Turul inundațiilor: Băsescu sparge cu SPP-ul barajele de ziariști, Boc se obișnuiește cu huiduielile

Turul inundațiilor: Băsescu sparge cu SPP-ul barajele de ziariști,  Boc se obișnuiește cu huiduielile
Președintele Traian Băsescu s-a urcat, luni, în barcă, pentru a inspecta stadiul amenajării podului de pontoane de pe râul Suceava

Luni, la ora 12.00, Dunărea măsura la Galați 678 cm, depășind cu70 de centimetri cota de inundație și cu 21 cota de pericol.Potrivit prefectului, cotele erau în creștere. În schimb, râulSiret începuse să scadă, de la 729 de cm, la ora 0.00, la 722 cm,la ora 12.00.

Un hidrobaraj, cu o lungime de aproximativ 800 de metri urma săfie instalat de-a lungul unei întregi străzi din cartierul ValeaOrașului din Galați. Secretarul de stat Mihai Capră a anunțat căs-a decis descărcarea, la acumularea Movileni, a râului Siret la undebit inferior celui din zilele trecute, respectiv la 1.700 demc/secundă, în încercarea de a coborî nivelul Dunării.

Vasile Blaga: În situație extremă, vom rupe digul de laCotul Pisicii

„Deși facem digul, lucrurile sunt pregătite pentru ca, într-osituație limită, să putem să evacuăm cartierul din Valea Orașuluidin Galați. Sper să nu fie nevoie. De asemenea, în situația extremăîn care vom rupe digul de la Cotul Pisicii, astăzi pleacăpirotehniștii cu tehnicienii de la ANIF și de la Apele Române săpregătim totul pentru orice eventualitate…”, a declarat ministrulde Interne, Vasile Blaga. Ministrul a anuțat că sunt mobilizați4.233 de oameni, situații dificile fiind și în alte județe, precumCălărași sau Ialomița. Potrivit acestuia, din cele 18.140 depersoane evacuate, 16.432 s-au întors la casele lor. Peste 700 delocuințe modulare sunt puse la dispoziția celor care nu mai au undelocui, până la refacerea caselor.

Ajutorul financiar european, pe repedeînainte

Ieri, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență,șeful Exe-cutivului a anunțat că Guvernul va evalua pagubeleproduse de inundații și va înainta documentația pentru accesareaFondului de Solidaritate al Uniunii Europene până cel târziu la 15iulie. „Asta înseamnă că în perioada imediat următoare, deși înunele localități lucrurile sunt avansate, prefecturile, împreună cuautoritățile locale, Inspectoratul de Stat în Construcții și alteautorități ale statului vor face inventarul concret al pagubelor,cu mențiunea că trebuie certificată fiecare pagubă de autoritățilestatului, pentru ca aceste lucruri să fie recunoscute de UE”, aspus Boc. El a amintit că solicitarea României către Fondul deSolidaritate al Uniunii Europene trebuie depusă cel mai târziu înzece săptămâni de la data de 23 iunie, când s-au produs primeleinundații, urmând ca suma maximă pe care România o poate accesa săfie de 75 milioane euro.

Udrea vine cu normativele, Guvernul cu materialele deconstrucții

În cadrul aceluiași comitet, premierul a anunțat că au fostpregătite la nivel guvernamental măsuri concrete pentru sprijinireaoamenilor care și-au pierdut casele la inundații. „PoliticaGuvernului va fi aceea de sprijinire a oamenilor care și-au pierdutcasele, cu materiale de construcții. Am dispus ca până astăzi(luni- n.r.), la sfârșitul zilei, Ministerul Dezvoltării să avizezeîn formă finală normativele de materiale pentru construcția uneicase, adică să știm exact câtă cărămidă, ciment, var, lemn netrebuie pentru reconstrucția unei case. Deja, mâine, de la rezervade stat disponibilizăm pentru un număr de case materiale necesarepentru reconstrucție, și vor pleca la Suceava”, a declarat EmilBoc.

Noi avertizări meteo și hidro

Șefii de la Meteo și de la Ape nu au avut luni vești bune pentruromânii nepăstuiți de viituri. „Această săptămână se împarte îndouă etape. Luni, marți și miercuri după-amiaza vor fi emise, înspecial, atenționări pentru zonele de munte ale CarpațilorOrientali cu dealurile aferente și din Transilvania și din Moldova.Cantități punctuale nu sunt pe arii foarte extinse, dar suntintensificări de vânt cu cantități de precipitații în timp foartescurt”, a anunțat, Ion Sandu, directorul ANM. Iar „joi, vineri,sâmbătă- atenția o vom muta și vom da atenționări pentru zonaMuntenia, Carpații de Curbură, sudul Moldovei, Ialomița șiDobrogea”, a completat acesta. Și Petre Stanciu, directorul INHG, aanunțat că „nivelurile și debitele pe râurile interioare au fost încreștere, iar pe râurile Prut și Siret ele sunt în creștere dincauza propagării viiturilor și, de asemenea, pe Dunăre debitelesunt în creștere din cauza propagării viiturilor formate anterior”.”Punctul cel mai sensibil este Dunărea”, a conchis Stanciu.

Președintele Traian Băsescu s-a urcat, luni, în barcă, pentru ainspecta stadiul amenajării podului de pontoane de pe râul Suceava.Însoțit de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, și de președinteleConsiliului Județean Suceava, Traian Băsescu a mers în localitateasuceveană Dornești, unde a fost construit un pod de pontoane, dupăce apele au avariat podul de pe DN 17 A Siret-Rădăuți.

„Dați presa din fața mea, vreau să văd militarii!”, le-a cerutpreședintele Traian Băsescu SPP-iștilor care îl însoțeau laDornești, deranjat de ziariștii care îi stăteau în cale. „Mă potsupăra pe oricine”, a spus Băsescu după ce a fost întrebat dacă s-amai liniștit după discuțiile cu oamenii din Săucești. „Nu vrețisă-l dați puțin mai încolo pe domnul. Nu vreau să răspund laprovocări”, le-a cerut președintele gărzilor sale, referindu-se larepoterul care insista cu întrebările. Șeful statului a intratâapoi în vorbă și cu un copil, care l-a rugat să nu taie pensilebunicilor. „Ce faci, voinicule?”, l-a întrebat Traian Băsescu pe uncopil de patru ani pe care l-a întâlnit în timpul vizitei sale. „Sănu tăiați pensia lui mămăica și lui tătăica”, l-a rugatbăiațelul.

În jurul orei 13.30, președintele a plecat, apoi, cu un elicoperla Dorohoi, unde a vizitat aceleași case afectate de inundații undea fost și vineri.

Președintele s-a arătat nemulțumit de lipsa de reacție aautorităților locale din județul Botoșani. „În faza inițială numi-a plăcut lipsa de reacție. Acum se pare că lucrurile s-auîmbunătățit. În același timp vă pot spune că după ce am plecat deaici i-am cerut ministrului de Interne să detașeze aici un generalpentru coordonarea lucrurilor în Do-rohoi”, a afirmat șefulstatului.

În urma acestei reacții, ministrul de Interne Vasile Blaga l-adesemnat pe generalul de brigadă Vasile Șomlea, șeful ISU Cluj,drept coordonator al acțiunilor de îndepărtare a efectelorinundațiilor.

Premierul Boc, huiduit la Galați

Premierul Emil Boc a încercat, luni, să calmeze populația, dupăviiturile din ultima perioadă. La sfârșitul Comitetului Naționalpentru Situații de Urgență, el a dat asigurări că autoritățile sevor mobiliza ca și până acum pentru a preveni inundațiile, mai alescă meteorologii și hidrologii avertizează că va fi o nouă săptămânăgrea pentru români.

Emil Boc a fost huiduit de câteva persoane în timp ce vizitadigul de protecție construit în sudul orașului. „Ia lopata înmână!”, „Ceva bani ai adus?”, au strigat câțiva locuitori ai unuicartier aflat în prima linie în cazul unei eventuale inundațiiprovocate de revărsarea apelor Dunării.

Cedarea digului la Galați – cel mai mare dezastru urbande după război

Reprezentanții autorităților locale susțin că dacă digul deprotecție de la Galați va ceda va fi înregistrat cel mai maredezastru urban de după cel de-al doilea război mondial. Peste 1.400de pompieri și jandarmi din mai multe județe, dar și voluntarilucrează la ridicarea digului de protecție, lung de 4,5 km și înaltde 1,5 metri….(citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide