VÂNZĂTORUL DE BALOANE: CUM A TRATAT GUVERNUL BOC CRIZA CU „STIMULI IMAGINARI”

VÂNZĂTORUL DE BALOANE: CUM A TRATAT GUVERNUL BOC CRIZA CU „STIMULI IMAGINARI
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 25/04/2012, 10:44

Efectele măsurilor anticriză pe care guvernul Boc le-a luat anultrecut sunt „mai degrabă imaginare decât reale”, în condițiile încare deși, teoretic, România a luat un credit de 13 miliarde deeuro de la FMI pentru investiții, tocmai acest capitol a fostneglijat de oficialii de la Palatul Victoria.

Concluzia îi aparține lui Peter Sanfey, economist principal încadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).”Guvernul a anunțat în februarie 2009 un pachet de stimulare aeconomiei de 13 miliarde de euro pentru a ajuta la contracarareaefectelor cele mai rele ale crizei. Ideea era ca o mare parte dinacest pachet (mai mult de 10 miliarde de euro) să fie folosităpentru proiecte de investiții. Până acum, stimulii au fost maidegrabă imaginari decât reali; s-au pornit puține proiecte iarefectul asupra creșterii economice a fost neglijabil”, susțineSanfey în cadrul unui document de lucru al BERD, în care seanalizează măsurile luate de statele din Europa de Sud-Est pentruieșirea din criză, document disponibil pe site-ul oficial alinstituției financiare.

Efectele acordului nu se văd în investiții

• Anul trecut, statul româna împrumutat circa 9,5 miliarde de euro (banii de la FMI destinațirezervelor BNR nu sunt incluși), dintre care 3,45 de miliarde deeuro au fost luate de Finanțe de la FMI, CE și BM, în timp cestatul a cheltuit pe investiții în 2009 ceva mai mult de jumătatedin această sumă, respectiv aproximativ 5,5 miliarde de euro, cumențiunea că guvernul a amânat plata unor datorii, cum ar fi cea de200 de milioane de euro către Bechtel, pentru a se încadra îndeficitul bugetar impus de FMI.

• Diferența de bani a fostfolosită de stat pentru a putea plăti pensiile și salariile, încondițiile în care veniturile la bugetul de stat au scăzut vizibil,cu 16% în cazul TVA și cu 3,4% în cazul cotei unice. În acelașitimp, șomajul a explodat de la 403.000 de persoane la finele lui2008 la aproape 710.000 de persoane la începutul acestui an,respectiv de 4,4% la 7,8%.

Întrebați cum comentează analiza BERD, patronatele susțin cănimeni nu mai așteaptă niciun fel de „stimul”, că cifrele suntpublice și la vedere și că fiecare patron încearcă să se descurceașa cum poate.
„Oamenii își văd de afaceri, că stimuli nu avem, cu excepțiaprogramelor Rabla și Prima Casă, cu mențiunea că Prima Casă II, ceacu ANL, sunt mari șanse să facă o concurență neloială piețeiimobiliare private, pentru că se scot la vânzare 20.000 deapartamente la prețuri mici în comparație cu celelalte”, a declaratpentru Gândul CristianPârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri dinRomânia. Întrebat dacă mediul de afaceri a fost ajutat de majorareaplafonului de garanții de stat la șapte miliarde de euro în 2009,Pârvan spune că efectul cel mai clar este că din acest total cincimiliarde de euro au rămas nefolosite.

BM: Efectele se văd, dar la nivelmacroeconomic

Guvernul Boc are însă și susținători. Unul dintre ei, CătălinPăuna, economistul-șef al biroului din România al Băncii Mondiale,spune că, deși efectele măsurilor de anul trecut nu sunt poateprintre cele mai vizibile, efectele acordului sunt însă cât sepoate de evidente. „Dacă s-ar fi menținut politicile în vigoareînaintea semnării acordului cu instituțiile financiare, deficitulbugetar al României ar fi crescut la peste 10% din PIB și s-ar fiputut ajunge la o situație similară cu cea a Greciei. România nu afost în situația altor state de a acorda stimuli fiscali. Efecteleacordului se văd însă. În primul rând este vorba desprestabilitatea macroeconomică, de la stabilitatea cursului laprocesul de dezinflație”, a declarat Păuna pentru Gândul.

