Udrea: Am avut un mandat de reforme, am impus standarde de cost și am redus cheltuielile ministerului

Udrea: Am avut un mandat de reforme, am impus standarde de cost și am redus cheltuielile ministerului
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea consideră că a avut un mandat cu reforme și creșteri economice și că a reușit, totodată, să impună standarde de cost și să taie din cheltuielile ministerului, iar în 2011, în turism s-au înregistrat creșteri de 16%.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea consideră că a avut un mandat cu reforme și creșteri economice și că a reușit, totodată, să impună standarde de cost și să taie din cheltuielile ministerului, iar în 2011, în turism s-au înregistrat creșteri de 16%.

„Sigur, opoziția încearcă să critice guvernul Boc. Sunt unii care spun că sunt lucruri care nu s-au făcut sau nu s-au făcut bine în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Aș spune că, per ansamblu, mandatul ăsta a fost un mandat de reforme și un mandat de creșteri economice. Creșteri economice pentru că, și în turism, domeniul principal al MDRT și domeniul care m-a și atras cel mai mult, am avut o creștere în 2011 de 16%, în condițiile economice pe care le știm”, afirmă Udrea.

Ea a adăugat că au fost creșteri și în construcții, dar cel mai important lucru este că a încercat să reformeze și instituția, și programele pe care ministerul le gestiona.

„Am prioritizat – prioritizare despre care se vorbește astăzi așa de mult, de parcă acum s-a auzit pentru prima dată că trebuie să se facă prioritizări. Noi făceam prioritizări din 2010. Atunci când ai lucrări începute, fie că vorbim de reabilitări de drumuri, fie că vorbim de rețele de apă, de canalizări, de locuințe ANL, de reabilitări termice ale blocurilor de locuințe, când ai lucrări începute de peste două miliarde de euro și tu ai un buget de 300 milioane de euro pentru investiții, logic că poți să le continui doar într-un anumit procent. Pentru asta faci prioritizări. Noi am făcut prioritizări la minister încă din 2010 și criteriul principal a fost acela de a continua lucrările care aveau un procent avansat în execuție”, a afirmat fostul ministru.

Udrea a amintit că ministerul a finanțat, dintre investițiile începute, pe cele aflate într-un grad avansat de construcție.

Un alt criteriu de prioritizare a fost acela ca investiția să aducă profit economic, adică să fie într-o zonă cu potențial turistic sau o stațiune turistică. Dacă era de ales între două drumuri, unul care lega două comunități, importante ca orice comunitate, și un alt drum care mergea o stațiune turistică, MDRT l-a reabilitat pe cel care ducea către stațiunea turistică.

„Acesta a fost un criteriu de prioritizare. În niciun caz nu am avut drept criterii apartenența politică. Și asta s-a văzut din modul în care s-au alocat banii la minister, au mers echilibrat, indiferent de primarii care conduceau localitățile respective. Un alt lucru pe care l-am făcut și cu care ne-am mândrit foarte mult la momentul respectiv a fost că am decis ca, prin acte adiționale, să nu mai fie posibilă majorarea contractelor cu mai mult de 10%. Ce-am constatat? Că orice contract de lucrări care se câștiga la minister, și așa este peste tot unde se fac lucrări publice, era câștigat la o valoare după care, prin acte adiționale, se majora cu încă 50%. De ce 50%? Pentru că legea permitea. Legea spunea că în anumite condiții poți să majorezi cu 50%. Deci se majora, dar era milimetric. Se întâmpla exact așa. Toată lumea majora cu 49,9%. Întotdeauna mai găseau ceva de făcut. Groapa trebuia să fie mai adâncă, pânza freatică era prea sus și nu se știa dinainte, întotdeauna găseau motive foarte întemeiate să facă acte adiționale și să majoreze valoarea contractului cu 49,9%”, a spus liderul PDL.

Potrivit lui Udrea, a sesizat că se află în fața unei „șmecherii” a constructorilor, mână în mână cu reprezentanții ministerului care contractau, și a decis prin ordin de ministru ca niciun contract, chiar dacă legea permitea 50%, să nu poată fi majorat cu mai mult de 10%, și asta numai cu avizul Consiliului Tehnico-Economic.

„Ce credeți? Toată lumea majora cu 9,9%. Deci am făcut această limitare a actelor adiționale, am dispus punerea facturilor pe site, pentru că atunci când se lucrează de un miliard de euro și ai să plătești doar 100 de milioane, te întrebi cui plătești prima dată. Pentru a nu fi aleatorie această plată, am decis că plata se face în ordinea emiterii facturilor. Și mai mult, factura să fie afișată pe site, pentru a se vedea când a fost emisă și când a fost plătită. Un alt lucru care ține de reformarea ministerului a fost reducerea cheltuielilor publice. Noi am fost primul minister care a redus cheltuielile cu benzina, cheltuielile materiale, în general, cheltuieli legate de funcționrea aparatului. A fost o reducere cred că de 37%, în momentul acela, o reducere consistentă. Am redus primii aparatul ministerului, deci s-a redus numărul de angajați. Întotdeauna am spus că pentru cât de mulți angajați erau în minister, rezultatele nu sunt pe măsură”, a spus Udrea.

Ea a amintit și de standarde de cost pe care le-a introdus în activitatea ministerului.

„Am constatat că un drum reabilitat costa la Satu Mare costa de cinci ori mai puțin decât cel reabilitat la Constanța, un bloc ANL făcut la Sibiu era de trei ori mai scump decât unul făcut la Suceava, o reabilitare termică făcută în sectorul 1, unde aveam maximum posibil, un apartament reabilitat cu 30.000 de euro, față de o medie de 2.000-3.000 euro cât costa în sectorul 2, deci de zece ori mai mult. Și am decis că trebuie să introducem standarde de cost, astfel încât toate lucrările de același tip să coste la fel oriunde în țara asta. Dacă existau depășiri, noi nu le finanțam. Deci eu am dat 52 euro pe metru pătrat la reabilitare termică. Asta înseamnă că, dacă o lucrare făcea 2.500 de euro apartamentul, pe standardul meu, noi plăteam jumătate, că atât dă prin lege ministerul pentru reabilitare termică – 50%. Noi plăteam 1.250 euro. Am încercat să reformăm modul în care funcționează o instituție publică, pentru că sunt foarte multe reproșuri care se aduc modului în care se cheltuiesc banii, risipa banului public. Nepăsarea unor funcționari publici care vin la serviciu doar pentru că trebuie să bifeze acolo «prezent» și așteaptă salariul și-atât. Deci am încercat să reformăm cumva sectorul public la MDRT”, a încheiat Udrea.

Inchide