Un oraș subteran a fost descoperit în centrul Bucureștilor. Arheologii de la primărie decid soarta zidurilor de la Universitate

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:48

Lucrările la parcarea subterană de la Universitate vor putea fireluate cel mai devreme pe 1 aprilie. „Săpătura arheologică s-aterminat. Pe 25 martie se întrunește Comisia de descărcarearheologică. Atunci se va hotărî dacă se păstrează zidurile fosteibiserici sau vor fi expuse în altă parte. În cazul în care se vorpăstra, atunci parcarea va fi mai mică cu 30 de locuri. 10 la sutădin zidurile fostei biserici s-au descoperit pe amplasamentulparcării subterane, iar 90 la sută sunt pe traseul viitoarei liniide metrou care va duce în Drumul Taberei”, a declarat, pentrugândul, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu. Imediatdupă ce au început săpăturile pentru viitoarea parcare subterană,muncitorii au dat peste schelete umane, ziduri și două conducte deapă, toate datând din secolele 18 și 19. Specialiștiimunicipalității susțin că ce au găsit arheologii nu sunt vestigiisuficient de bine conservate și reprezintă istorie chiar și pentruei. Acum la Universitate sunt doar șanțuri săpate, mormane depământ și câțiva muncitori. Specialiștii din Primăria Capitaleisusțin că lucrările sunt în grafic iar în 2011, parcarea subteranăva fi funcțională.
Pentru prima parcare subterană construită în ultimii 20 de ani,municipalitatea a fost nevoită să mute cele patru statui simbol dela Universitate. Statuile care îi reprezintă pe Mihai Viteazu,Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu și Gheorghe Lazăr sunt acumexpuse în Parcul Izvor, unde vor rămâne aproximativ un an. Pe loculstatuilor, în subteran, au început lucrările de construcții pentruparcarea cu două niveluri și 325 de locuri, din care 300 pentruautoturisme și 25 pentru motociclete. Parcarea se va construi înparteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispozițieterenul, iar investitorul privat, consorțiul de firme Inter ParkingHispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL șiSimex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, câtși pe cele legate de construcția parcajului subteran. Potrivitdirectorului Direcției Investiții din cadrul Primăriei Capitalei,Bogdan Hreapcă, „perioada de concesiune este de 49 de ani.Redevența este între 4 și 50% din venitul încasat anual de firmă.4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro și 50% pentruîncasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro”.

0,38 de euro locul de parcare

Lucrările la parcarea de la Universitate au început încă de anultrecut, urmând a fi terminată în 2012. La sfârșitul acestui an,piațeta de la Universitate va fi acoperită, iar statuile vor fiaduse înapoi. Potrivit viceprimarului Mircea Raicu, „un loc deparcare va cos­ta 0,38 euro iar accesul în viitoarea parcaresubte­rană se va face atât din bulevardul principal, cât și dinstrada Academiei și cea care duce la Biserica Rusă. Pe ultimeledouă străzi se va face atât intrarea, cât și ieșirea din parcaj,din bulevardul principal se va putea doar intra”.

Maria Manoliu
[email protected]

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021