UE, preocupată de situația de la București; autoritățile române garantează respectarea legii

UE, preocupată de situația de la București; autoritățile române garantează respectarea legii
Publicat: 06/07/2012, 15:16
Actualizat: 07/07/2012, 09:15

Situația politică de la București a provocat reacții ale CE, ale statelor UE și SUA, mergând de la cereri de sancționare a României, până la exprimarea îngrijorării și la avertismente asupra consecințelor, în replică autoritățile explicând contextul general și garantând că legea va fi respectată.

Oficialitățile europene și cele din statele UE au început încă de marți să-și manifeste preocuparea față de situația din România, prima fiind vicepreședintele CE și comisar european pentru Justiție, Viviane Reding, iar cea mai recentă poziție este a președinteului Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Joi și vineri, autoritățile de la București au răspuns prin ministrul de Externe Andrei Marga și prin premierul Victor Ponta, care va face joia viitoare o vizită la Bruxelles pentru a explica situația din România.

Premierul a precizat că Guvernul va respecta evaluările partenerilor europeni și internaționali ai României și va îndrepta orice măsură adoptată în ultima perioadă care eventual va fi indicată în aceste evaluări că nu ar respecta standardele europene.

Agenția de presă MEDIAFAX prezintă principalele reacții internaționale față de situația politică din România:

– Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiție și Drepturi Fundamentale, scria, marți, pe contul său de Twitter, că este „foarte îngrijorată de atacurile recente la independența Curții Constituționale a României”.

„Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independența Curții Constituționale a României”, nota oficialul european.

Viviane Reding mai spune că, pentru ea, „un sistem judiciar funcțional și independent este o preconditie pentru respect reciproc în Spațiul european de Justiție”.

– Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, declara, miercuri, că suspendarea președintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecințe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituțional.

„Nu sunt un expert în privința asta și nu țin partea niciuneia dintre părți, dar pot să vă spun în mod absolut că dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituției, prin ocolișuri pentru că oamenii devin frustrați de procesul constituțional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România”, a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El a subliniat că imaginea României în ochii nu numai ai SUA, dar și ai piețelor financiare care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar și de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a președintelui.

Totodată, Gitenstein a evidențiat că este „un lucru foarte serios” îndepărtarea din funcție a unui președinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reușit.

„Este un lucru foarte serios de a îndepărta un demnitar de rang înalt ales de popor din funcția sa, dar acest lucru se poate întâmpla, iar în anumite circumstanțe chiar ar trebui să se întâmple. Și în SUA avem un proces legat de asta, au fost trei încercări serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reușit. Dar nu înseamnă că nu pot fi și circumstanțe când ar trebui să se întâmple asta și că ar putea fi cazul și aici, în România”, a mai spus ambasadorul SUA.

– Gunther Krichbaum, președintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut, miercuri, președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanșarea procedurii de infringement împotriva României și suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept și democrației

„Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situația politică actuală din România. Ultimele evoluții indică faptul că România se îndreaptă spre o „democrație ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independența sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obținută de MEDIAFAX.

El considera că situația din România, de asalt la adresa democrației în sine, depășește evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acțiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.

„Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceți să ia în considerare atât declanșarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum și a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcționare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a cerut deputatul german.

El aprecia că evoluțiile alarmante din România ar trebui reflectate și în următorul raport MCV.

„După unele progrese în lupta împotriva corupției – având în vedere verdictul împotriva fostului premier Adrian Năstase – acțiunile din România sunt un mare pas înapoi. În orice caz, dacă a fost vreodată în calcul faptul că MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea menținerii lui”, afirmă Krichbaum.

În scrisoarea sa, parlamentarul german enumera „restrângerea de către majoritatea PSD-PNL din Parlament a atribuțiilor Curții Constituționale” prin faptul că nu se mai poate pronunța asupra hotărârilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o nouă legislație electorală considerată neconstituțională de mai mulți experți, ignorarea de către premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European, intenția anunțată de Ponta de a înlătura doi judecători CC considerați apropiați de președintele Traian Băsescu, trecerea sub controlul său a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor și titlurilor universitare după ce a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Președintelui României, care fac acest lucru mai ușor și mai repede de realizat, schimbarea președinților celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR și TVR și schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

– AFP relata, joi, că Franța a îndemnat Guvernul din România, unde au început dezbaterile în vederea destituirii președintelui, „să respecte valorile democratice și statul de drept”.

„Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate să respecte atât valorile democratice și statul de drept, cât și echilibrul puterilor în cadrul instituțiilor lor”, a declarat într-o conferință de presă Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului, răspunzând unei întrebări despre lipsa de reacție a Parisului față de evenimentele din România.

„Românilor le revine (rolul) să se pronunțe asupra procedurilor în curs”, a precizat purtătorul de cuvânt, conform AFP.

Ulterior, MAE a declarat că a contactat ministerul omolog de la Paris cu privire la declarația difuzată de AFP, iar partea franceză a informat că aceasta nu conține note critice la adresa Guvernului de la București.

„Declarația nu reprezintă o luare de poziție în urma unei autosesizări a MAE francez, ci este un răspuns la o întrebare din partea unui jurnalist. Declarația are caracter general și, așa cum a fost informat MAE de către partea franceză, nu conține notele critice la adresa Guvernului de la București care i-au fost atribuite la preluarea declarației de către unele agenții de presă”, susținea MAE într-o precizare remisă MEDIAFAX.

De asemenea, MAE arată că a contactat partea franceză cu privire la declarația transmisă de AFP și a rezultat că, în cadrul briefingului zilnic de presă al MAE francez, purtătorul de cuvânt Bernard Valero a răspuns unei întrebări din partea unui jurnalist privind lipsa de reacție a Parisului față de evenimentele de la București”.

Conform MAE român, declarația oficialului francez a fost următoarea: „Toate statele membre UE trebuie, în mod natural, să respecte valorile democratice și statul de drept, precum și echilibrul de puteri în cadrul propriilor instituții. Românii sunt cei care trebuie să se pronunțe asupra procedurilor în curs”.

– Joi, eurodeputații Alain Lamassoure și Elmar Brok, președinții unor comisii din Parlamentul European, au cerut Comisiei Europene să urmărească atent evoluția politică de la București și să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul UE.

„Deciziile luate de Guvernul României în ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat și să pună România sub monitorizare”, afirmau eurodeputații Alain Lamassoure, președintele Comisiei de Buget din PE, și Elmar Brok, președintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

„Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: ignorarea de către premier a unei decizii a Curții Constituționale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deși anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curții Constituționale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a președintelui Băsescu”, susțineau cei doi eurodeputați membri ai PPE.

„Modul în care au fost înlocuiți președinții Senatului și Camerei Deputaților, printr-o procedură rapidă, este la fel de îngrijorător din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene să monitorizeze și să examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare și să prezinte un raport în următoarele săptămâni. Raportul ar trebui să includă și unele măsuri”, adăugau ei.

„Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona”, subliniau cei doi eurodeputați.

Articolul 7 (paragraful 3) al Tratatului Uniunii Europene prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot al unui stat în Consiliul UE, în cazul în care statul respectiv nu respectă principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

– La rândul său, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat, joi, că este important pentru România ca politicienii să mențină credibilitatea statului român pe piețele financiare, să respecte Constituția, instituțiile statului, deciziile instanțelor judecătorești, inclusiv ale Curții Constituționale.

„România operează într-o perioadă de incertitudine pe plan european. Este important pentru politicienii români să mențină credibilitatea statului român pe piețele financiare și să asigure respectarea statului de drept”, a spus Martin Harris, într-o discuție cu „Ziarul Financiar” despre evoluțiile din Uniunea Europeană și România în contextul deciziilor luate la cel mai recent summit al Uniunii Europene.

Întrebat însă dacă recentele evoluții politice de la București pot fi caracterizate ca un abuz sau ca o nerespectare a statului de drept, ambasadorul a spus: „Noi nu suntem judecători. Dacă există un conflict între puterile statului trebuie rezolvat în justiție. Instanțele judecătorești trebuie să ia o decizie și ceea ce este important este că aceste decizii trebuie să fie respectate”, a spus ambasadorul.

De asemenea, întrebat dacă propunerea de suspendare a președintelui este o sursă de instabilitate care poate afecta România și credibilitatea sa, ambasadorul a spus că ceea ce este important este respectarea legilor în vigoare.

„Intrăm într-o perioadă de conflict politic care va supune unui test Constituția României. Ceea ce este important pentru toți actorii politici din România este respectarea Constituției, respectarea instituțiilor statului și a deciziilor instanțelor judecătorești, inclusiv a Curții Constituționale, care stabilește regulile jocului pentru competiția politică. Este important ca statul de drept să fie respectat în România”, a spus ambasadorul.

Martin Harris a subliniat că după opinia sa două obiective sunt importante în această perioadă pentru România, pe care a spus că le-a transmis și guvernului Ponta la instalare: respectarea acordului cu FMI și reforma justiției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

„Au fost făcute progrese în ambele direcții. La acordul cu FMI este importantă reforma din sănătate și restructurarea companiilor de stat. În ceea ce privește justiția, este important faptul că un număr de dosare de corupție a ajuns la faza sentințelor, ceea ce arată că independența și eficacitatea instanțelor au crescut. De asemenea, strategia anticorupție este asumată și la nivelul Parlamentului și la cel al Guvernului. Aceste progrese se vor reflecta în raportul pe justiție al Comisiei Europene”, a încheiat ambasadorul.

– Și ministrul italian al Afacerilor Externe, Giulio Terzi, a declarat, joi, că autoritățile de la Roma urmăresc cu multă atenție evoluțiile politice din România și își doresc o clarificare cât mai rapidă, conformă cu procedurile constituționale.

„Urmărim cu multă atenție evoluțiile politice din România. Evident, ne dorim să se ajungă cât mai repede la o clarificare în sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constituționale ale țării”, a spus Terzi, potrivit agenției ANSA.

De asemenea, el a arătat că România este un partener important pentru Italia.

„România este un partener important în Europa, pe care îl apreciem și vom continua să îl apreciem”, a mai spus oficialul italian.

– Ambasada Germaniei la București a anunțat, tot joi, că Guvernul Germaniei observă cu atenție evoluțiile din politica României și se așteaptă ca partidele și instituțiile să acționeze pe principii democratice, fapt care vizează, îndeosebi, și respectarea independenței Curții Constituționale.

Ambasada Germaniei la București, reprezentată de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru „Gândul”, că Guvernul german este atent la evoluțiile de pe scena politică din România. Ambasada atrage atenția că partidele și instituțiile politice trebuie să acționeze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

„Guvernul Federal observă cu atenție recentele evoluții din politica internă a României și se așteaptă ca partidele și instituțiile politice din România să acționeze, bazându-se pe principii democratice și ale statului de drept, chiar și în contextul acestei situații tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, și respectarea independenței Curții Constituționale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcționeze în litera legii, dar și în spirit democratic. Guvernul Federal nu ia poziție referitor la afirmații ale unor europarlamentari germani, independenți”, a transmis Ambasada Germaniei la București.

– Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Raportul CE privitor la MCV în domeniul Justiției, care va fi publicat în a doua jumătate a lunii iulie, va include referiri la evoluțiile politice recente care au legătură cu statul de drept și independența sistemului judiciar.

„Sigur, noi urmărim evenimentele politice recente din România cu mare atenție, deși evoluțiile sunt foarte rapide. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la unele acțiuni care au legătură cu statul de drept și independența sistemului judiciar. Statul de drept și independența deciziilor judiciare sunt parte a MCV și ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme”, a declarat Gray pentru MEDIAFAX.

Totodată, întrebat dacă în raport ar putea fi incluse și referiri la procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu, Gray a arătat că nu poate să comenteze această ipoteză, însă în raportul MCV vor fi cuprinse elemente referitoare la independența Curții Constituționale a României.

De asemenea, el a subliniat că publicarea raportului MCV nu a fost amânată de Comisia Europeană pentru septembrie, urmând ca documentul să fie prezentat în a doua jumătate a lunii iulie, la o dată care nu a fost încă stabilită de președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Urmare a pozițiilor exprimate de CE, dar și de reprezentanții oficiali ai statelor UE, ministrul român de Externe Andrei Marga a adresat omologilor din UE sccrisori în care le-a explicat situația politică de la București, inclusiv circumstanțele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului.

