ZIUA PROTESTULUI MONDIAL. De la „Occupy Wall Street” la „Ocupați Bucureștiul”

În urmă cu o lună, câteva mii de americani s-au declarat inspirați de mișcările masive de protest de pe străzile Spaniei, din această vară, dar și de revoluțiile arabe din Egipt, Libia sau Siria și s-au mobilizat să lupte împotriva „corupției și lăcomiei", al căror simbol consideră ei că este Wall Street

În urmă cu o lună, câteva mii de americani s-au declarat inspirați de mișcările masive de protest de pe străzile Spaniei, din această vară, dar și de revoluțiile arabe din Egipt, Libia sau Siria și s-au mobilizat să lupte împotriva „corupției și lăcomiei”, al căror simbol consideră ei că este Wall Street, celebra arteră financiară din New York.

Mișcarea „Occupy Wall Street” a prins contur pe internet, prin rețelele de socializare Facebook și Twitter, la inițiativa unei companii media canadiene – Adbusters, iar adepții își propuneau nici mai mult, nici mai puțin decât să ocupe Wall Street: să doarmă și să mănânce acolo până când cererile lor vor fi satisfăcute. Deocamdată însă nu este clar care sunt acestea.

Pe 17 septembrie, aproximativ o mie de americani au mărșăluit spre Wall Street, unde au fost întâmpinați de Poliție și de gardurile lor de protecție. Autoritățile new-yorkeze i-au forțat pe protestatari să își vadă de drum și nu le-au permis să ia de coarne celebrul taur din New York, care a devenit simbolul Wall Street. Aceștia și-au stabilit însă tabăra în Parcul Zuccotti, un teren viran aflat în proprietate privată și situat în apropiere de Wall Street, pe care l-au rebotezat Piața Libertății. Câteva sute de oameni dorm acolo în fiecare noapte.

În cursul zilei de vineri, autoritățile new-yorkeze au anunțat că vor răspunde solicitării fondului de investiții care deține terenul viran unde protestatarii și-au stabilit tabăra și îi vor evacua. Cu jumătate de oră înainte de ora programată pentru evacuare, 7 dimineața, primarul Michael Bloomberg a anulat însă acțiunea, relatează Washington Post.

De bucurie, o parte din protestatari au mărșăluit pe străzile din împrejurimi, determinând poliția să intervină asupra acelora care au coborât de pe trotuare și au folosit carosabilul.

Sâmbătă, pe 15 octombrie, activiștii din mai multe țări lansează o mișcare de solidaritate cu cea americană, îndemnând la ocuparea simbolică a câte unui mare oraș. În România, utilizatorii Facebook sunt îndemnați să „ocupe Bucureștiul” în dimineața de sâmbătă, începând cu orele 10.00. Punctul de start este Piața Unirii. Mișcarea „15 octombrie” (15october.net) se laudă că sunt anunțate proteste în 951 de orașe din 82 de țări.

Scopul și durata vizitei „ocupanților”: cei 99% care s-au săturat de cei 1%

Mișcarea „Occupy Wall Street” este una pașnică, se declară fără lideri sau sponsori și reunește oameni din toate păturile sociale și de toate culorile. Unii au calificat-o de stânga, alții drept anarhistă sau pur și simplu fără un scop bine definit.

În SUA, cererile inițiale i se adresau președintelui Barack Obama și vizau înființarea unei Comisii Prezidențiale care să „pună capăt influenței pe care banii o au asupra reprezentanților noștri din Washington”. Lozincile și pancartele protestatarilor se referă însă la inechitatea socială din America, unde s-a ajuns ca 1% din cetățeni să dețină bogăția și influența asupra afacerilor și politicii. Mulți participanți fac referire și la planul de salvare din 2008 a instituțiilor bancare de pe Wall Street, care a costat cetățenii americani sute de miliarde de dolari.

De aici, sloganul adoptat de foarte mulți susținători și participanți la mișcare: „Suntem cei 99% care nu vom mai tolera lăcomia și corupția celor 1%”. În rest, nu există o listă de cereri sau o agendă publică a acestei mișcări.

Sâmbătă dimineața, în timp ce oameni din întreaga lume se vor reuni în orașele lor să sprijine mișcarea, manifestanții de pe Wall Street au anunțat că vor mărșălui la banca CHASE, unde își vor închide conturile și își vor muta banii la instituții bancare deținute de sindicate sau de asociații de muncitori. Ei vor să amendeze astfel faptul că banca respectivă a concediat 14.000 de oameni, după ce a primit un ajutor de aproape 95 de miliarde de dolari din partea statului american.

Mai multe personalități au încercat să se lipească de protestul din Manhattan, în afară de diverși politicieni americani. Miliardarul George Soros a spus că îi înțelege pe protestatarii „anti-capitaliști” și furia lor împotriva băncilor. Celebrul regizor simpatizant al stângii, Michael Moore, s-a alăturat și el manifestanților și a încercat chiar să creioneze o agendă de cereri.

Organizația Wikileaks a apărut și ea în centrul manifestanților, printr-un camion acoperit cu pancarte purtând numele său și pe cel al liderului Julian Assange.

Camionul WikiLeaks, percheziționat de poliție, la „Occupy Wall Street”

Printre protestatari se numără tot felul de oameni. Unul dintre ei, Nick, deși spune că se declară anarhist și anti-capitalist, a trezit suspiciuni că ar face parte din tabăra celor 99% lacomi. Omul a pus mâna pe o mare cantitate de tutun și înfășoară țigări pentru protestatari. El spune că sunt gratis, însă donațiile sunt binevenite.

Un comentator se întreabă câți bani strânge acest tânăr anti-capitalist întreprinzător dacă fumătorii i-ar arunca câte 10 cenți în schimbul unei țigări.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Apel disperat din Italia! Moaștele papei Ioan Paul al II-lea au fost furate. Polițiștii sunt...
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide