Un buget pentru îngroparea sportului. Săritorilor la trambulină li s-ar putea lua și bureții pe care se antrenează

Un buget pentru îngroparea sportului. Săritorilor la trambulină li s-ar putea lua și bureții pe care se antrenează
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 01:00

Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, condusă de fostaatletă Doina Melinte, va împărți federațiilor sportive suma de 65,3milioane de lei, reprezentând bugetele totale pentru 2010.

Deși ministrul Funeriu a promis acum câteva săptămâni că baniipentru sport vor fi de ajuns, lucrurile stau exact invers. Toatălumea a primit mai puțini bani și toată lumea se plânge. Și vomajunge ca în 2010 sportivii români să nu mai aibă bani nici măcarpentru antrenamente. E ca și cum săritorilor la trambulină le vorlua și bureții pe care se antrenează, după ce, până acum, le-auluat apa din bazin.

Unul dintre cei mai necăjiți președinți de federație esteElisabeta Lipă, șefa canotajului românesc, în condițiile în careANTS i-a tăiat din buget, comparativ cu anul trecut, 1,4 milioanede lei: „Ce dracu să mai spun? Până acum toate declarațiile erauoptimiste, numai miere și lapte, dar mierea asta s-a transformat înpelin. Cum să ne descurcăm cu banii ăștia? Putem doar să încercăm,pentru că alte variante nu există, dar asta nu înseamnă că o săfacem față. Și știu că or să vrea și performanță, dar nu văd cumpot să fac asta”, spune doamna Lipă, care susține că 2010 este unan infernal pentru sportul pe care îl păstorește iar cheltuielilevor fi uriașe: „Cu trei campionate mondiale, cu un European, cuconcursuri de verificare, ce pot să fac. Cum să mă întind și la cesă renunț. Avem 70 de sportivi la loturile olimpice, avem 150 dejuniori, avem Campionate Mondiale în Noua Zeelandă, ce șanse avemsă ne descurcăm cu banii ăștia”.

FR de Canotaj a primit în 2010 cu 1,4 milioane de lei mai puțin,deși Elisabeta Lipă avea nevoie de mai mulți bani chiar decât anultrecut. Și pentru că s-a sugerat că diferența ar trebui acoperitădin sponsorizări, președintele FR de Canotaj știe că acest lucru nuse va întâmpla: „Și de la privat ce să așteptăm. Ce nebun maiinvestește în sport în situația în care el nu are nici uncâștig”.

O să punem lacăt pe sălile de sport

Federația Română de Baschet este cea mai mare perdantă laîmpărțirea banilor. Față de anul trecut forul condus de CarmenTocală a primit mai puțin cu 9,2 milioane de lei, dar președinteleFRB nu crede că este vreo răzbunare, cunoscut fiind faptul că i s-apropus funcția de secretar de stat pe probleme de sport, dar cucondiția să se înscrie în PD-L. A refuzat iar baschetul a primitacum doar 40 la sută din banii pe care i-a avut anul trecut. „Nucred că primul-ministru, sau vreun șef de partid poate influențafelul în care este împărțit bugetul”, spune Tocală, „și dacă e săexplic această scădere pot să spun și eu că este criză și că suntprobleme. Este criză, adevărat, dar oamenii deștepți și în vreme decriză se descurcă. Mă întreb de ce a fost solicitat anul trecut unbuget cu 50% mai mic la federațiile sportive. S-a considerat cumvacă sportul o duce prea bine, că avem prea mulți campioni mondialisau olimpici, sau că românii sunt sănătoși.

Probabil că actualul guvern consideră că sportul nu mai esteimportant, că nu se mai dorește performanță și că nu vrem să avemun popor sănătos. Probabil că nu, iar în condițiile acestea estenormal să tăiem bani de la federații. Așa că o să punem și noilacătul pe sălile de sport, o să le închidem și asta e” .

Din punct de vedere procentual, atletismul a pierdut cei maimulți bani, aproape 70 la sută, șocant pentru Sorin Matei,președintele FRA.

„Nu știu ce să cred, nu am cum să-mi explic, și nu vreau să credcă cineva are ceva anume cu atletismul. Este vorba despre totsportul și pentru mine este dezamăgitor când văd ce se întâmplă.Alte repere nu am. Să vedem ce facem. Eu nu mai aștept nimic de laguvernanți. Tot ce mă interesează e să văd cum pot să mă descurcdeși, să fiu sincer, nu am cum să mă descurc. Dacă eu vă spundumneavoastră azi că vă iau 70 la sută din salariu, vă întreb, vădescurcați”, spune Sorin Matei care, la fel ca Elisabeta Lipă, nucrede că mediul privat va investi și în acest an în sport, acumcând criza a lovit pe toată lumea:

„Ce aport de la privat? Nu vedeți care e situația în țară. Toatălumea o duce foarte greu. De la care privat să luăm, de unde săscoatem noi acum zeci de miliarde de lei”. Și ca nu cumva lumea săcreadă că atletismul o duce prea bine, Sorin Matei face ocomparație la capitolul investiții între 2009 și 2010: ” Ca să vămai dau un exemplu, să vă povestesc despre investiții. Anul trecutam primit doar pentru investiții suma de 80 de miliarde de lei.I-am cheltuit pe toți și ne-ar mai trebui o sută și ceva demiliarde. Știți cât am primit acum pentru investiții? Unmiliard”.

Federațiile au primit prea mulți bani în2009

Pus în fața acestor proteste, venite de la mai toate federațiilesportive din România, ministrul Daniel Funeriu a promis că vadiscuta cu fiecare federație în parte și, dacă va fi nevoie, va maida bani. „Anul trecut, bugetul federațiilor a fost de peste 95 demilioane de lei, dar la începutul acestui an partea rezervată lor afost cu puțin peste 50 de milioane de lei. În urma intervențieimele bugetul a fost suplimentat cu 20 de milioane de lei astfelîncât acum a ajuns la aproximativ 73 de milioane de lei. Esteadevărat cu bugetul este mai mic decât anul trecut dar asta pentrucă anul trecut bugetul federațiilor a fost neobișnuit de mare fațăde cel din anii precedenți. Au fost nemulțumiri, le voi asculta petoate și o să anunț, ulterior, ce decizii am luat”, spune ministrulFuneriu în plin scandal legat de bugetele federațiilor sportive dinRomânia.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021