TVA, după 1 iulie: la producători, prețuri cu 5-7% mai mari, în magazine, o enigmă. PLUS – vezi cu cât se scumpesc țigările și benzina

Redactor:
Simona Simionescu
TVA, după 1 iulie: la producători, prețuri cu 5-7% mai mari, în magazine, o enigmă. PLUS – vezi cu cât se scumpesc țigările și benzina
De la 1 iulie, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, românii vor plăti mai mult pentru tot, indiferent că este vorba de alimente, produse electrocasnice sau carburanți, cu excepția medicamentelor, cărților și a serviciilor turistice

De la 1 iulie, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, româniivor plăti mai mult pentru tot, indiferent că este vorba dealimente, produse electrocasnice sau carburanți, cu excepțiamedicamentelor, cărților și a serviciilor turistice.

La lapte și produse lactate, lucrurile sunt clare din punctul devedere al procesatorilor. „Laptele și produsele lactate pleacă cu6% în plus, ceea ce nu e egal cu prețul de la raft, pentru că nuștim cum vor juca retailerii, care pot pune în cârca noastră unpreț mai mare. Nu ar fi prima oară”, a declarat pentru GândulValentin Blănaru, directorul general al Asociației Patronale Românedin Industria Laptelui (APRIL). Cum puterea de cumpărare aromânilor va fi afectată de scumpirile în lanț, este clar că toatefabricile de produse lactate vor înregistra vânzări mai mici.Cineva va avea totuși de câștigat, în ciuda majorării TVA, spuneBlănaru, arătând spre laptele și brânzeturile din import, maiieftine decât cele autohtone. Faptul că Taxa pe Valoarea Adăugatăcrește cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, nu înseamnăcă românii vor plăti cu 5% în plus, pentru că această creștere nuse adaugă la prețul de acum. De exemplu, pentru un produs carecostă 100 de lei fără TVA, prețul final era de 119 lei până acum,respectiv 124 de lei de la 1 iulie. Un calcul simplu arată căplusul este de doar 4,2%.

Procesatorii de carne nu absorb scumpirea

Aceeași situație și în cazul procesatorilor de carne, carevorbesc numai de prețurile de la poarta fabricii. „Impactul esteclar, toți producătorii de carne de pui vor pune automat 5% la TVA,nimeni nu poate să preia această creștere”, ne explică Ilie Van,președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări dinRomânia. La fel și în cazul cărnii de porc, dacă nu se mai adaugăși influența cursului de schimb care a crescut cu 3,25% în ultimelezile, din momentul în care Curtea Constituțională a declaratneconstituțională reducerea cu 15% a pensiilor. „În mod normal,carnea de porc va suporta creșterea de preț de la un TVA de 19% la24%. Deocamdată nu adăugăm și deprecierea leului, pentru că toatălumea speră într-o revenire a monedei naționale odată cu venireatranșei de la FMI”, a declarat pentru Gândul Mihai Vișan,directorul executiv al Asociației Române a Cărnii. În cazul în carebanii din împrumutul extern vor întârzia, românii vor mai plăti înplus la fiecare kilogram de carne de porc și din cauza unui curs deschimb mai mare, ținând cont de faptul că aproximativ 50% dincantitatea consumată pe piață provine din țări ale UE. Concluziaeste clară: toată lumea se așteaptă la vânzări mai mici și laprofituri și mai reduse, după un an în care câștigurile au devenitsimbolice în industria cărnii.

Crește evaziunea cu legume și fructe

Nu în ultimul rând, și legumele și fructele vor costa cu 5-7% înplus, ne spune Tudor Dorobanțu, secretarul general al FederațieiAgrostar. „Automat, majorarea TVA va duce, pe de-o parte, la ocreștere a prețurilor la legume și fructe într-o spiralăinflaționistă, iar pe de altă parte, va încuraja evaziunea fiscală,mai ales că 75% din cantitatea de pe piață provine din import”,explică Dorobanțu.
De joi, mai mult va costa și pachetul de țigări, după majorarea TVAși a garanțiilor pentru antrepozitele fiscale, a declaratdirectorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, citată deMediafax. Creșterea va fi astfel de un leu pe pachet, în medie, iarcel mai ieftin pachet de țigări comercializat pe piața româneascăva ajunge la 9,9 lei. Spre comparație, în Moldova, cel mai ieftinpachet de țigări costă echivalentul unui leu românesc. Efectelenegative nu vor întârzia să apară, spune Gilda Lazăr, care seașteaptă la o reizbucnire a contrabandei.
Prețuri mai mari au calculat și companiile petroliere. RompetrolDownstream, de exemplu, a anunțat creșteri cu 5,1% – 5,8% aleprețurilor, respectiv între 25 și 28 de bani pe litru în plus fațăde miercuri, în funcție de sortiment.

Sunt însă și retaileri care au decis să nu scumpească produselede la 1 iulie, cum este cazul Ikea, care a anunțat că va absorbitoate costurile legate de creșterea TVA.

Inchide