Victor Ponta pregătește o videoconferință privind actualizarea listelor electorale, vineri la 12. „Guvernul se va abține, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acestă decizie”

Victor Ponta pregătește o videoconferință privind actualizarea listelor electorale, vineri la 12. Guvernul se va abține, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acestă decizie
Publicat: 02/08/2012, 17:46
Actualizat: 03/08/2012, 10:22

UPDATE 17.40 Guvernul anunță, într-un comunicat oficial, că se va reuni vineri pentru a lua măsurile executive necesare pentru aplicarea solicitărilor formulate din partea Curții Constituționale, la ora 12 urmând să aibă loc, la Guvern, discuții cu toate instituțiile responsabile în actualizarea listelor electorale.

Executivul mai transmite că a luat act de anunțul Curții Constituționale privind referendumul desfășurat pe 29 iulie 2012 și consideră că este o decizie corectă.

„Anunțăm intenția Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectăm și angajamentul civic și mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele și procedurile democratice le-au cerut să-și facă auzită vocea, prin intermediul votului. Guvernul se va reuni, în cursul zilei de mâine, pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curții Constituționale. Vor avea loc chiar mâine, la ora 12, la Guvern, discuții cu toate instituțiile responsabile în actualizarea listelor electorale, și va fi realizat acest proces în deplină transparență și legalitate”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În comunicat, premierul Victor Ponta este citat spunând că Executivul respectă opțiunile tuturor românilor și asigură partenerii externi că în România statul de drept și independența instituțiilor democratice nu sunt afectate de disputele cu caracter politic.

„De altfel, Guvernul se va abține, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acestă decizie, pentru a nu interfera în niciun fel în decizia care trebuie să fie luată, în septembrie, de către Curtea Constituțională”, afirmă Ponta.

El asigură totodată că activitatea Guvernului va continua neperturbată de efectele acestei decizii, concentrându-se în această perioadă asupra discuțiilor cu reprezentanții delegației Fondului Monetar Internațional aflate la București și în special asupra discutării celui mai bun mod de a implementa propunerile privind plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro și eliminarea CAS pentru firmele care angajează șomeri sub 25 sau peste 55 de ani, timp de un an, cu condiția menținerii slujbelor pentru încă un an.

În comunicat este reluată totodată solicitarea premierului către toate părțile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a președintelui – indiferent că este vorba de președintele suspendat, de Parlament sau de partidele politice – de a se abține de la orice formă de presiune publică sau directă la adresa Curții Constituționale sau la adresa unor judecători ai acestei instituții.


Premierul Victor Ponta va avea, vineri, o videoconferință cu prefecții, pentru a discuta inclusiv despre actualizarea listelor electorale, au declarat surse oficiale.

Videoconferința ar urma să fie organizată la ora 12.00, potrivit surselor.

Curtea Constituțională a amânat, joi, până în 12 septembrie, o decizie privind referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale, au declarat surse politice.

În aceste condiții, Crin Antonescu rămâne președinte interimar până la acea dată.

Curtea Constituțională a reluat, joi dimineață, ședința pe tema rezultatului referendumului de demitere a președintelui suspendat, Traian Băsescu, amânată miercuri seară după ce a solicitat informații MAI și INS.

Oficialii Ministerului Administrației și Internelor declarau, pentru MEDIAFAX, miercuri seară, că instituției i-au fost solicitate de către Curtea Constituțională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie și că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

În 24 iulie, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a anunțat că numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, miercuri seară, că știa că decizia CC privind referendumul va fi luată joi, că amânarea acesteia nu îl îngrijorează și că CC trebuie să aibă la dosar „documente originale, nu trimise la BEC”.

Traian Băsescu a făcut aceste declarații la plecarea de la sediul său de campanie.

Băsescu a spus, răspunzând unei întrebări, că știa că decizia CC va fi joi, menționând că nu este îngrijorat de amânare.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunțate miercuri de BEC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...