Vlădescu acuză usturoiul chinezesc adus din Moldova că mușcă din bugetul țării lui Dracula

Vlădescu acuză usturoiul chinezesc adus din Moldova că mușcă din bugetul țării lui Dracula
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 28/04/2012, 00:25

„Este o problemă. Acest usturoi face și el parte din pachetullegumelor de contrabandă. E greu de estimat exact care este piațausturoiului, însă este și ea o piață, o piață din care unelepersoane scot mulți bani prin contrabandă”, a declarat pentruGândulȘtefan Nicolae, președintele federației Agrostar. „Evaziuneafiscală în ceea ce privește importurile de roșii și de castraveți,de exemplu, ajunge și la 80%. La cartofi la fel. Ele sunt aduse lapachet de diverse firme care le introduc prin vamă și apoi le vândfără ca statul să încaseze mare lucru. Asta este situația. Româniimănâncă legume și fructe de import de contrabandă”, a continuat el.Per total, estimează Nicolae, statul pierde anual cinci miliarde deeuro din cauza evaziunii fiscale de pe piața alimentară.

Colegul său de breaslă însă, Dragoș Frumosu, președinteleFederației Sindicatelor din Industria Alimentară, a fost mai puțindiplomat. „De ce a găsit tocmai usturoiul, nu pot să înțeleg. Noiurlăm de ani de zile că ne omoară concurența neloială cuevazioniștii din piața alimentară și domnul ministru ne explică cee cu usturoiul chinezesc. Vă întreb și eu: cât usturoi consumă unromân? O căpățână-două pe lună, 20 de căpățâni pe an, un kg. Darcâtă carne consumă? Câte legume și fructe? Câtă pâine? Acolo suntproblemele mari”, ne-a declarat Frumosu.

Cum se face contrabandă cu mâncare

Rugat să explice felul în care se introduc ilegal alimentele înRomânia, dar și de ce pierde statul bani, Nicolae a declarat că,din păcate, este „relativ simplu”. De cele mai mult ori,transportatorii ajunși la vamă declară atât cantități mai mici, câtși prețuri mai mici, taxele fiind plătite atât în funcție decantitatea importată, cât și de valoarea ei. „Au fost cazuri încare, la vamă, un kilogram de roșii a avut o valoare declarată de20 de bani pe kilogram, în condițiile în care ele se vând cu 5-7lei pe kilogram în piețe sau la magazin”, explică președinteleAgrostar.

Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, susține că una dintremarile probleme ale României în momentul de față este evaziuneafiscală. Primul exemplu dat de ministru este cel din industriatutunului, unde producătorii susțin că din evaziunea fiscală statular putea pierde circa un miliard de euro anul acesta.

Al doilea exemplu de fenomen evazionist prin care statul pierdebani însă a luat partenerii de discuții prin surprindere.Periculoasă pentru vistieria statului este nu numai contrabanda cuțigări, ci și cea cu usturoi, a explicat ministrul. „Ne maiconfruntăm cu un tip nou de contrabandă: cea cu usturoiulchinezesc. Este adus de regulă din China până în Moldova, ca să nuplătească aici toate taxele. Din Moldova se aduc câte două-treilădițe de usturoi de către cărăuși, aceste lădițe ajungând lafabricanții de mezeluri, care apoi le includ în ciclul deproducție”, a spus el. Vlădescu a descris contrabanda cu țigăriîntr-un mod similar: „Țigările de contrabandă intră pe toată fâșiacu Moldova. Sunt cărăuși de baxuri, câte unu-două baxuri. M-așbucura să fie cu camioanele, pentru că până la urmă camioanele leoprești”, susține șeful de la Finanțe, cu precizarea că fenomenulcontrabandei cu țigări implică zeci de mii de oameni care aducmarfa și milioane de cumpărători din România.

Cea mai recentă captură de usturoi chinezesc de contrabandă aavut loc în martie, la Iași. Polițiștii de frontieră ieșeni auoprit în trafic un camion DAF în care se aflau 10 tone de usturoichinezesc, pe care șoferul, în vârstă de 35 de ani, a declarat căl-a cumpărat de pe piața liberă din Republica Moldova pentru a-lîmpărți apoi cu rudele sale. Valoarea estimată a capturii este de71.000 de lei.

Usturoiul e doar o mică parte din „meniul” evaziunii cumâncare

Reprezentanții industriei alimentare susțin că declarațiileministrului i-au luat prin surprindere atât timp cât contrabanda cuusturoi chinezesc este departe ca importanță de evaziunea fiscalăde pe piața legumelor și fructelor sau decât cea de la țigări șialcool. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Nu e banc! Cât costă o porție de hamsii și o bere în Mamaia
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Declarație de război. Boris Johnson, dur și vehement. „Trebuie să suporte consecințele”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...