VIDEO. Românii așteaptă și cinci luni pentru a se trata la „Ana Aslan”, străinii vor și ei să se reîntinerească aici, dar nu mai au loc

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 06/04/2013, 08:29

Românii care doresc să urmeze un tratament în cadrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” trebuie să aștepte, în medie, între trei și cinci luni până să aibă parte de el. 14.000 de pacienți se internează anual la ‘Ana Aslan’ în încercarea de a-și aduce înapoi tinerețea. Toți sunt români. Numărul cererilor este mare, locurile sunt puține, iar despre acceptarea pacienților străini nici nu poate fi vorba, deși solicitări din partea lor există. „Nu pot lăsa pacienții români pe dinafară. Nimeni nu-și asumă acest lucru”, spune Bogdan Păltineanu, directorul general al institutului.

Gabriel Prada, director medical la ‘Ana Aslan’ explică și el cauza timpului mare de așteptare: „Institutul nu este un spital de urgență, nu e necesară internarea imediată a pacienților. În plus, Institutul de Gerontologie și Geriatrie ‘Ana Aslan’ este singurul care oferă tratamente de întinerire din țară. Servicii medicale sunt destinate în primul rând celor 4 milioane de români pensionari, iar apoi celorlalte categorii de persoane, printre care se numără și turiștii”, a declarat pentru gândul conf. dr. Gabriel Prada.

Pensionarii, singurii pacienți care nu plătesc

Institutul de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” și-a câștigat faima înainte de 1989, când era renumit peste hotare pentru tratamentele revoluționare de întreținere și reîntinerire. „Nu putem vorbi de un an de glorie al Institutului, dar putem vorbi despre perioade. Prin anii ’80, mulți străini veneau și se tratau aici. Nici în prezent nu ne putem plânge că nu există solicitări din partea străinilor. Singura perioadă grea a fost în urmă cu patru-cinci ani, când acoperișul era distrus și pereții erau inundați. Acum întreg acoperișul este refăcut”, ne-a mai spus conf. dr. Gabriel Prada.

Conducerea instituției a mai precizat că aceasta funcționează ca spital, existând contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care acordă finanțare pe zi de spitalizare în valoare de 179 de lei pentru un singur pacient. Această sumă acoperă tratamentul, medicamentele și cele trei mese pe zi. Persoanele vârstnice care doresc să se interneze au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, talon de pensie, act de identitate și alte documente medicale. Pensionarii sunt singurii care nu plătesc spitalizarea sau alte tratamente necesare decât dacă solicită un grad sporit de confort, taxat cu sume cuprinse între 17 și 38 de lei pe zi.

12 zile de tratament costă până la 450 de euro

Directorul medical al Institutului „Ana Aslan”, conf. dr. Prada, ne-a precizat că un tratament complet realizat în cardul unității sanitare durează maximum 12 zile; după această perioadă pacientul pleacă acasă și urmează terapia în ambulatoriu. „După perioada de 12 zile, pacientul pleacă acasă și continuă tratamentul recomandat de medicul sau medicii care l-au monitorizat. De regulă, se mai revine la un control după un an de zile, dar aceste aspecte diferă de la un caz la altul”, ne-a spus conf. dr. Prada.

Pentru 12 zile de tratament un pacient poate scoate din buzunar 450 de euro, asta doar în condițiile în care nu este pensionar. Prețul unei consultații poate ajunge la 40 de euro, o cură de recuperare de 12 zile costă până la 450 de euro, iar pentru un tratament de estetică facială și corporală se poate ajunge până la 100 de euro.

De ce nu se extinde spitalul pentru a-i primi și pe pacienții din străinătate

Întrebat de ce nu se deschide încă un pavilion pentru pacienții din străinătate, directorul Institutului a explicat că cele 32 de hectare de teren pe care funcționează aparțin Ministerului Sănătății (MS), unitatea spitalicească aflându-se în subordinea acestuia încă din 2009.

