ZIUA NAȚIONALĂ, ACUM REDUSĂ CU 25 LA SUTĂ

ZIUA NAȚIONALĂ, ACUM REDUSĂ CU 25 LA SUTĂ
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 11:42

În ultimii ani, te cățărai pe stâlpi și pe băncuțe să apuci săvezi câte ceva din paradă, la Arcul de Triumf. Lumea venea puhoi,iar valurile de oameni cu tricolorul în mână nu se mai terminau.Era înghesuiala aia ca atunci când se dă ceva gratis. Se înșiralumea pe lângă gărdulețele albastre cu două ore înainte să înceapăparada, ca să prindă locul cel mai bun. Anul trecut, de pildă, aufost vreo 10.000 de oameni, iar parada a durat o oră și jumătate.Și în 2008 lumea s-a adunat cu miile, iar parada nu se mai termina,s-a întins pe două ore. Miercurea aceasta, însă, s-a schimbatroata. Abia 2.000 de oameni s-au strâns, și aceia cu greu, iar maisus, spre Casa Presei, unde anii trecuți era puhoi de lume,gărdulețele erau aproape goale. Cât privește parada, în 45 deminute era gata.

CITEȘTE ȘI:Lui Boc i-au înghețat lacrimile înultimul episod din serialul „Drumuri mici, neterminate șiinaugurate”

• „Nu pentru noi amvenit la paradă, ci mai mult pentru nepot. E mic, se uită la jocuripe calculator și a ținut neapărat să vadă pe viu mașini de luptă caîn jocurile lui de pe ecran”, ne-a spus pensionarul Marin dinBuzău. Dacă n-ar fi fost nepotul Daviduț, acum el s-ar fi aflat înfața televizorului, la căldură. Astăzi sunt temperaturi cu minus șii-a înghețat chiar și umbrela. Difuzorul de deasupra a făcutțurțuri, dar copilul Daviduț e ochi și urechi la domnii costumațiîn albastru și cu mănuși albe ce înaintează pe lângă mașinile aleauriașe cu rachete în spate.

Bunicul Marin, care nu poate sărbători Ziua Națională defrica tăierilor

„Priviți acum un sistem de rachete sol-aer cu baza la sol”,anunță vocea din difuzor. Copilul nu pricepe că prin fața lui trecece are mai frumos Armata Română, ci se miră de cât de mult seamănătunurile și tancurile cu jocurile lui de pe computer.

„Să găsim câteva lucruri bune pe care le-a realizat România înultima vreme”, încercăm cu bunicul Marin. Omul stă pe gânduri unminut, dar nu-i vine nimic în minte. Ascultă refrenul lui „Treceți,batalioane române, Carpații!”, poate l-o inspira, dar tot nimic! Eromân get-beget, dar nu este mândru de asta, nici patriot. Dar areo urare pentru România: „Guvernul să plece, ca să ieșim mai repededin criză și să se creeze locuri de muncă”. Zice că, oricât de multar încerca, el unul nu poate să fie vesel de 1 Decembrie, când segândește cât s-a tăiat și cât se va mai tăia. Zice că nu poate săadmire în pace parada frumoaselor autostații radio care transmitdate secrete: „Salariile lor sunt de 30 de ori mai mari decâtpensia mea și tot se plâng că suferă și ei la fel ca mine?”.

Nici pe tânăra Cristina n-o încearcă emoțiile de Ziua Națională.Știe doar că „normal, ar trebui să fim mândri astăzi, că ne-amnăscut români”, dar nu din mândrie a îndurat ea gerul de astăzi laparadă. „Am ieșit fiindcă sunt prea activă și nu prea pot să stauîn casă”, spune. După paradă, va ieși în parcul Moghioroș, să ovadă pe Udrea. Îi pronunță numele cu o undă de dispreț, să seînțeleagă bine că nu de dragul ministrei se va duce ea în parc. Șinici pentru vreo porție de fasole, că doar deține propria șaormerieîn Militari. Dar cu totul alta e senzația să o vadă pe Udrea peviu, cum e ea îmbrăcată…

Caii-militari, mai aplaudați decât ofițerii șiblindatele

Cu totul, 1.500 de cadre militare au defilat pe sub Arcul deTriumf, dirijați de unul dintre cei mai tineri generali al Armatei,Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „UnireaPrinci-patelor”. De abia când vocea din difuzor a anunțat căgeneralul Ciucă a participat la misiuni în Angola, Kosovo,Afganistan și Irak, mulțimea a făcut brusc liniște, să audă ce alteisprăvi de vitejie a mai făcut generalul.

Până la sfârșit, toată lumea a așteptat senzația paradei, săsurvoleze avioanele MIG – 21 Lancer, dar asta nu s-a mai întâmplat- la sub minus zero grade Celsius, câte au fost de dimineață,avioanele nu s-au mai ridicat deloc de la sol.

Pe Kiseleff au mai trecut, pe rând, blindate, mașini de luptă,aeronava C – 27 Spartan, transportatoare de trupe și multe altevechicule militare, adevărați „monștri” pe roți. În urma lor audefilat cadre de la Ministerul Apărării, SRI și SPP, jandarmi,trupe aeriene, terestre, pompieri, Vânătorii de munte, ScorpioniiRoșii și mulți alții, îmbrăcați în uniformele lor de gală, cumănuși albe, ca scoși din cutie.

După ce l-a huiduit pe Emil Boc, prezent la paradă, mulțimea aînceput să aplaude. Nu pentru Boc, nu pentru ofițeri și nici pentrublindate. Ci pentru câțiva cai-militari, eleganți și cu pielealucioasă, încălecați de ofițeri țanțoși.

Mircea Geoană, rămas fără onor

La paradă, Emil Boc i-a suflat onorul lui Mircea Geoană, deșitoată lumea aștepta ca Mircea Geoană, președintele Senatului, să îlprimească, în absența lui Traian Băsescu, el fiind al doilea om înstat. Luat la întrebări de ziariști, premierul a dat vina peprotocol, spunând că nu el a cerut asta, personal. „Protocolul astabilit”, a răspuns el. Și oricum, a adăugat Emil Boc, însușipreședintele Băsescu l-a desemnat să primească onorul.

CITEȘTE ȘI: CUM I-A LUAT BOC „ONORUL”LUI GEOANĂ DE ZIUA NAȚIONALĂ. Supărat, președintele Senatului cereinvestigarea incidentului

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Aceste pensii vor fi eliminate! Se vor desființa imediat. E oficial
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021