Victor Rebengiuc și Zoe Petre au semnat „Protestul ‘trădătorilor'”, împotriva declarațiilor pe care Traian Băsescu le-a făcut despre Regele Mihai

Redactor:
Raluca Ion
Victor Rebengiuc și Zoe Petre au semnat „Protestul ‘trădătorilor'”, împotriva declarațiilor pe care Traian Băsescu le-a făcut despre Regele Mihai
Actorul Victor Rebengiuc și istoricul Zoe Petre se numără printre semnatarii "Protestului «trădătorilor»", care amendează gestul președintelui Traian Băsescu de a numi abdicarea Regelui Mihai drept "un act de trădare".

Actorul Victor Rebengiuc și istoriculZoe Petre se numără printre semnatarii”Protestului «trădătorilor»”, care amendează gestul președinteluiTraian Băsescu de a numi abdicarea Regelui Mihai drept „un act detrădare”.

Victor Rebengiuc și Zoe Petre au confirmat, pentru Mediafax,semnarea protestului apărut luni pe internet.

„Declarația inacceptabilă a președintelui Traian Băsescu din 22iunie 2011, în care se combinau neadevăruri și insulte la adresaMajestății Sale Regelui Mihai, ne-a revoltat pe foarte mulți dintrenoi, indiferent dacă avem opțiuni republicane sau regaliste, dacăîl privim pe Rege ca pe o personalitate a istoriei românilor, ca peun model de moralitate sau chiar ca pe conducătorul legitim alromânilor. Pentru o clipă, șocanta declarație a președintelui i-aunit pe români în revoltă și consternare, dincolo de orice separăriideologice”, se arată în protest.

Aducând argumente istorice împotriva declarațiilor lui TraianBăsescu, semnatarii protestului menționează că nu doar președinteleeste vinovat de aceste percepții, ci și așa-zișii formatori deopinie.

„Din păcate, mulți dintre aceia care se legitimau, în anii ’90,prin atașamentul față de figura nepătată a Regelui exilat, tacastăzi vinovat, tocmai atunci când unul dintre simbolurile Românieieste terfelit de chiar acela care ar trebui să apere lucrurile șioamenii prețioși care ne definesc identitatea. Nu avem naivitateasă credem că președintele Băsescu își va cere vreodată scuze pentruimpardonabila declarație sau că va înțelege vreodată răul pe carel-a făcut, încercând să semene confuzie și aruncând o nouă pată peobrazul și așa destul de șifonat al țării. Ca să nu mai vorbim demascarada încurajării unui oarecare cetățean Paul, în nefondatelesale pretenții princiare. Știm prea bine că istoria îl va reține peM.S. Regele Mihai ca pe un mare rege al românilor și că îl vajudeca aspru pe președintele care s-a vrut «jucător», dar al căruisingur joc reușit a fost cacealmaua (instituțională, politică,istorică). Această certitudine nu ne permite, însă, să rămâneminerți la un astfel de act de agresiune împotriva valorilor celormai prețioase ale comunității din care facem parte”, se mai spuneîn document.

În final, semnatarii protestului fac apel la demnitateanațională: „Acum, când Regele nostru (pentru că, fie că suntemregaliști sau republicani, Regele ne aparține tuturor) se apropiede 90 de ani, e cazul să fim la înălțimea acestui moment, să nebucurăm împreună și să îi oferim M.S. Regelui Mihai, dar și nouăînșine, darul neprețuit al renașterii vocii societății românești.Prin memorie, ne vom recăpăta identitatea, iar plusul de identitatene va ajuta să ne reamintim, ca societate, ce înseamnă demnitateanațională. Acea demnitate care, fără să se manifeste agresiv, nu vamai permite niciunui reprezentant ales să batjocorească simbolurileși valorile profunde ale națiunii”.

„Până atunci, atâta timp cât președintele României își permitesă-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de «trădător»,nu dorim decât să ne alăturăm Regelui, cu modestie dar și cuhotărârea de a încerca să împiedicăm, pe viitor, astfel dederapaje. Dacă pentru asta vom fi, la rândul nostru, considerați«trădători», ne declarăm încă de pe acum vinovați. Nimic nu ne-arbucura mai mult decât ca, trădând minciuna, iresponsabilitatea șiproasta-creștere, să rămânem fideli adevărului, simțuluirăspunderii și bunului-simț”, se mai spune în document.

Totodată, semnatarii protestului anunță că așteaptă mai multesemnături alături de ale lor: „«Trădătorii» care și-au asumat acest«titlu» așteaptă ca și alte personalități ale vieții culturale sausociale din țară să se ralieze demersului”.

Până în prezent, în afară de Victor Rebengiuc și Zoe Petre, pelista celor care s-au alăturat acestui demers se regăsesc:Filip-Lucian Iorga (istoric), Adrian Cioroianu (istoric, profesoruniversitar), Mircea Cornișteanu (regizor, directorul TeatruluiNațional din Craiova), Mihai Firică (scriitor, publicist), AdrianMiuțescu (inginer, om de afaceri, fost deputat), Dan Piroi(inginer, Asociația „Regele este Patria”), Marcel Răduț-Seliște(preot ortodox, publicist), Lorena Topciov (Asociația „Regele estePatria”), Vasi Băescu (colonel (r), Asociația „Regele estePatria”), Ioan Turculeanu (avocat, Decanul Baroului de AvocațiDolj), Horia Uioreanu (inginer, deputat PNL de Cluj), HorațiuBuzatu (arhitect, om de afaceri, fost deputat).

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercurea trecută, la B1TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act detrădare”, el adăugând totodată că relația sa de apropiere cuprințul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu CasaRegală.

„Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mareact patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naționalal României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu devedere”, a spus Băsescu.

„Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu,pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil deHolocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor înTransnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea unșef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu – n.r.) era doarprim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îiconsiderăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru.Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prinabdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproșat în întâlnirile cu Regele Mihaiapropierea față de prințul Paul, președintele a spus că relația cuacesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ceprivește Casa Regală. „Eu am făcut un gest să probez că nu am nimiccu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale”, a spuspreședintele.

Declarațiile sale au fost criticate atât de către lideripolitici, inclusiv membri ai PDL, cât și de către reprezentanți aimediului academic, ai societății civile și ai presei.

Oana Ghita, [email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide