Totul despre NOUA LEGE A SĂNĂTĂȚII. Ce trebuie să faci și cât te va costa să te tratezi în România

Redactor:
Clarice Dinu
Dai un ban și stai în față

Dai un ban și stai în față. Zicala se va confirma încă o dată pentru românii care au nevoie de îngrijire medicală, cu excepția celei de urgență, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătății aflată acum în dezbatere publică. Și asta pentru că, deși își vor putea alege spitalul și chiar medicul care să-i trateze, la stat sau la privat, pacienții asigurați nu vor putea scăpa de listele de așteptare sau de condițiile proaste de cazare decât dacă vor mai plăti, pe lângă contribuția obligatorie la sănătate, încă cel puțin 10 euro lunar pentru încheierea unei asigurări suplimentare.

Până a ajunge aici însă vor trebui să-și aleagă o casă privată de asigurări de sănătate, care este modificarea esențială intervenită în sistem odată cu noua lege și are ca scop, odată cu competitivitatea, și creșterea calității serviciilor medicale.

Chiar dacă au început să fie căutați deja de „vânzătorii” de asigurări, românii nu trebuie să se grăbească să ajungă la o înțelegere cu aceștia. Oficialii Ministerului Sănătății (MS) avertizează că încheierea unor contracte cu casele de asigurări va putea fi făcută abia către sfârșitul anului viitor sau începutul lui 2013, când acestea vor fi fost selectate în baza unor criterii stabilite de MS și CNSAS.

CARE SUNT PRINCIPALELE MODIFICĂRI

ASIGURATUL

♦ Fiecare român care plătește contribuții sociale de sănătate trebuie să încheie un contract cu un asigurător privat, selectat în baza unor criterii stabilite de MS și CNSAS. Când?Spre sfârșitul anului viitor, începutul lui 2013. Nimeni să nu se ducă acum să-și facă asigurări private pentru că nu se știe cine va fi selectat pentru că nu sunt stabilite criteriile de selecție. E mult prea devreme„, a explicat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.
♦ Cuantumul contribuțiilor nu va crește față de cât este în prezent – respectiv 10,7%, 5,5 suportat de angajat și 5,2, de angajator – și va acoperi un pachet de bază de servicii medicale stabilit de CNSAS prin contractul-cadru.

VEZI AICI care sunt serviciile de bază acoperite din contribuția obligatorie

♦ Asiguratul își poate alege din portofoliul asigurătorului furnizorii de servicii medicale, privați sau de stat, de la spitalul unde poate fi tratat până la medic.
♦ Pentru a beneficia de consultații mult mai rapide, cu excepția cazurilor de urgență, acoperirea coplății, condiții hoteliere superioare sau servicii medicale care nu fac parte din pachetul de bază sau ale căror costuri sunt acoperite parțial, trebuie încheiată o asigurare voluntară complementară sau suplimentară.
♦ Asigurarea voluntară suplimentară poate acoperi costurile serviciilor medicale furnizate în sistemul privat, nemaifiind nevoie de o altă asigurare. De exemplu, în condițiile în care pentru o naștere prin cezariană la un spital privat costul se ridică la aproape 10.000 de lei, iar Casa decontează doar 5.000, diferența ar putea fi acoperită de asigurarea suplimentară.
♦ Valoarea asigurării voluntare complementare sau suplimentare este, potrivit estimărilor CNSAS, în medie 10 euro lunar, dar poate crește în funcție de serviciile convenite în contractul cu asigurătorul.
♦ Asigurarea voluntară complementară sau suplimentară este deductibilă la un nivel de maximum 300 de euro anual.
♦ Contractul cu asigurătorul nu poate fi reziliat mai devreme de un an.
♦ Furnizorii privați de servicii medicale din portofoliul unui asigurător trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate stabilite de CNAS.
♦ Cei care nu sunt asigurați beneficiază de un pachet minimal de servicii în caz de urgență medicală, al bolilor cu potenția endemo-epidemiologic, al celor prevăzute în programul național de imunizări, al monitorizării sarcinii și lăuziei.
♦ Plătesc contribuții sociale de sănătate cei care obțin venituri din salarii, activități independente, agricultură, cedarea locuinției, investiții, premii și jocuri de noroc și venituri din pensii care depășesc 740 de lei. Nu plătesc, însă sunt asigurate cu plata din alte surse, soțul, soția sau părinții aflați în întreținerea unui asigurat, persoanele în incapacitate de muncă, cele care se află în concediu și indemnizație de creștere a copilului, pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei, șomerii, deținuții, personalul monahal, elevii și studenții.

ASIGURĂTORII

♦ Asigurătorii de sănătate trebuie să fie autorizați de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și înregistrați sau agreați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în condițiile în care fac dovada încheierii la nivelul grupului a unor polițe de sănătate pentru cel puțin un milion de asigurați, iar valoarea subscrisă a primelor este de cel puțin 250 de milioane de euro în anul fiscal anterior.
♦ Asigurătorii de sănătate încheie contracte cu CNAS și cu furnizorii se servicii medicale din pachetul de bază și au a obligația de a încheia nediscriminatoriu contracte de asigurări sociale de sănătate cu asigurații.

CNAS ȘI CJAS

♦ CNAS va avea doar rol de reglementare și va fi un fond de distribuție și redistribuție a veniturilor între casele private.
♦ Casele județene de asigurări de sănătate(CJAS) vor fi desființate sau reorganizate în asigurători privați.

SPITALELE

♦Spitalele pot fi organizate în fundații, asociații și societăți comerciale. Acest lucru ar putea permite diferențieri salariale, dar și renunțarea la regula unei angajări la șapte ieșiri din sistem.

♦ Spitalele private vor putea asigura și asistența medicală de urgență, monopol până acum al sistemului de stat.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide