• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

VIDEO: Cum arată șantierul parcării subterane de la Universitate. Când va fi gata

VIDEO: Cum arată șantierul parcării subterane de la Universitate. Când va fi gata
Parcarea subterană de la Universitate va avea 420 de locuri pentru mașini și 21 pentru motociclete.

Prima parcare subterană din Capitală realizată în parteneriat public privat va fi gata în primăvara anului viitor. Promisiunea a fost făcută de primarul general, Sorin Oprescu, marți, când a inspectat șantierul de la Universitate.

„Ne-am câcâit noi la început, nu-i un cuvânt plastic, dar exprimă cel mai bine situația de fapt. Acum lucrurile sunt în linie și sper să meargă așa. Se lucrează și noaptea, încercăm să reducem disconfortul cât mai mult. (…) Eu sper ca în martie 2012 să poată cetățeanul să parcheze aici. Sper să fie o iarnă permisivă, pentru că altfel complică puțin situația. Trebuie să avem singuranța că îi aducem în siguranță”, a declarat Sorin Oprescu. În funcție de cum vor fi finalizate lucrările la placa de la nivelul zero, până la sfârșitul anului vor fi aduse cele patru statui care acum sunt amplasate în Parcul Izvor. Marți, o armată de muncitori lucra la placa de la nivelul minus doi și, potrivit directorului Direcției Investiții din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, ” în scurt timp se va termina cu săpătura deschis urmând ca aceasta să continue în subteran”.

În timpul săpăturilor pentru realizarea parcării subterane s-au descoperit zidurile unei biserici. Directorul Bogdan Hreapcă a precizat pentru gândul că ” zidurile bisericii au fost păstrate și conservate, însă ele nu vor fi vizibile din interiorul parcării subterane. Din cauză că am fost obligați să le conservăm, ne-am dus în adâncime, iar parcarea se va face pe trei niveluri, față de două câte erau inițial, și va avea și un număr mai mare de locuri”. Întreagă săpătură pentru parcarea subterană se va face la minus 12 metri.

Șoferii vor plăti echivalentul a 0,38 de euro pentru un loc de parcare

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că în luna octombrie va avea loc un concurs de soluții pentru amenajarea zonei care acoperă parcarea. „Va fi o piațetă pietonală. Se vor reface și fațadele clădirilor din jur și Biserica Rusă”, a spus Sorin Oprescu. Piațeta pietonală va fi amenajată în jurul celor patru statui, iar strada care duce la Biserica Rusă va purta numele Toma Caragiu și va fi reabilitată. Pe acestă stradă va fi una din rampele de intrare în parcarea subterană urmând ca ieșirea să se facă prin strada Academiei.

Parcarea subterană de la Universitate va avea 420 de locuri pentru mașini și 21 pentru motociclete. Inițal aceasta trebuia construită doar pe două niveluri și ar fi trebuit să aibă 300 de locuri pentru autoturisme și 25 pentru motociclete. Lucrările de construcție au început anul trecut și urmează a fi finalizate în 2012. Parcarea se construiește în parteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispoziție terenul, iar investitorul privat, consorțiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL și Simex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, cât și pe cele legate de construcția parcajului subteran.

Potrivit directorului Direcției Investiții din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, „perioada de concesiune este de 49 de ani. Redevența este între 4 și 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro și 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro”. Pentru un loc de parcare șoferii vor plăti echivalentul a 0,38 euro.

Inchide