Universitățile, după modificarea regulilor de admitere la facultate în 2012: „NU organizăm examen anul acesta”

Redactor:
Ramona Loznianu
Universitățile, după modificarea regulilor de admitere la facultate în 2012: „NU organizăm examen anul acesta”
Ministrul Educației, Cătălin Baba, a dat un ordin prin care schimbă parțial modalitatea de admitere în învățământul superior începând de anul acesta.

Ministrul Educației, Cătălin Baba, a dat un ordin prin care schimbă parțial modalitatea de admitere în învățământul superior începând de anul acesta. Astfel, dacă până acum, multe facultăți își selectau studenții în baza mediilor sau notelor din anii de liceu și a mediei de la bacalaureat, anul acesta vor trebui să se rezume doar la acest din urmă criteriu, pentru că organizarea unui examen de admitere este practic imposibilă.

Acele facultățile care își selectau studenții și pe baza rezultatelor din liceu, vor putea lua în calcul doar mediile și notele de la bacalaureat, pentru că susținerea unui examen trebuia anunțață cu cel puțin șase luni înainte, lucru imposibil având în vedere faptul că prima sesiune de admitere în majoritatea facultăților se desfășoară în luna iulie. Acele facultăți care organizau examen de admitere până acum (ca, de exemplu, Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism sau Facultatea de Medicină), precum și cele care, pe lângă nota de la examen, luau în considerare și media de la bacalaureat, într-o anumită proporție, își vor putea selecta în acest fel studenții și anul acesta.

Potrivit ordinului ministrului, publicat în Monitorul Oficial pe 13 martie, instituțiile de învățământ superior vor trebui să organizeze examene pentru admitere pentru fiecare program și ciclu de studii universitare (Art.1.), care pot consta în probe scrise și/sau orale și probe practice eliminatorii acolo unde specificul facultății o impune, dar selecția candidaților se poate face și în baza notelor sau mediei de la bacalaureat (Art.2.). Astfel, facultățile nu vor mai putea lua în calcul mediile din liceu, care reprezentau între 25% și 50% din media finală de admitere, și notele la diferite materii din cei patru ani de liceu.

Motivarea oficială a acestei măsuri a venit abia miercuri, dar ministrul a uitat să precizeze că introducerea unui examen nu este posibilă de anul acesta, întrucât ordinul a fost dat prea târziu pentru acest lucru.

„Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universitățile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferențe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul. Trebuie să recunoaștem că există această diferență, de aceea interzicem folosirea la admitere a mediilor din timpul anilor de studiu. Ne bazăm pe un bacalaureat corect, a cărui notare este identică în toate unitățile de învățământ”, a spus ministrul Educației.

Examen de admitere, posibil în 2013

Admiterea la Academia de Studii Economice din București se va face anul acesta doar pe baza mediei de bacalaureat, introducerea unui examen fiind exclusă.

„Consiliul de Administrație a făcut niște demersuri pentru modificarea modalității de admitere, care vor fi prezentate în ședința de Senat din 4 aprilie și, sperăm că vor fi aprobate. În acest an mergem 100% pe media de la bacalaureat. Până acum reprezenta două treimi. Pentru noi este chiar mai bine așa pentru că bacalaureatul este un indicator mai obiectiv, mai relevant. Pentru acest an iese din discuție un examen. Nu putem să le facem așa ceva candidaților noștri. Pentru anul viitor, însă, se ia în calcul varianta examenului de admitere. Sperăm să ajungem înapoi de unde am plecat, adică la examen de admitere”, a declarat pentru gândul Florina Mohanu, director de comunicare ASE.

Aceeași situație și la Universitatea de Vest din Timișoara. „Nu vom organiza examen. Nu putem schimba regulile jocului în timpul jocului. Un eventual examen trebuia anunțat cu șase luni înainte. Vom lua în calcul numai bacalaureatul, un criteriu mai relevant decât mediile și notele din liceu, de altfel. În timp am putea decide o altă variantă de admitere. Nu cred că pe candidații care vor să urmeze facultăți precum Fizica sau Chimia, unde trebuie să ai chemare și unde nu avem concurență din partea facultăților particulare, i-ar deranja un examen de admitere. Am fi dezavantajați de un astfel de examen la facultățile unde avem concurență, cum sunt de exemplu cele economice”, a declarat pentru gândul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.

Nici la Universitatea Babeș Bolyai nu se ia în calcul varianta examenului de admitere mai devreme de 2013. „Vom lua în calcul media de la bacalaureat și notele distincte de la diverse materii, în funcție de facultate. Suntem în faza în care fiecare facultate vine cu propuneri privind admiterea. De la anul vom putea introduce teste de admitere, pentru că universitatea noastră nu riscă să rămână fără candidați dacă vom face acest lucru”, ne-a declarat Aurel Pop, rectorul UBB.

Și la Universitatea din București se va apela cel mai probabil la aceeași soluție, în cazul facultăților care luau în calcul, în diferite proporții, notele și mediile din liceu. Este vorba despre Administrație și Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geologie și Geofizică, Istorie, Limbi străine (diverse specializări), Litere, Sociologie, Științe Politice și Teologie Ortodoxă.

„Luni, facultățile vor veni în Consiliul de Administrație și vor face propunerile privind modalitatea de admitere, iar în aprilie, la primul Senat, vor fi aprobate”, au declarat reprezentanți ai Universității din București.

Aproape un milion de studenți în 2007/2008

Numărul maxim de studenți în România a fost atins în anul universitar 2007/2008, când existau 907.353 de persoane care urmau cursurile unei instituții de învățământ superior. Comparativ, în anul universitar 1991/1992, numărul total al studenților era de peste patru ori mai mic (215.226). Începand cu 2008, numărul studenților a început să scadă, astfel încât, în anul universitar 2009/2010 erau doar 775.319 studenți, dintre care 322.337 (41,5%) învățau în universități private, potrivit datelor Institului Național de Statistică. Această scădere este justificată în parte și de introducerea sistemului Bologna (3 ani studii pentru licență și 2 ani de masterat).

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide