Dan Radu
23.04.2012
Știri

Un nou mitropolit al Clujului. Mircea Dinescu, Colegiul CNSAS: „Andreicuț a semnat angajament de colaborare cu Securitatea ca să scape de închisoare. Era șantajat”

Un nou mitropolit al Clujului. Mircea Dinescu, Colegiul CNSAS: „Andreicuț a semnat angajament de colaborare cu Securitatea ca să scape de închisoare. Era șantajat”
Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuț, a fost amenințat că va face pușcărie dacă nu colaborează cu Securitatea, fiind considerat un caz atipic de către membrul CNSAS Mircea Dinescu

Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuț, a fost amenințatcă va face pușcărie dacă nu colaborează cu Securitatea, fiindconsiderat un caz atipic de către membrul CNSAS Mircea Dinescu,care spune că, spre deosebire de alți preoți, Andreicuț nu a căutatsă facă o carieră în Securitate.

În 2007, Consiliul Național pentru Studierea ArhivelorSecurității (CNSAS) a stabilit că Andrei Andreicuț ar fi făcutpoliție politică. Andreicuț a contestat decizia în instanță, Curteade Apel Alba Iulia anulând decizia Consiliului.

CITEȘTE ȘI IPS Andrei Andreicuț este noulmitropolit al Clujului

„A câștigat în instanță și cred că a avut dreptate”, a declaratpentru gândul membrulCNSAS, Mircea Dinescu.

„Din câte îmi amintesc, Andreicuț a fost un caz atipic. Față dealți preoți nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fostșantajat. Din câte îmi amintesc a fost o poveste cu un studentpentru care intervenise. Securitatea l-a amenințat cu închisoarea,iar Andreicuț a semnat angajamentul de colaborare ca să scape”, apovestit Dinescu.

Acest lucru se întâmpla în 1983, când Andrei Andreicuț a fostacuzat că a mituit un profesor de la Seminarul Teologic dinBucurești pentru a accepta un student.

Mircea Dinescu spune, însă, că Andreicuț nu a fost un „turnător”activ.

„Nu a fost ceea ce se cheamă un turnător. E un caz cum nu am maiîntâlnit în rândul preoțimii care a colaborat cu Securitatea. Uncaz atipic. Marea majoritate nu numai că semnau angajamente, darîncercau să facă o carieră în Securitate, pentru că așa se puteapromova”, a declarat Dinescu.

Inchide