Un oraș subteran a fost descoperit în centrul Bucureștilor. Arheologii de la primărie decid soarta zidurilor de la Universitate

Redactor:
Gândul
Lucrările la parcarea subterană de la Universitate vor putea fi reluate cel mai devreme pe 1 aprilie

Lucrările la parcarea subterană de la Universitate vor putea fireluate cel mai devreme pe 1 aprilie. „Săpătura arheologică s-aterminat. Pe 25 martie se întrunește Comisia de descărcarearheologică. Atunci se va hotărî dacă se păstrează zidurile fosteibiserici sau vor fi expuse în altă parte. În cazul în care se vorpăstra, atunci parcarea va fi mai mică cu 30 de locuri. 10 la sutădin zidurile fostei biserici s-au descoperit pe amplasamentulparcării subterane, iar 90 la sută sunt pe traseul viitoarei liniide metrou care va duce în Drumul Taberei”, a declarat, pentrugândul, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu. Imediatdupă ce au început săpăturile pentru viitoarea parcare subterană,muncitorii au dat peste schelete umane, ziduri și două conducte deapă, toate datând din secolele 18 și 19. Specialiștiimunicipalității susțin că ce au găsit arheologii nu sunt vestigiisuficient de bine conservate și reprezintă istorie chiar și pentruei. Acum la Universitate sunt doar șanțuri săpate, mormane depământ și câțiva muncitori. Specialiștii din Primăria Capitaleisusțin că lucrările sunt în grafic iar în 2011, parcarea subteranăva fi funcțională.
Pentru prima parcare subterană construită în ultimii 20 de ani,municipalitatea a fost nevoită să mute cele patru statui simbol dela Universitate. Statuile care îi reprezintă pe Mihai Viteazu,Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu și Gheorghe Lazăr sunt acumexpuse în Parcul Izvor, unde vor rămâne aproximativ un an. Pe loculstatuilor, în subteran, au început lucrările de construcții pentruparcarea cu două niveluri și 325 de locuri, din care 300 pentruautoturisme și 25 pentru motociclete. Parcarea se va construi înparteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispozițieterenul, iar investitorul privat, consorțiul de firme Inter ParkingHispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL șiSimex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, câtși pe cele legate de construcția parcajului subteran. Potrivitdirectorului Direcției Investiții din cadrul Primăriei Capitalei,Bogdan Hreapcă, „perioada de concesiune este de 49 de ani.Redevența este între 4 și 50% din venitul încasat anual de firmă.4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro și 50% pentruîncasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro”.

0,38 de euro locul de parcare

Lucrările la parcarea de la Universitate au început încă de anultrecut, urmând a fi terminată în 2012. La sfârșitul acestui an,piațeta de la Universitate va fi acoperită, iar statuile vor fiaduse înapoi. Potrivit viceprimarului Mircea Raicu, „un loc deparcare va cos­ta 0,38 euro iar accesul în viitoarea parcaresubte­rană se va face atât din bulevardul principal, cât și dinstrada Academiei și cea care duce la Biserica Rusă. Pe ultimeledouă străzi se va face atât intrarea, cât și ieșirea din parcaj,din bulevardul principal se va putea doar intra”.

Maria Manoliu
[email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide