoanele adulte în majoritatea țărilor din Europa”, a spus Rigby, citat de Daily Mail.

Datele Eurostat arată că tendința la nivelul UE este aceea de creștere a numărului de persoane obeze odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, în cazul României, cifrele arată că 1,6% dintre femeile din categoria de vârstă 18-24 de ani sunt obeze, în timp ce 4,1% dintre româncele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani se cofruntă cu această problemă de sănătate. Mai mult, procentul conaționalelor obeze este cel mai ridicat pentru categoria de vârstă 45-64 de ani, unde 13,7% au un indice al masei corporale care depășește 30. O ușoară scădere se observă în cazul femeilor trecute de vârsta de 65 de ani. Cercetarea arată că 10,8% dintre femeile din această categorie sunt obeze.

Cea mai mare incidență a obezității în cazul bărbaților din România (10.7%) este întâlnit la categoria de vârstă 45-64 de ani – 10,7% dintre aceștia se confruntă cu această problemă. Românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt cei mai puțin afectați de obezitate. Potrivit studiului, 1,8% dintre bărbații din această categorie de vârstă au un indice de masă corporală care depășește 30. Cifrele mai arată că 6,3% dintre bărbații români cu vârste între 25 și 44 de ani suferă de obezitate, în timp ce, la categoria de vârstă de peste 65 de ani, procentul este de 10,5%.

Potrivit studiului european, atât în cazul femeilor (8%), cât și al bărbaților (7,6%), România înregistrează cea mai scăzută rată a obezității, fiind urmată de Italia – 9,3% la femei și 11,3% la bărbați, Bulgaria – 11,3% la femei și 11,6% la bărbați și Franța 12,7% la femei și 11,7% la bărbați.

În precedentul raport Eurostat, România ocupa însă locul trei în Europa în ceea ce privește obezitatea.

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate, în condițiile în care, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Experții precizează că această boală este tot mai des întâlnită în rândul copiilor, 40% dintre aceștia fiind supraponderali. Datele OMS mai arată că obezitatea este mai des întâlnită în rândul bărbaților, și nu la femei, așa cum arătau statisticile trecute. Astfel, rata obezității în rândul bărbaților este cuprinsă între 32 și 79%, în timp ce rata obezității în rândul femeilor este cuprinsă între 28 și 78%, în funcție de țări.

Inchide