Traian Băsescu în fața diplomaților. Vezi de ce Kosovo și Palestina sunt totuna în ochii României și ce așteptăm de la Rusia

Traian Băsescu în fața diplomaților. Vezi de ce Kosovo și Palestina sunt totuna în ochii României și ce așteptăm de la Rusia
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/07/2012, 02:00

Președintele Traian Băsescu le-a spus diplomaților prezenți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române că poziția statului român față de independența Kosovo rămâne neschimbată – nu o recunoaște, și se înscrie în aceeași logică în care România nu agreează o soluție unilaterală din partea Palestinei, care în septembrie va solicita ONU recunoașterea ca stat independent.

„România nu va recunoaște Kosovo până când nu se va ajunge la o înțelegere între Belgrad și Priștina. Nu avem niciun motiv să lucrăm cu altă măsură în disputa din Balcani față de situația din Orientul Mijlociu”, a spus Băsescu.

Președintele a subliniat că România se află în prezent într-o contradicție: are încă un efectiv militar important dizlocat în Kosovo, care ar putea fi interpretat ca sprijin pentru dezvoltarea instituțională a unui stat pe care nu-l recunoaște. „România ar dori să-și diminueze prezența în Kosovo”, a spus președintele.

În ce privește Palestina și intenția sa ca în septembrie să solicite Adunării Generale a ONU recunoașterea ca stat independent, Băsescu a spus că România nu sprijină acest demers, deși are o relație bilaterală cu Palestina.

„Credem că nu se poate ajunge la o soluție dacă între Palestina și Israel nu se ajunge la un acord și poziția noastră legată de o eventuală solicitare de recunoaștere a Palestinei este ca cele două părți să se așeze la masa negocierilor, să ajungă la o soluție acceptată de ambele părți, pentru că este singura soluție viabilă”, le-a spus președintele diplomaților prezenți la reuniune.

Băsescu nu mai vrea atașați economici „freelanceri”. Relația cu Rusia, „contrar aparențelor”

„Contrar tuturor aparențelor, relația economică (cu Rusia) se consolidează și se observă o creștere a interesului investitorilor ruși pentru obietive economice din România. Când se va putea ca relația să aibă și rezultate politice, oricând, cu plăcere”, a declarat zâmbind Traian Băsescu.

Președintele a mai anunțat că săptămâna viitoare Guvernul va promova un act normativ prin care atașații economici din ambasadele României de peste hotare să fie subordonați ambasadorilor, și nu Ministerului Economiei, cum este în prezent, pentru a elimina ruptura existentă. Băsescu a anunțat că vrea să vadă dezvoltarea diplomației economice, iar acum atașații economici se comportă „ca un soi de freelanceri”.

„Ministerul Economiei trebuie să înțeleagă că reprezentanții săi sunt subordonați ambasadorilor. La prea multe ambasade când ajung, aflu că reprezentanții Ministerului Economiei sunt un soi de freelanceri care nu raportează, nu au nicio treabă cu ambasadorul. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Traian Băsescu.

„N-aș vrea să plecați înapoi la post fără să fiți înarmați măcar cu o informare legată de principalele obiective de investiții disponibile pe piața românească și să încercați să atrageți investitori, prezentându-le oportunitățile de investiții”, le-a mai spus președintele diplomaților.

Râzând, el a anunțat că Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, va tipări pliante de promovare a țării, în ciuda „îngrijorărilor presei”.

Obiectivul de la Chicago și trupele din Afganistan

Președintele le-a transmis diplomaților români că obiectivul României la summit-ul NATO de la Chicago, din 2012, este adoptarea noului concept de apărare al Alianței și totodată concretizarea sistemului antirachetă al NATO.

„Vom putea spune că summit-ul de la Chicago a fost un summit reușit din punctul de vedere al României dacă aceste două obiective se ating. Este o atenționare pentru toți diplomații din statele membre NATO – faceți de acum cunoscută poziția României, încercați să găsiți cât mai mulți aliați în susținerea ei și să încercăm ca aceste două obiective să ni le realizăm cu ocazia summit-ului”, a spus Băsescu.

Scutul antirachetă al NATO ar urma să înglobeze elementele pe care SUA le-a amplasat deja în Europa, inclusiv în România, și să adauge noi capabilități. Până acum, aliații au ajuns doar la un acord de principiu.

Băsescu le-a mai spus diplomaților și despre viziunea președinției față de trupele românești din Afganistan, reamintind că militarii români din Irak au fost deja retrași, România fiind penultima țară care a părăsit acel teatru de operații. Diminuarea treptată a prezenței românești în Afganistan va avea loc după un calendar stabilit de NATO și de cerințele misiunii de acolo, și nu arbitrar.

„A început perioada de tranziție, de transfer de responsabilitate și de misiuni către forțele afgane. Și România are în vedere un proces de reducere a forțelor dislocate în Afganistan. Acest lucru ține mai puțin de stabilirea arbitrată a unui calendar. Noi avem acolo o misiune. A stabili arbitrar calendare de retragere a trupelor din Afganistan ține doar de dorința de a da ceva de ronțăit presei sau populație”, a declarat președintele Băsescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021