VIDEO Clasamentul taxelor ilegale din parcările Capitalei: 5 lei – în zone normale, 10 în centru, 50 în zona de fițe a Dorobanților. Există „parcangii” care vorbesc 3-4 limbi străine

Redactor:
Gândul
După trei luni de luptă cu „parcangiii" care cer ilegal taxe șoferilor chiar în parcările Primăriei, Poliția Locală a Capitalei și-a făcut marți un prim bilanț, însoțit de observații privind fenomenul.

După trei luni de luptă cu „parcangiii” care cer ilegal taxeșoferilor chiar în parcările Primăriei, Poliția Locală a Capitaleiși-a făcut marți un prim bilanț, însoțit de observații privindfenomenul.

● Dinaprilie și până acum au fost amendate 190 de persoane, cele maimulte primind amenzi în mod repetat.

● Recordulîl deține C.N. (23 de ani), lider al unuia dintre grupurile de”parcangii”, care a primit 17 amenzi în trei luni.

● Amenziletotale date în cadrul acțiunii depășesc 20.000 de lei.

● S-aconstatat că „parcagiii”sunt constituiți în adevărate caste care ausub control zone bine determinate pe care nu și le încalcă. Acestepersoane – marea majoritate de etnie rromă – lucrează standard:blochează locurile de parcare cu diferite obiecte și „dirijează”autoturismele încă de pe carosabil. De multe ori, „parcagiii” îșipun copiii (de câțiva ani) pe mijlocul străzii, pentru a atrageatenția că există locuri de parcare. În zona Centrului Istoric,”taxatorii” blochează locurile de parcare cu femei gravide sau cumicuți de nici 10 ani.

●„Parcagiii” se deosebesc în funcție de zona în care prestează: peSplaiul Independenței sunt rromi care dorm în parcuri și, seara,devin cerșetori pe lângă marile restaurante. Stau în grupuri și auîn prima linie femeile gravide și copiii. Locurile frecventate deacești „parcagii” sunt în apropierea semafoarelor, acolo undeexistă cerșetori care fac parte din grup și care au rolul de a-ialerta pe „colegi” în momentul apariției Poliției.

● La Garade Nord sunt cei care provin din alte localități de la periferiaCapitalei. Lucrează singuri, fără a avea vreun protector.

● Încentru, în apropierea hotelurilor, sunt „parcangiii elevați”: bineîmbrăcați, cunosc câte trei-patru limbi străine. Cel mai cunoscuteste – „francezul” N.D. (42 de ani) care a debutat în aceastămeserie în Franța. Acum „lucrează” în parcarea de lângărestaurantul Cina.

● Un loc deparcare este „taxat” cu sume între 5 lei (în zona SpitaluluiUniversitar) și 10 lei (în zona hotelului Hilton din centrulCapitalei sau în apropierea Centrului Istoric) și ajung chiar la 50de lei, în zona de lux a Dorobanților.

● De multeori, „parcagiii” devin violenți în momentul în care șoferii refuzăsă plătească taxele ilegale. Poliția Locală București a soluționat,în timpul campaniei privind eradicarea fenomenului de înșelăciunedin parcările municipalității, opt situații în care conducătoriiauto au fost agresați de aceste persoane de etnie rromă.

● În ultimaperioadă, agresivitatea celor care percep taxe ilegale s-aaccentuat: pe data de 14 iulie, un agent al Poliției Locale aMunicipiului București a fost agresat de un grup de 10 rromi careocupaseră parcarea de pe Splaiul Independenței, în zona SpitaluluiUniversitar. În urma intervenției echipelor speciale ale PolițieiLocale a Municipiului București, grupul a fost reținut și predatpolițiștilor de la Secția 17.

„Poliția Locală a Municipiului București își continuă strategia deacțiune care vizează eradicarea fenomenului de înșelăciune dinparcările administrate de Primăria Capitalei. Acțiunile de controlale Poliției Locale se vor desfășura în mod regulat în zonelecentrale ale Bucureștiului pentru înlăturarea persoanelor careîncasează ilegal taxe de parcare și, totodată, afectează imagineaCapitalei”, se arată într-un comunicat dat marți de Poliția Localăa Capitalei.

Inchide