„Scrisoarea ministrului de Externe Andrei Marga, asumată în calitate de membru al guvernului susținut de actuala majoritate parlamentară, se înscrie în această logică. Ea cuprinde o analiză a contextului politic din această etapă a vieții politice din România în care sunt descrise circumstanțele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului”, se arată într-o precizare a MAE remisă, joi seară, agenției MEDIAFAX.

Potrivit MAE, „în spiritul strânsei colaborări între statele europene, guvernele acestora se informează reciproc pe subiecte de interes, inclusiv referitor la evoluțiile politice interne”.

De asemenea, în precizarea MAE despre scrisoarea ministrului Marga se arată că această practică a informării reciproce între guvernele statelor membre UE „este menită să ofere detalii privind funcționarea instituțiilor chemate să gestioneze acțiuni politice complexe, cum ar fi instalarea unui nou executiv, astfel încât să fie asigurată continuitatea și predictibilitatea demersurilor de politica externă”.

Vineri cu câteva ore înainte ca Parlamentul să se reunească pentru a dezbate și vota propunerea de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, a făcut o declarație prin care garanta că Guvernul va asigura, până la un eventual referendum de demitere a președintelui, stabilitatea totală a Curții Constituționale, instanțelor, Parchetului, DNA, ANI, serviciilor de informații și altor instituții, fără să sprijine sau să inițieze vreo schimbare de persoane.

El a asigurat că România va respecta standardele europene ale unui stat de drept, precum și toate deciziile Curții Constituționale din perioada următoare, pe care le va pune imediat în aplicare.

Ponta a asigurat din nou că România își va îndeplini și obligațiile din acordul cu FMI și din Mecanismul de Cooperare și Verificare în Justiție.

„Dincolo de criza politică și de conflictul dintre președinție și Parlament, rămânem o țară stabilă”, a spus Ponta.

El a precizat că susține această declarație în urma discuțiilor avute cu parteneri internaționali, îngrijorați de situația politică din România, și a anunțat că săptămâna viitoare va pleca la Bruxelles pentru a garanta oficialilor Comisiei Europene și Parlamentului European că România este un stat de drept, cu justiție independentă, și își va asuma orice evaluare în care eventual se va considera că anumite măsuri nu respectă standardele europene, pentru a le îndrepta.

Ulterior, a avut loc o discuție între premierul Victor Ponta și președintele CE Jose Manuel Barrosso, în care oficialul CE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile din România, cei doi stabilind să aibă o întrevedere, joi, la Bruxelles, pentru mai multe explicații pe acest subiect.

Discuția a fost anunțată atât de premier, cât și de CE.

„În această dimineață, am discutat la telefon cu președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, căruia i-am spus punctul nostru de vedere și joi voi avea o întâlnire cu domnia sa la Bruxelles”, a spus Ponta.

El a precizat că și ministrul Justiției, Titus Corlățean, se va întâlni, miercuri, tot la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justiție, Viviane Reding.

La rândul său, Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată în legătură cu ultimele evoluții din România, în special de acțiunile care par a reduce puterile instituțiilor independente precum Curtea Constituțională.

„Comisia Europeană este îngrijorată de evoluțiile curente din România, în special cu privire la acțiunile care par să reducă puterile efective ale instituțiilor independente precum Curtea Constituțională. Statul de drept, controlul democratic și independența sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democrației europene și indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală și acțiunea politică trebuie să respecte aceste principii și valori”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene referitoare la România, dată publicității vineri.

Comisia precizează că deja urmărește reforma judiciară și măsurile anticorupție în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare și că în prezent este în curs de finalizare un raport referitor la cei cinci ani de activitate pe aceste teme în România.

„Recentele evoluții ar putea periclita progresul făcut de-a lungul anilor”, avertizează Comisia.

„Președintele Comisiei Europene a discutat astăzi cu premierul României și a exprimat îngrijorarea Comisiei. Premierul Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu președintele Barroso și a discuta aceste aspecte. Între timp, analizele Comisiei asupra situației vor continua și vor avea loc alte contacte între Comisie și autoritățile române”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația