VICTOR PONTA este ACUZAT DE PLAGIAT în revista Nature și publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ponta, dispus să renunțe la titlul de doctor

Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 23:15

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.

În replică, premierul Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă că președintele Traian Băsescu se află în spatele articolelor din presa internațională în care este acuzat de plagiat.„Tot o să merg la Consiliul European ca să înțeleagă și președintele Băsescu. Acum s-a supărat pe mine și mi-a studiat teza de doctorat. Nu-i nimic, mergem mai departe”, a declarat premierul pe aeroportul Henri Coandă, după ce s-a întors din Austria.

Victor Ponta a spus că revista „Nature” este cea ” în care dă Funeriu interviuri„. „Sunt gata să mă supun la orice verificare”, a declarat premierul, care a adăugat că I se pare ciudat că a plagiat un profesor care i-a scris prefața la lucrarea de doctorat. RESTUL DECLARAȚIEI ÎL GĂSIȚI AICI

UPDATE

Ce spune revista Nature

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secțiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzațiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzațiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupției în învățământul superior”, scrie revista Nature.

Nature a accesat documente prezentate de o persoană anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisă de Ponta, privind funcționarea Curții Penale Internaționale, ar conține texte copiate. În plus, teza a fost republicată drept carte, cu foarte mici modificări, în 2004, și constituie baza unei alte cărți, din 2010, privind responsabilitatea în dreptul internațional umanitar.

„Părți substanțiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiștii în drept Dumitru Diaconu și Vasile Crețu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu”, constată revista Nature.

„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”, afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din București și președintele Consiliului român pentru recunoașterea diplomelor universitare.

Dacă acuzațiile se vor dovedi reale, „în România și în străinătate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situații”, consideră Andruh.

Conform Nature, Victor Ponta nu a răspuns solicitării revistei de a comenta acuzațiile.

Jurnaliștii germani de la Frankfurter Allgemeine Zeitung publică și ei informația, comparându-l pe Ponta cu fostul președinte al Ungariei, Pal Schmitt, și fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor Guttemberg, ambii demisionând după ce au fost acuzați de plagiat.

Materialul publicat de revista Nature, scris de Quirin Schiermeier, nu este însoțit de dovezi privind acuzația de plagiat. Începând din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole științifice și despre politicile aferente acestui domeniu existente în Germania, în alte state ale Uniunii Europene, în estul Europei și în fostul spațiu sovietic.

Revista Nature îl intervieva pe fostul ministru Daniel Funeriu

Nature a relatat și despre acuzațiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educației în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeași revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educației în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

Băsescu, după ce Guvernul a luat ICR: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”

Președintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunțat, măcar telefonic, înainte de ședința de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea șefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, și adăugând: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”.

Traian Băsescu a repetat de mai multe ori, într-o declarație de presă, că Victor Ponta are titlul de doctor în Drept, inclusiv în contextul în care sugera că acesta nu cunoaște textele tratatelor europene, iar în final a spus că „acel puțin acid legat de doctor” a fost „un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile”.

„Acel puțin acid legat de doctor, pentru că domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor făcut de domnnul Adrian Năstase, căruia nu-i putem contesta cunoștințele în materie de drept internațional… Deci, chiar puținul acid este o foarte mică, un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a făcut de la momentul în care i-am pus mandatul în mână și până astăzi”, a spus Traian Băsescu în finalul declarației de marți, de la Cotroceni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete