VIDEO – Biserica de la parter. Sute de enoriași se roagă într-un spațiu amenajat la parterul unui bloc

VIDEO - Biserica de la parter. Sute de enoriași se roagă într-un spațiu amenajat la parterul unui bloc
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 10/12/2013, 23:00

Sute de enoriași din municipiul Hunedoara se roagă într-o biserică amenajată într-un spațiu comercial situat la parterul unui bloc de pe Bulevardul Dacia din oraș, aceasta fiind o soluție provizorie, până la construirea unui lăcaș de cult pentru parohia respectivă.

Parohia numărul 7 din muncipiul Hunedoara s-a constituit în urmă cu doi ani și nu are încă o biserică, iar reprezentanții Bisericii Ortodoxe au găsit o soluție de compromis astfel încât credincioșii ortodocși din cartierul Micro 3 să nu fie obligați să parcurgă un drum lung până la lăcașurile de cult din alte cartiere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ca urmare, au închiriat un spațiu situat la parterul unui imobil cu trei etaje.

Construit inițial drept imobil de birouri și apartamente de lux cu centru comercial la parter, blocul situat pe Bulevardul Dacia include acum un loc de rugăciune pentru credincioșii ortodocși. În aceeași clădire cu bisericuța este un cabinet dentar, iar la etajul superior locuiește o familie.

„Parohia Sfântul Spiridon din Hunedoara, care e a șaptea din oraș, s-a constituit fără a avea inițial o biserică în stil ortodox, așa cum se obișnuiește. Am ales acestă locație găsită întâmplător, dar totuși cu grija lui Dumnezeu. Proprietarul clădirii dorea să închirieze spațiul pentru deschiderea unei farmacii, însă nu s-a înțeles, așa că am solicitat noi proprietarului să ne închirieze această locație. Nu este o biserică în adevăratul sens al cuvântului, este un paraclis, un loc de rugăciune, sfințit de episcopul de Hunedoara”, a declarat preotul paroh Nicolae Ioan Boboia.

Pe geamurile din termopan de la intrarea în spațiul comercial au fost lipite două cruci din hârtie, iar pe fiecare dintre ferestre a fost scris numele paraclisului și sunt desenate cruci. Pereții interiori văruiți în alb sunt acoperiți în mare parte cu icoane pe sticlă sau pe lemn, iar altarul este delimitat cu mobilier special comandat.

Enoriașii stau pe băncuțe sau pe scaune și se roagă fără să fie deranjați de aspectul comercial al locului de rugăciune.

„Poți să te rogi și la un colț de stradă. Poți să te rogi și pe drum, și mâncând, și la sapă, și la lucru, și țesând și croșetând. Principalul este să avem tot timpul gândul la Dumnezeu. Aici se fac toate rugăciunile: de botez, de cununie, parastase, înmormântări, tot ce se face la o biserică normală”, a spus o enoriașă, Ioana Marcu.

„Lăcașul e binevenit pentru locuitorii din cartier, mai ales pentru oamenii vârstnici care se bucură să vină într-un loc care e aproape de ei, mai ales acum în Săptămâna Patimilor, care e foarte importantă pentru reculegere, pentru rugăciune, pentru a ne pregăti de marile sărbători”, a declarat o altă enoriașă, Aurelia Purcar.

Trecătorii sunt mirați de soluția pe care au găsit-o reprezentanții bisericii.

„Mulți oameni se miră. E clar că această clădire te duce cu gândul la o bancă sau la un imobil de birouri. Din câte știu, e un spațiu unde locuiesc oameni și un spațiu de închiriat pentru tot felul de activități. Eu cred că e important gândul cu care vin creștinii la biserică, și nu locația. Se trece peste aspectul de suprafață, pentru că importantă e partea de interiorizare”, spune cantorul bisericesc George Apostol.

Biserica Ortodoxă a solicitat Primăriei Hunedoara un spațiu adecvat pentru construirea unei biserici, în apropierea clădirii unde se roagă acum enoriașii. Până când terenul va fi repartizat și se vor aduna fonduri pentru construirea unei noi biserici, enoriașii vor spune în continuare rugăciuni în bisericuța de la parterul blocului.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Anunţul MOMENTULUI despre Liviu Dragnea! Judecătorii, DECIZIE GREA în privinţa fostului lider PSD
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Condiția pusă de Elon Musk pentru ca Tesla să vândă din nou mașini pe criptomenede
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cea mai PROASTĂ veste pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă...
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Anunțul făcut de un PROCUROR
Încă o victimă pe lista morților suspecte din preajma familiei Clinton. Jurnalistul care a dezvăluit...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...