Traian Băsescu, la PRO TV, despre cerșetorii români, eliminarea vizelor pentru SUA și scutul anti-rachetă. Ce spune șeful statului despre relația sa cu președintele Sarkozy

Traian Băsescu, la PRO TV, despre cerșetorii români, eliminarea vizelor pentru SUA și scutul anti-rachetă. Ce spune șeful statului despre relația sa cu președintele Sarkozy
Șeful statului vorbește, printre altele, despre acordul pentru amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, eliminarea vizelor pentru SUA, criza economică mondială și contractul cu Roșia Montană Gold Corporation.

Președintele Traian Băsescu este invitatul primei ediții din noul sezon al emisiunii „După 20 de ani”, care va fi difuzată de ProTv duminică, la ora 10,00. Șeful statului, care s-a întors recent dintr-o vizită în Statele Unite ale Americii, vorbește despre acordul pentru amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, eliminarea pentru SUA, criza economică mondială și contractul cu Roșia Montană Gold Corporation. Achiziția de avioane F16 și relația sa cu președintele Franței sunt alte subiecte despre care a mai vorbit șeful statului.

Șeful statului spune că președintele american Barack Obama își asumă susținerea modificării legii pentru Visa Waiver (Visa Waiver permite șederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri și turistice, fără a solicita viză- n.red.). „Evaluarea președintelui Obama este că trebuie ridicat nivelul de respingere de la 3% la 10%, și să intervină un alt element important, care ne-ar avantaja extraordinar de mult, gradul de întârziere, adică cei cărora li se acordă viză, dacă pleacă în timp din teritoriul Statelor Unite, sau nu. Aici România stă foarte bine, are cetățeni corecți”, a declarat președintele Băsescu.

Întrebat dacă nu se teme că, odată ce românii vor merge în SUA fără vize, am putea asista la imagini cu tabere de nomazi romi, de genul cărora pe care le vedem în prezent în Franța, Spania și Italia, președintele Băsescu a spus că este un risc pe care autoritățile române trebuie să și-l asume. El a adăugat că „nu putem sacrifica 20 de milioane de români pentru 500 de mii”.

„Am cerut partenerilor europeni să nu ne solicite impunerea de restricții de circulație”

La întrebarea cum ar putea Guvernul român să rezolve aceste situații, Băsescu a spus că fiecare stat este responsabil de menținerea ordinii pe teritoriul său și că a cerut partenerilor europeni să nu solicite României să impună restricții de circulație cetățenilor săi.

În plus, șeful statului a spus că dacă autoritățile din alte țări sunt deranjate de cerșit, pot face o lege care să interzică această activitate.

„Aici am spus întotdeauna și partenerilor noștri din UE: noi ne implicăm atât cât putem. Un lucru nu putem face: Nu ne cereți să impunem restricții de circulație cetățenilor noștri. Statul român are obligații și, așa cum am făcut în Italia, am trimis polițiști, în Franța am trimis polițiști și un procuror trebuie să plece. În Spania a fost aceeași situație. Sau am finanțat dascăli în Spania, Italia, am făcut necesarele intervenții să li se pună biserici la dispoziție, poate și creștinarea ajută, dacă nu ești creștin cumva”, a spus Băsescu.

„Nu Guvernul României face ordine într-un alt stat al UE”

Șeful statului susține că, pe de altă parte, autoritățile române nu pot să își asume integral responsabilitatea pentru ceea ce fac cetățenii români pe teritoriul altor state. „Până la urmă fiecare stat este responsabil să țină ordine la el acasă. Noi ne implicam și ajutăm cu tot ce putem, dar dacă suntem deranjați de cerșit, scoatem lege și interzicem cerșitul. Dacă minorii sunt considerați în pericol pentru că sunt trimiși la cerșit, scoatem lege și spunem că, atunci când un minor este prins la cerșit, este luat și internat într-o instituție a statului. Român, francez, italian”, a mai arătat șeful statului.

„Să ne tot supărăm pe Guvernul României, indiferent din ce capitală europeană suntem, nu este cel mai corect lucru”

Traian Băsescu susține că autoritățile române au obligația să ajute alte autorități din statele unde există minorități române, așa cum și România cere ajutor din partea altor țări dacă are probemele cu minoritatea lor.

„Să ne tot supărăm pe Guvernul României, indiferent din ce capitală europeană suntem, nu este cel mai corect lucru. Nu Guvernul României face ordine într-un alt stat al Uniunii Europene. Guvernul României are obligația să contribuie, să ajute. La fel cum și noi cerem altora să ne ajute dacă avem probleme cu minoritatea lor”, este de părere Traian Băsescu.

Întrebat dacă acestea sunt argumentele pe care i le-a prezentat și președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, Băsescu a răspuns: „Oricui”.

Cât despre relația sa cu președintele Franței, Traian Băsescu spune, zâmbind, că „este normală, numai că avem abordări diferite, în unele probleme, inclusiv în problema Schengen”.

Inchide