De partea cealalată, reprezentanții MS au precizat pentru gândul că ministerul nu a interzis Institutului „Ana Aslan” să construiască o clădire separată, în care se pot interna, contra cost, și alte persoane care nu sunt pensionare sau sunt străine. „Ministerul nu este cel care se ocupă cu modificarea structurii unui spital sau a vreunui institut care dorește să își mai contruiască o anexă. Conducerea Institutului ‘Ana Aslan’ este cea care trebuie să vină cu un plan la minister, iar în urma discuțiilor acesta se poate aproba. Managementul unui spital nu îl impune Ministerul Sănătății, chiar dacă unitatea este în subordinea lui. Conducerea Institutului ‘Ana Aslan’ nu a venit cu o astfel de propunere”, a precizat Oana Grigore, șeful biroului de presă al MS. Reprezentanții ministerului au confirmat că, în ultima, perioadă Institutului „Ana Aslan” a primit foarte multe solicitări din partea românilor pensionari și de aceea nu se mai fac internări în rândul străinilor.

Indira Gandhi și Claudia Cardinale s-au tratat la Institutul Ana Aslan

Pentru a beneficia de rezultatele revoluționare ale terapei Aslan, multe vedete internaționale au venit în România, de-a lungul timpului, pentru un astfel de tratament.

Ana Aslan

Indira Gandhi, premier al Indiei trei mandate consecutive (1966-1977), actorii Claudia Cardinale, Sylvester Stallone și Fanny Ardent, poetul și omul politic cilian Pablo Neruda sunt doar câteva dintre persoanlitățile de peste hotare care au apelat la terapia Aslan.

Indira Gandhi

Claudia Cardinale

Pablo Neruda

Sylvester Stallone

Persoanele vârstnice din Capitală, testate gratuit la Institutul „Ana Aslan”

Persoanele vârstnice din București vor fi testate gratuit pentru determinarea glicemiei, a colesterolului, a tensiunii arteriale și a riscului de a dezvolta osteoporoză, la Institutul de Geriatrie „Ana Aslan”, în 1 octombrie, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Testarea persoanelor vârstnice va avea loc între orele 9.00 și 18.00, la sediul din Otopeni al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită anual la nivel mondial în 1 octombrie.

Numărul persoanelor care vor fi testate este limitat, doritorii trebuind să sune în perioada 26-30 septembrie la numărul 0736.077.077 pentru a se programa.

În România, ponderea persoanelor cu vârste peste 60 de ani se va dubla în următorii 40 de ani, ajungând să reprezinte 40 la sută din populația țării.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în anul 2050 numărul persoanelor din această categorie de populație va ajunge la două miliarde la nivel global.

Ultimele rapoarte OMS arată că, în prezent 605 milioane de persoane, respectiv 10% din populația globului, au vârste de peste 60 de ani.

„Peste 50 la sută din pacienții care vin zilnic în cabinetul medicului de familie sunt vârstnici. Nu este de mirare acest lucru, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, capacitățile funcționale ale organismului se reduc și devenim vulnerabili în a dezvolta afecțiuni cronice, de multe ori cu implicații severe, necesitând intervenții terapeutice complexe. De aceea, trebuie să existe o colaborare permanentă între medicii de familie și medicii de alte specialități, precum și între comunitatea medicală și companiile farmaceutice, pentru a oferi permanent pacienților vârstnici soluțiile terapeutice adecvate și pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor lor de sănătate”, a declarat președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

România ocupă un loc fruntaș printre țările cu cele mai mari rate de deces

Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” a fost înființat în 1952, fiind prima instituție de acest gen din lume. Ajuns într-un stadiu avansat de degradare, Institutul a beneficiat, în ultimii ani, de lucrări de reabilitare, fiind refăcut în totalitate acoperișul (aproximativ 10.000 de metri pătrați).

Institutul a solicitat Ministerului Sănătății reînființarea rețelei de geriatrie în ambulatoriu, astfel încât persoanele vârstnice să poată fi evaluate periodic, a declarat directorul medical.

Directorul medical de la Institutul „Ana Aslan” a precizat că propunerea privind reînființarea rețelei de geriatrie în ambulator a fost deja înaintată Ministerului Sănătății. În cabinetele cuprinse în rețeaua de geriatrie ar urma să se facă screening periodic persoanelor în vârstă, pentru a depista din timp anumite boli.

„Sperăm să se reînființeze această rețea, care nu costă prea mult, dar care are efecte vizibile. Ea a existat în anii 70”, a declarat Gabriel Prada.

El a precizat că România se află printre țările cu cele mai mari rate de deces, femeile ocupând locul trei în Europa, iar bărbații locul patru, în ce privește mortalitatea din cauze cardio-vasculare.

Conducerea Institutului „Ana Aslan” solicită înființarea unui cabinet de geriatrie în fiecare județ.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021