Ziua maghiarilor, încinsă de radicali. Marko Bela: Presa incită. Vasile Blaga: Noi ne ocupăm de criză

Ziua maghiarilor, încinsă de radicali. Marko Bela: Presa incită. Vasile Blaga: Noi ne ocupăm de criză
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 27/04/2012, 13:31

„În sfârșit, avem și noi ceva concret cu care să ne mândrim de15 Martie”, se felicitau între ei, vineri, la finalul reuniunii,liderii Consiliului Național Secuiesc și ai Partidului CivicMaghiar, care s-au reunit pentru a lua „hotărâri de maximăimportanță pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a ȚinutuluiSecuiesc”. Radicalii maghiari au primit, ieri, replica radicalilorromâni. La Cluj-Napoca, 100 de persoane au participat la un marșorganizat de Noua Dreaptă. La București, politicienii au reacționatfiecare după propriul interes.

Vicepreședintele PNL, Norica Nicolai, a acuzat „acțiuniprovocatoare”. Liderul UDMR, Marko Bela, a acuzat, în schimb, presade „incitare”, declarând că „nu înțeleg de ce au șocat hotărârileluate la Sfântu Gheorghe”. În fine, Vasile Blaga a declarat, pentruGândul, că „avemalte probleme de rezolvat, mult mai importante, în primul rând, ocriză economică gravă.”

Ce au hotărât radicalii maghiari

Proclamarea maghiarei drept „limbă oficială în Ținutul Secuiesc,cu același statut ca și limba română” și a zilei de 15 Martie ca”sărbătoare oficială de interes local în Ținutul Secuiesc” de cătrecei circa 250 de primari și consilieri aparținând Partidului CivicMaghiar, participanți la „Adunarea Generală a Aleșilor Locali dinȚinutul Secuiesc”, desfășurată vinerea trecută la Sf. Gheorghe, aiscat reacții dintre cele mai felurite. „Pași concreți foarte maripentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc”,se bucurau, la final, organizatorii reuniunii, în frunte cu IzsakBalasz, președintele Consiliului Național Secuiesc, și cu SzaszJeno, liderul PCM. „Trebuie să nimicim orice contraargument înaceastă problemă”, a decretat cel dintâi.

„Aceste hotărâri sunt absolut legale, se bazează pe legilenaționale din România și pe directivele Uniunii Europene și nu facdecât să oficializeze de drept o stare de fapt care există de anide zile în Ținutul Secuiesc”, l-a completat Szasz Jeno. „Singurasoluție pentru o descentralizare reală și deplină e autonomiateritorială pentru toate regiunile naturale istorice din România,și pentru Maramureș, și pentru Crișana, și pentru Banat, Oltenia,Muntenia, Dobrogea, Moldova, Ardealul de Nord, Ardealul de Sud,Ținutul Secuiesc și București”, și-a reiterat apoi liderul PCM-istși „înțelegerea personală” a zicerii lui Traian Băsescu – „totatâta autonomie la Odorhei câtă la Caracal”.

Marko Bela acuză presa de „incitare”

Pentru liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, adunarea de laSf. Gheorghe „nu e în niciun fel reprezentativă, nici pentrucomunitatea maghiară, nici pentru Ținutul Secuiesc, pentru că la eaa participat o foarte mică parte a aleșilor locali din Secuime, așacă nu văd niciun motiv să ne apucăm să o analizăm”. În schimb,Marko nu a ezitat să acuze presa de „incitare”: „S-a dat oimportanță excesivă acestei adunări de către presă și politicieni,care de două zile tot asta comentează, numai ca să incitespiritele. Și nu înțeleg de ce au șocat hotărârile luate la SfântuGheorghe, pentru că folosirea limbii maghiare are deja de ani dezile caracter oficial, prin lege, acolo unde maghiarii sunt peste20% din populație. Iar sărbătorirea zilei de 15 Martie se facepeste tot unde trăiesc maghiari, cu participarea oficialitățilorlocale și naționale, ba mai mult, ea a fost declarată deja prinlege ca zi liberă, nelucrătoare.”

Vasile Blaga, ministru de Interne: „Avem alte probleme derezolvat, mult mai importante!”

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, secretar general al PD-L,consideră și el că reuniunea de la Sf. Gheorghe și hotărârileadoptate aici nu merită prea multă atenție. „Ce for instituționalreprezintă acei oameni? MAI respectă drepturile lor de cetățeni dea se întâlni și a-și exprima un punct de vedere, dar în primul rândrespectă Constituția, care spune foarte clar care este limbaoficială în România”, a declarat Blaga. După care a continuat:”Avem alte probleme de rezolvat, mult mai importante, în primulrând o criză economică gravă, decât să ne ocupăm de asemenealucruri.”

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai: „Acțiuneprovocatoare în mod deliberat!”

În schimb, europarlamentarul liberal Norica Nicolai,vicepreședinte PNL, consideră hotărârile adunării de la Sf.Gheorghe drept „ceva grav, cu totul în afara Constituției, oacțiune propagandistică tipică în ajunul sărbătorii maghiare de la15 Martie și în același timp și provocatoare în mod deliberat, caîntotdeauna în asemenea ocazii”. La fel de ilegală i se pare șideclararea zilei de 15 Martie ca sărbătoare oficială în ȚinutulSecuiesc: „În România, sărbătorile oficiale sunt stabilite prinlege și sunt valabile pe întreg teritoriul țării, nu doar într-oanumită zonă. Iar dacă vreun consiliu local de acolo va votaasemenea hotărâri, ele vor fi nule de drept, întrucât, conformConstituției și legislației în vigoare, consiliile locale nu aunicio competență în acest sens, așa că prefecții vor trebui să leatace imediat!”.

Norica Nicolai a calificat apoi drept „un nonsens” șisolicitarea adresată de participanții la adunarea de la Sf.Gheorghe către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei înscopul instituirii unui „raportor special pentru Ținutul Secuiesc”:”Nu se poate, e un nonsens, pentru că România nu este un stat careîncalcă drepturile fundamentale ale omului și pe cele specifice aleminorităților, care sunt foarte clar prevăzute și garantate înConstituție și în legile în vigoare, iar în privința drepturilorminorităților; România este considerată chiar un exemplu pe planinternațional”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
RUSIA trimite o UNDĂ DE ȘOC la nivel mondial! Lumea, amenințată de o nouă formă...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...