Vântu, cheie în cele mai complexe dosare din justiție, dar scos de sub acuzare sau achitat

Vântu, cheie în cele mai complexe dosare din justiție, dar scos de sub acuzare sau achitat
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 02:13

Sorin Ovidiu Vântu a fost omul cheie în dosare mamut privindprăbușirea Fondului Național de Investiții (FNI) și Fondul Naționalde Acumulare (FNA), însă a fost scos de sub acuzare în acestedosare sau achitat, într-un singur dosar, constituirea BID, fiindcondamnat, însă după prescrierea faptelor, scrie Mediafax.

Numele lui Sorin Ovidiu Vântu a apărut în toate fazele celor douăprocese, privind prăbușirea FNI și FNA, însă nu a fost adus în fațajudecătorilor, decât în dosarul privind constituirea Băncii deInternaționale de Dezvoltare (BID).

Pentru prima dată, în 15 iunie 2005, Judecătoria Sectorului 1 l-acondamnat pe Sorin Ovidiu Vântu la doi ani de închisoare în dosarulBID, însă acest proces, după rejudecări repetate, s-a finalizatabia în octombrie 2009, când faptele se prescriseseră deja de treiani.

La propriu, S.O. Vântu a fost o singură dată în fața unei instanțede judecată, în anul 2006, la Judecătoria Sectorului 1, când a spuscă banii de constituire a BID erau pentru el, în aceea perioadă,”mărunțiș pentru trabucuri”. Potrivit anchetatorilor, Vântu ar fideclarat că va contribui cu banii lui la capitalul acestei bănci,dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispoziție NicolaePopa.

De atunci, deși a fost citat sistematic, chiar cu mandate deaducere, el a mai refuzat să se prezinte în fața autorităților.Prin recuzări, excepții și căi de atac „inventate” la limitalegalității, Vântu a reușit să scape de singura sa problemăjudiciară, dar a continuat procesul pentru obține o achitare.

În 20 octombrie 2009, Curtea de Apel București a decis, prinsentință definitivă, încetarea procesului privind constituireaBăncii Internaționale de Dezvoltare, în care Sorin Ovidiu Vântu afost judecat pentru fals în declarații și uz de fals, constatând căfaptele s-au prescris.

Sentința a fost luată cu o opinie separată, unul dintre cei treimagistrați ai completului de judecată considerând că dosarul ar fitrebuit rejudecat de Tribunalul București.

Soluția Curții de Apel București modifica, totuși, deciziaTribunalului București care îl achitase pe Sorin Ovidiu Vântu, înnoiembrie 2008.

În acest proces, Curtea de Apel București a renunțat la audierealui Sorin Ovidiu Vântu, întrucât acesta nu s-a prezentat în fațainstanței, în pofida citațiilor de aducere cu mandat de lajudecători, iar instanța a epuizat mijloacele procedurale pentrua-l aduce la proces.

În cel mai scump dosar din istoria justiției, dosarul privindprăbușirea FNI, statul a plătit câte 700.000 de lei pentru fiecaretermen de judecată, procesul durând zece ani.

În iunie 2009, instanța supremă a condamnat-o pe Ioana Maria Vlasla zece ani de închisoare, pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu,Mircea Ianculescu și Ioan Diță la câte trei ani și șase luni deînchisoare cu suspendare.

Ceilalți inculpați din dosarul prăbușirii FNI rămân cu pedepseledispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curții de Apel București.Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentruînșelăciune și delapidare, infracțiunea de fals fiindu-iprescrisă.

Cea care a cerut insistent audierea, în instanță, a lui SorinOvidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, susținând că omul de afaceria fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit deMinisterul Public, deși ar fi fost beneficiarul unor sumeimportante din fondul de investiții. Vlas a mai susținut că Vântuar trebui să aibă cel puțin calitatea de instigator sau decomplice.

În 17 august 2010, Autoritatea pentru Valorificarea ActivelorStatului (AVAS) anunța că cere Guvernului să aprobe amânarea cutrei ani a plăților restante pentru FNI, pentru a putea permitedeblocarea conturilor instituției.

În acest dosar au fost aproape 126.000 de părți vătămate.

În celălalt dosar gigant, privind prăbușirea Foncului Național deAcumulare (FNA), instanța a dat sentința definitivă, în 28 iunie2010. Ioana Maria Vlas a mai primit o condamnare la opt ani deînchisoare pentru înșelăciune și Nicolae Popa la 12 ani de detențiepentru complicitate la înșelăciune.

Ioana Maria Vlas este singura persoană încarcerată din acestedosare, la Penitenciarul Târgșor.

Inițial, în dosarul FNA au mai fost trimiși în judecată SorinOvidiu Vântu și Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare șiparticipație la abuz în serviciu în formă calificată. În iulie2004, Tribunalul București a decis ca faptele lui Sorin OvidiuVântu în dosarul FNA să fie reanalizate și completate de procurori,iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluțiea trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă ConsiliulSuperior al Magistraturii nu s-a sesizat și, deși Parchetul a făcutrecurs, procurorul și-a retras contestația în ședința de judecată,iar Vântu a scăpat de acest dosar.

FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiarăSOV Invest (administratorul Fondului Național de Invetiții) și și-aîntrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prăbușiriiFNI.

Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la începutul anului 2010, fără niciunproces pe rol. El l-a dat însă în judecată pe Traian Băsescu căruiaîi cerea daune de un milion de euro pentru acuzațiile pe care șefulstatului i le-a adus în emisiunea „Nașul” din 16 iunie 2009 că adat „un tun” pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu orambursare ilegală de TVA, în valoare de aproximativ 60 de milioanede euro, pe care i-a dus în Cipru și pe care i-a „băgat” în trustulde presă pe care îl deține.

Citește și

Ministerul Justiției: Președinteleindonezian a aprobat pe 25 august extrădarea lui Nicolae Popa. Pe 6septembrie s-a formulat o a doua cerere deextrădare

CTP:Nu m-ar mira ca Băsescu să instrumenteze politic arestarea luiVîntu, iar Vîntu să facă tot ceea ce îi stă în putință să-l dea josde la putere pe Băsescu

Vântu în arest,fugarul Nicolae Popa extrădat: președintele Indoneziei a semnatdecretul de extrădare – surse judiciare pentruGândul

Sursejudiciare spun, pentru Gândul, de ce a fost ACUM reținut Vântu.Câteva zeci de mii de euro trimiși fugarului Popa. E posibil ca azisă se ceară arestarea pe 30 de zile

Sorin Ovidiu Vântu afost reținut de procurori: „Atunci când Băsescu va pierde obătălie, să-l văd în locul meu” – BREAKINGNEWS

Șoferul lui Sorin Ovidiu Vântu,reținut de procurori

ComunicatulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație șiJustiție

Poliția indoneziană: Nicolae Popaurmează să fie extrădat în România

Ce arputea spune Nicolae Popa despreVântu

Surse:SOV dat în consemn la frontieră. Reacția lui Vântu: „Dacă vreau săplec din țară, plec! În ceea ce mă privește nu e nicioproblemă.”

Fostuldirector Gelsor, capturat la Jakarta. Cum a reacționatVântu

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021