Printre cele mai importante măsuri luate de Guvern în 2009,economistul Băncii Mondiale a amintit înghețarea angajărilor pecele 137.000 de posturi vacante la stat, trimiterea bugetarilor înconcediu fără plată la finele anului trecut, precum și bazele pusela legea pensiilor, a salarizării unitare și a responsabilitățiifiscale.

Problema unui nou împrumut

În condițiile în care creditele luate nu vor aduce, la rândullor, venituri mai mari la stat, cum se întâmplă în cazulinvestițiilor în infrastructură, România va continua să seîmprumute mai ales pentru a plăti datoriile mai vechi.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la finele săptămâniitrecute, că este posibil ca România să ajungă în situația de a faceun nou împrumut. „Va trebui să înțelegem că nu putem cheltui maimult decât producem. Efectul ar fi ca la sfârșitul lui 2010 săfacem un nou împrumut ca să putem plăti toate facilitățile de careau beneficiat unele categorii în mod nejustificat”, a declaratBăsescu, vineri, cu ocazia ședinței de bilanț a ministeruluiApărării.

La cererea Gândul, purtătorulde cuvânt al președintelui, Valeriu Turcan, a precizat că nu estevorba despre o pledoarie pentru un nou împrumut, ci de o declarațiea președintelui prin care acesta arată că „sprijină guvernul înintenția acestuia de optimizare a cheltuielilor cu funcționareastatului”.

Răspunsurile economiștilor nu s-au lăsat așteptate. DanielDăianu, profesor de economie și fost ministru de Finanțe, ne-adeclarat că „România trebuie să se împrumute nu la finele anului,ci pe tot parcursul anului pentru a finanța deficitul bugetar”. BNRa reacționat și ea, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isărescu. „Afirmația președintelui Băsescua plecat de la un adevăr dramatic. România are o sumedenie depriorități urgente. Ar fi o eroare să deschidem o sumedenie defronturi pentru a satisface toate aceste priorități. Nu ar fialtceva decât o risipă de fonduri, timp și energie”, ne-a declaratVasilescu. El a precizat că nu ar fi o nenorocire să luăm alteîmprumuturi pentru a investi mai mult, pentru că investițiile sevor resimți în creșterea economică.

INFO PLUS

Rezumatul Programului de Convergență al României,document oficial revizuit și trimis anual de către guvern ComisieiEuropene

• Scenariul pesimist prevedeun șomaj de 9%. Finanțele susțin că, într-un scenariu pesimist,este posibil ca șomajul să ajungă la 9% iar creșterea economică deanul acesta să nu depășească 0,2%, față de 1,3% din PIB, estimarepe care a fost construit bugetul.

• Colectarea impozitelorrămâne la fel de proastă. „Proiecția bugetară a rămas prudentă șinu ia în calcul îmbunătățirea gradului de colectare a taxelor șiimpozitelor pe termen mediu”. În timp ce în România veniturilestatului din impozite sunt de până la 32% din PIB media UE este depeste 40%.

• Unii pensionari trebuietrimiși din nou la muncă. Dacă nu se va scădea numărul de persoaneieșite la pensie pe caz de boală în mod nejustificat, statul vatrebui să plătească, an de an, cu aproape 500 de milioane de euromai mult pe pensii.

• Măsurile de austeritate,în vigoare până în 2013. Printre aceste măsuri se numără creștereasalariilor bugetarilor doar cât să acopere inflația precum șităierea sporurilor.

• Reducerea deficitului sub3% în 2012 este „dificilă”. În cazul în care revenirea economică seva dovedi temporară, respectarea pragului maximal de 3% din PIBpentru deficitul bugetar va fi dificilă, se susține în document. Derespectarea acestui prag se leagă și șansele României de a adoptaeuro conform calendarului oficial asumat la aderare. (Mediafax)

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021