Verde-nrourat: PDL RENUNȚĂ LA PORTOCALIU și trece la culori de camuflaj. Primul candidat fără siglă

Redactor:
Raul Florea
Încet-încet, culoarea simbol - portocaliul - este eliminată de pe afișele electorale, în timp ce candidații sunt prezentați ca neavând nicio legătură directă cu PDL.

Prăbușit în încrederea electoratului, având în spate sondajecare indică mi-nime istorice și cu presiunea menținerii majoritățiiîn Parlament, PDL trece la tactica partidelor de nișă, renunțând lapromovarea candidaților prin simbolurile democrat-liberale.

• În primul testelectoral de după acumularea deficitului de imagine, PDL a adoptatstrategia camuflării propriului candidat, de pe afișele electoraledis-părând atât sigla, cât și sloganurile pedeliste.

S-a întâmplat în colegiul numărul 3 din județul Hunedoara (zonaHațeg-Călan), acolo unde au loc alegeri parțiale pentru postul dedeputat rămas vacant în urma decesului parlamentarului IoanTimiș.

Candidatul verde, fără siglă

Tradiționala culoare portocalie, cu care se identifică PDL, a fostînlocuită în afișele și bannerele electorale ale candidatuluidemocrat-liberal Daniel Răducanu cu verdele, în timp ce siglapedelistă a fost eliminată cu totul. Tot ce poți afla desprecandidatul prezentat în pliante este că e „omul locului”. Mai mult,în timp ce principalii contracandidați ai PDL au beneficiat demobilizare politică la vârf, prin vizitele în teritoriu aleliderilor de partid Victor Ponta și Crin Antonescu, niciun membrudin conducerea PDL nu s-a deplasat în colegiu.

Citește și comentariul Rodicăi Ciobanu- Pedelistul „apartid”

Explicația pentru inedita campanie în care candidatul PDL nu arenicio legătură de imagine cu PDL a fost oferită pentru gândul depreședintele interimar al organizației pedeliste din Hunedoara(fieful soților Ridzi), deputatul Viorel Arion: „Nu ne ascundem, nue vorba de asta. În spoturile prezentate la televiziunile localeera trecută și sigla partidului. Dacă vă uitați cu atenție peafișe, scrie undeva mai mic: «tipărit la comanda PDL». E votuninominal și atunci identificăm omul cu o culoare care săreprezinte zona. Am ales verdele pentru că 80% din județulHunedoara e verde, avem cele mai mari rezervații naturale dințară”.

CLICK AICI PENTRU GALERIEFOTO

Renunțarea la portocaliu și la siglă ar putea avea locîn luna martie

Oficial, niciunul dintre liderii PDL nu a dorit să comentezesituația din colegiul hunedorean, catalogată drept o chestiune ceține strict de filiala județeană. „Până acum, nu s-a discutat înbiroul permanent al partidului această problemă”, a precizat,pentru gândul, unuldintre vicepreședinții democrat-liberali. Cu toate acestea,campania din această săptămână reprezintă încă un pas înrebranduirea partidului, după ce, în primăvara acestui an, TeoTrandafir a câștigat alegerile din Colegiul 19 din Capitală,printr-o campanie de imagine în care afișele electorale au avut totculoarea verde, iar sigla PDL a primit un loc mărginaș. Mai mult,rezultatul scrutinului de duminică ar putea influența modul în careva proceda PDL la scrutinul programat în campania pentru alegerileparlamentare din anul 2012.

• Practic, atâtrenunțarea la culoarea portocalie, cât și înlocuirea siglei și anumelui partidului sunt variante de lucru la vârful PDL, urmând săfie discutate la congresul din martie, astfel încât, în cazul încare decizia va fi în favoarea modificărilor radicale, acestea săaibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.

• Problema schimbăriisiglei și a culorii reprezentative ar putea atrage după sineinclusiv schimbarea denumirii din Partidul Democrat Liberal înPartidul Popular, teză propusă și în primăvara acestui an, când afost redactat noul statut al partidului. Și această chestiune ținede cele două tabere ale puterii din PDL: în timp ce ideeaînlocuirii actualelor simboluri este respinsă din start de filieraVasile Blaga, apropiații Elenei Udrea marșează pe nevoia ruperii devechea imagine. De altfel, strategia PDL pentru alegerile dinjudețul Hunedoara a fost pusă la punct de secretarul executivGheorghe Falcă, principalul aliat al Elenei Udrea în lupta pentruputere din partid.

Inchide