Vasile Blaga, la Interviurile Gândul: „Voi candida la președinția PDL dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relațiilor din partid”

Vasile Blaga, la Interviurile Gândul: „Voi candida la președinția PDL dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relațiilor din partid”
Vasile Blaga a declarat marți, la Interviurile Gândul, că va candida la șefia PDL dacă „lucrurile se vor tensiona în partid", la intervenția „unor colegi" care se grăbesc să ardă etapele pentru a accede la funcțiile supreme din formațiunea democrat liberală.

Vasile Blaga a declarat marți, la InterviurileGândul, că va candida la șefia PDL dacă „lucrurilese vor tensiona în partid”, la intervenția „unor colegi” care segrăbesc să ardă etapele pentru a accede la funcțiile supreme dinformațiunea democrat liberală.

Astfel, fostul ministru de Interne spune, cu subiect șipredicat, că va candida la șefia PDL dacă unii colegi de partid vorsări pașii ierarhici și vor încerca să impună „o anumită direcție”formațiunii democrat-liberale. Precizează că anunțul nu se vrea „oamenințare” și că totul va depinde de felul cum vor evolualucrurile în partid.

Declarația vine în contextul în care vechea gardă a PDL, formatădin Vasile Blaga, Adriean Videanu și Radu Berceanu a făcut înaceastă toamnă un pas înapoi, prin demisia din guvern.Ieșirea celor trei din guvern s-a făcut concomitent culansarea Elenei Udrea spre vârful ierarhic al partidului și cucreșterea în influență a primarului Aradului, Gheorghe Falcă, celcare l-a și impus, de altfel, pe Traian Igaș ca înlocuitor al luiBlaga la șefia Internelor.

Citește aici parteaîntâi a interviului: Vasile Blaga, laInterviurile Gândul: „Să vorbim cu cărțile pe masă! Nu aș fi fostde acord niciodată ca Poliția și Jandarmeria să se bată în stradă.Să vedem pe CNN că două structuri din ordinea publică românească sebat între ele?!”

Partea a doua a interviului, pe scurt:

• Voi candida cusiguranță la noul congres. Dacă lucrurile vor evolua spre otensionare a relaților din partid, da (voi candida la președințiaPDL, n.n.). Dacă lucrurile se vor tensiona în sensul în careprobabil unii colegi, fără a urma pașii normali în partid vor dorisă imprime o anumită direcție partidului, da, e posibilorice.
• Știți foartebine că, încă de la început, am dorit o alianță cu PNL, și nu cuPSD.
• Eu altceva amvăzut în declarațiile PNL, că nu dorea cu unii în guvern, ci doreacu Blaga. Ce spune domnul Stoica n-am văzut. Și i-aș mai sunedomnului Stoica un singur lucru: când pornim la o discuție cu PNL,tare sunt convins că PNL nu va dori să stea de vorbă cu domnulStoica.
• Avem mai multescenarii privind reducerea cotei unice.

Partea a doua ainterviului, pe larg:

Demisia dvs. din guvern a venit la o lună după cea adomnilor Videanu și Berceanu. A slăbit PDL după acesteplecări?

Nicidecum. Am văzut că a prins și acea formulare BVB. Eu nu facparte din nici o grupare, decât cea a Partidului Democrat Liberal.Eu sunt un om extrem de loial acestui partid și cred că e locpentru toată lumea în PDL. Și pentru cei mai noi, și pentru cei cuexperiență, pentru că suntem complementari. Nu va fi ușor celorcare s-au înscris ieri, alaltăieri, sau acum un un în partid săcunoască foarte bine partidul ăsta, pentru că nu e simplu.

Dar guvernul e mai slăbit după plecareadumneavoastră?

Eu nu pot să apreciez asta. Opinia publică va aprecia.

Veți candida pentru o nouă funcție înpartid?

Voi candida cu siguranță la noul congres. Nu mi-am doritniciodată să candidez la președinția partidului. Nu știu cum vorevolua lucrurile, dar voi candida cu siguranță pentru o funcție înpartid.

Pentru funcția de secretar general?

Funcția de secretar general o cunosc cel mai bine, dar o săvedem.

Nu excludeți însă o candidatură de-a dumneavoastrăpentru o altă funcție decât cea de secretar general.

Nu. O să văd cum cum evoluează lucrurile, dar funcția pe care înmod normal aș dori să candidez e cea de secretar general.

E posibil să candidați inclusiv la președințiapartidului?

Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaților dinpartid, da.

Ce înseamnă o tensionare a relațiilor dinpartid?

Adică, dacă lucrurile nu se desfășoară normal în interiorulpartidului, n-am motive să cred în acest moment că ele nu se vordesfășura așa. Cu dezbateri interne, așa cum e normal în partid,pentru că eu fac mari diferențe între liberalism și libertinaj înexprimarea opiniilor. Până la urmă în partid am venit de bună voie.Dacă lucrurile se vor tensiona în sensul în care probabil uniicolegi, fără a urma pașii normali în partid vor dori să imprime oanumită direcție partidului, da, e posibil orice.

Sună mai degrabă a amenințare.

Nu e nicio amenințare. Colegii mă știu, eu vorbesc în interiorulpartidului destul de tranșant.

Congresul PDL, la începutul lui martie 2011

Vorbeați de apariția oamenilor noi care ar putea ajungeîn conducerea partidului. Ne puteți da exemple?

Eu nu o să nominalizez niciodată pe nimeni. Eu discut deprincipii. Am spus în permanență tuturor: te poți impune dacăpartidul te vrea. Încercări de a avea o notoritate pe fel de fel deintervenții pe bloguri și ai notoritate doar când dai în partid….I-aș ruga pe toți acești oameni care au încercat să-și facă multănotorietate lovind în partid să vadă cum stau cu încredereacetățenilor.

Este Theodor Baconschi omul pe care îl împingeți înfață?

Eu nu împing în față pe nimeni. Mi-a fost coleg de guvern și amcolaborat destul de bine pe zona Schengen, chiar dacă uneori amașteptat un sprijin mai consistent. Este un om care dorește sălanseze o fundație creștin democrată și să vedem… Până la urmăștiți cum e: dacă nu te ajuți, nu te ajută nimeni. Deci, teorii degenul că o să vină cineva și o să dea dume sunt false.

Dumneavoastră veți adera la această platformăcreștin-democrată?

Eu ader la toate platformele din partid. Doresc un singur lucru:acest partid să rămână unit pentru că are nevoie de unitate acummai mult decât oricând. Și le atrag atenția celor care încearcă sămarcheze puncte vizavi de o viitoare bătălie politică în partidînvrăjbind colegii între ei, nu vor avea niciun succes. Până laurmă oamenii vor judeca cu mintea.

Cine sunt cei care îi învrăjbesc pe membriiPDL?

Sunt diferiți colegi care la reuniunile partidului încearcă sămarcheze puncte lovind în alți colegi. Nu o să scoateți de la minenume.

Când ar trebui să aibă loc congresul?

Ar fi fost bune dacă l-am fi putut ține în decembrie, dar nu maivăd cum. Există un termen de 60 de zile pe care trebuie să-l punemla dispoziția celor care doresc să țină moțiuni să și le susțină înteritoriu. Am intra undeva cu congres de Crăciun când lumea segândește la altceva. Atunci, undeva în sfârșit de februarie începutde martie.

Dar de ce au fost tergiversate lucrurile?

Din punctul meu de vedere nu s-a procedat rău, pentru că s-auevitat confruntări în partid într-o perioadă în care trebuiau luatedecizii foarte dure. Și nu le-am luat cu plăcere. Puteam lăsalucrurile în adormire și am mai fi putut trăi liniștiți vreo doitrei ani până când dezechilibrele bugetare ar fi eliminat completRomânia. Dar am ales să luăm aceste măsuri și asta ne-a făcut să nutrecem și la dispute interne.

„Eu am văzut că PNL nudorea cu unii în guvern, ci dorea cu Blaga”

Credeți că Emil Boc va mai candida din nou pentrupreședinția PDL? Domnul Valeriu Stoica vorbea zilele acestea despreposibilitatea ca domnul Boc să nu mai candideze.

Nu m-aș duce cu analiza până acolo. Mai întâi trebuie să discutedomnul Boc cu domnul Boc. Am văzut punctele de vedere ale domnuluiStoica și posibilitatea unor reînnoiri de alianțe, cum ar fi cea cuPNL, lucru e care și eu mi-l doresc din toată inima. Știți foartebine că, încă de la început, am dorit o alianță cu PNL, și nu cuPSD. Am văzut că din punctul său de vedere sunt create condiții, căPNL nu m-ar fi vrut în guvern. Eu altceva am văzut în declarațiilePNL, că nu dorea cu unii în guvern, ci dorea cu Blaga. Ce spunedomnul Stoica n-am văzut. Și i-aș mai sune domnului Stoica unsingur lucru: când pornim la o discuție cu PNL, tare sunt convinscă PNL nu va dori să stea de vorbă cu domnul Stoica.

Credeți că ați putea fi o punte a PDL cătrePNL?

Din discursul liderilor PNL, da. Dacă partidul ar lua aceastădecizie, m-aș implica desigur.

Credeți că PDL are nevoie de o alianță cu un partid, săintre în alianță peelectorală cu vreaun partid?

Nu. Asta e culmea. Un partid de la guvernare să meargă încoaliții preelectorale.

Sondajele nu vă plasează prea sus…

Dacă ne facem datoria și vom avea o creștere economică, măcar de2-3% și o relansare a investițiilor, o reformă profundă asistemului bugetar, la o revenire a veniturilor cât mai apropiatede prima parte a acestui an sunt convins că partidul își vareveni.

„Avem mai multe scenariiprivind reducerea cotei unice”

Sunt discuții în partid privind reducerea cotei unice înanul viitor?

Avem mai multe scenarii și sunt convins că în maximum osăptămână vi le vom aduce la cunoștință.

Dar revenirea la salariile inițiale ale bugetarilor eposibilă pentru toată lumea?

Eu m-am ferit în permanență de a face prognoze vizavi deprocentul cu care vor cerște salariile. Nu am făcut-o nici caministru de Interne, deși aveam date de la Ministerul Muncii șiștiam ce înseamnă restructurarea aparatului bugetar în România. Nuuitați că eu am promovat Ordonanța 63 în care practic sedisponibilizează un număr important de oameni din administrațiapublică loicală. Sigur că am insistat ca restructurarea să se facăși în alte domenii. Vă dau un exemplu: dacă în administrațiapublică rămân în jur de 150.000 de oameni, numai în asistențăsocială la nivel de consilii județene sunt 163.000 de oameni carecumpără prin orășelele și comunele patriei pătrunjel la preț deorhidee. Eforturi foarte mari, or lucrurile trebuie rezolvate și înzona respectivă. Mai departe, poate am putea veni spre o medieeuropeană vizavi de norma didactică a profesorilor și am putearezolva o serie de probleme și în zona respectivă șamd.

E posibil ca până la alegerile din 2012 să vă revedem înguvern?

E un timp lung până în 2012.

Vezi și declarația lui Cezar Predadespre posibila candidatură a lui Blaga la șefiaPD-L

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide