VARIANTA PROCURORILOR – CE CAUTĂ ÎN DOSARUL LUI VÂNTU STENOGRAMELE CU ZIARIȘTI ȘI POLITICIENI

Redactor:
Gabriela Stefan
VARIANTA PROCURORILOR – CE CAUTĂ ÎN DOSARUL LUI VÂNTU STENOGRAMELE CU ZIARIȘTI ȘI POLITICIENI
Stenogramele respective reprezintă discuții ale lui SOV cu diverse persoane, în special politicieni și ziariști

Stenograma I: SOV:Mi-am scos oștile regulate din cazărmi. Poporul ăsta s-a tâmpitde-a dreptul, încă ține cu imbecilul, să-i degajămprostimea

Stenograma II în careVîntu și Sergiu Toader discută dacă e trucată caseta în careBăsescu lovește uncopil

Stenograma III: SOV:Suspendarea a fost făcută ca urmare a alianțelor pe care le-amconstruit eu pentru suspendare pentru că mi-a deschis dosarul cuBanca Agricolă

Stenograma IV, SOV către Geoană: „Domnulepreședinte al României, sunt primul care v-a spus astfel. V-aș rugasă mă notați în catastifeleistoriei”

Stenograma V. Ce indicații le-adat SOV lui Stelian Tănase și Corinei Dragotescu în timpulcampaniei electorale

Stenograma VI. SOV către DoruBușcu: Academia Cațavencu trebuie să răspundă intereselor lui SorinOvidiu Vîntu. Punct!

Stenogramele respective reprezintă discuții ale lui SOV cudiverse persoane, în special politicieni și ziariști. În ele nu seregăsește nicio referire la Nicolae Popa, condamnat la 15 ani deînchisoare în dosarul FNI, persoană care – potrivit procurorilor -a fost susținută material de SOV pentru a se sustrage executăriipedepsei în România. În aceste condiții, în mod normal se ridicăîntrebarea: de ce procurorii au depus la instanță și acesteînregistrări în care apar și persoane care nu sunt acuzatepenal?

Surse judiciare apropiate anchetei au declarat pentru gândul călegea de procedură penală nu prevede interdicția de a depune ladosar toate înregistrările efectuate, fiind la latitudineaprocurorului de caz însă să aprecieze ce este și ce nu este utilsoluționării cauzei. Legea prevede însă că toate înregistrăriletrebuie păstrate – chiar dacă nu sunt folosite ca probă în instanță- pentru că oricând una din părțile din dosar poate cerejudecătorului să admită ca probă suplimentară și alte interceptărifăcute în dosar.

Revenind la dosarul SOV, aceleași surse judiciare au declaratpentru gândul că la instanță nu au fost nicidecum depuse toatestenogramele existente. Astfel, spre exemplu, mai există o serie dediscuții între omul de afaceri și politicieni din mai multe partidepolitice în care discutau „strategii politice”. De asemenea, nu aufost depuse nici toate discuțiile purtate de SOV cu ziariști dintrustul Realitatea.

Stenogramele ajută la „caracterizareainculpatului”

Potrivit procurorilor, stenogramele care au fost depuse la dosarsunt relevante pentru „caracterizarea inculpatului”, pentru a arăta”modul de a acționa al acestuia”, cu referire expresă la anumitedosare în care a fost implicat. Astfel, discuția cu Cătălin Popa,director la Realitatea TV, ar fi relevantă pentru informațiareferitoare la implicarea lui SOV în scandalul FNI: „Mi-am scosoștile regulate din cazărmi, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-amscos armata regulat. Am lucrat numai cu ostașii”.

De asemenea, discuția cu ziaristul Bogdan Chirieac a fostinserată pentru referirea făcută de SOV la dosarul Banca Agricolă:”Măi și ca să spunem până la capăt, suspendarea a fost făcută caurmare a alianțelor pe care le-am construit eu pentru suspendarepentru că mi-a deschis dosarul cu BANCA AGRICOLĂ.”

Alte stenograme ar fi fost trimise instanței de judecată pentrua arăta atitudinea omului de afaceri față de sistemul judiciar.Relevantă ar fi în acest sens, potrivit anchetatorilor, o discuțiepurtată cu Cosmin Gușă și în cadrul căreia SOV a făcut următoareleafirmații: „Ce să fac, mă, mi-am rezolvat o parte din treburilepersonale, nu vezi, procese, dosare penale, interdicții, tot felulde chestii(…) Și au făcut-o că ei se gândesc că procurorii,judecătorii ăștia sunt speriați de mine și, dacă se aude că nu maiam Realitatea, o să procedeze cum procedează cu cârnățarii pecare-i prind la schimb de valută. Deci, nu Patriciu a aruncat-o dedata asta. De-aia am și fost eu în interviu lăudându-mă cu baniimei că, de obicei, după cum bine știi, n-o fac”.

Inchide