Traian Băsescu a promulgat Legea pensiilor. Femeile se vor pensiona la 63 de ani, bărbații la 65 de ani

Redactor:
Vlad Mironescu
Traian Băsescu a promulgat Legea pensiilor. Femeile se vor pensiona la 63 de ani, bărbații la 65 de ani
Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, declarată constituțională.

Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, Legea privindsistemul unitar de pensii publice, declarată constituțională.

Potrivit unui comunicat al Președinției, șeful statului asemnat, miercuri, decretul în acest sens.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că esteconstituțională Legea pensiilor adoptată de deputați după admitereacererii președintelui de reexaminare. Curtea Constituțională arespins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel căactul normativ este în acord cu prevederile Legii fundamentale.

Motivarea soluției va fi prezentată în cuprinsul deciziei, carese publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Sesizarea,formulată de 55 de parlamentari PNL, a fost depusă la CurteaConstituțională în 8 decembrie.

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea șefului statului,prin care se stabilește vârsta standard de pensionare de 63 de anila femei și de 65 de ani la bărbați, a fost adoptată în 7decembrie, de plenul Camerei Deputaților. Legea a fost adoptată,prin apel nominal, cu 172 de voturi „pentru”.

Singurul articol modificat față de varianta inițială adoptatăeste cel referitor la vârsta de pensionare.

Premierul Emil Boc i-a spus, în 13 decembrie, șefului statului,la consultările de la Cotroceni, că speră ca Legea pensiilor sătreacă de Curtea Constituțională până la sfârșitul anului,președintele menționând că deja CC a judecat o dată legea, adeclarat-o constituțională și că nu există nicio problemă la acestcapitol.

În 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fostdeclarată constituțională de către Curtea Constituțională, care arespins sesizările formulate atunci de PNL și PSD+PC.

Curtea Constituțională a considerat că dispozițiile Legiipensiilor prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionareîntre bărbați și femei nu este contrară prevederilor Constituției,iar opoziția față de aceasta ar semnifica opunerea unui curentsocial care are o amploare internațională.

Deși Legea pensiilor a fost declarată constituțională, în 7octombrie președintele Traian Băsescu anunța că retrimiteParlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitândstabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentrufemei.

Băsescu menționa că legea a venit la promulgare după ce a fostdeclarată constituțională de către Curtea Constituțională și a fostsemnată de ambii președinți ai Camerelor Parlamentului. „Din punctde vedere al legalității, nu am nicio observație asupra legii”,preciza Traian Băsescu.

El spunea însă că la nivelul Administrației Prezidențiale a fostanalizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că seinstituie vârsta standard de pensionare la femei și bărbați la 65de ani.

Președintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nuanalizeze realitățile socio-economice și să constate că femeile auo situație mult mai grea decât bărbații.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creștevârsta de pensionare pentru bărbați cu trei ani, de la 62 la 65 deani, în timp ce pentru femei cu șapte ani, de la 58 la 65 de ani.(Cristian Fierbinteanu, [email protected])

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
,,Am întâlnit un bărbat pe internet, pe care îl credeam sufletul meu pereche. La un...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide