Dacă Iliescu l-ar fi avut pe Crin

Dacă Iliescu l-ar fi avut pe Crin
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 27/04/2012, 00:06

Ion Iliescu spunea, cu ceva timp în urmă, că i-ar fi plăcut să-laibă pe Crin Antonescu în PSD. Fostul președinte al României, caren-a mai avut un pupil politic de la începutul anilor ’90, când l-a”adoptat” pe Petre Roman pentru scurtă vreme, dibuise, în noul șefal liberalilor, potențialul de lider, pe care nu-l găsise în „miciiTitulescu” din propriul partid. Dacă l-ar fi avut pe Antonescu, cusiguranță l-ar fi propus și votat să conducă PSD, iar alegerileinterne ar fi decurs mult mai simplu, departe de zbuciumataînvălmășeală de acum. Îl are însă pe cel ce se declara „prieten peviață” cu Crin, melancolicul Mircea Geoană, care a aflat, la amiculsău, doar un lucru care să-l inspire.

Unii poate se întreabă de unde i-a venit lui Geoană ideeavotului pe echipe, președintele și biroul politic aleși la pachet.N-a trebuit să caute prea departe: liderul liberal are aceeașistrategie pentru Congresul PNL. Diferențele sunt însă de concepție.În timp ce Antonescu vrea să adune în jurul său oameni deîncredere, care să-l susțină într-un ambițios, agresiv și greurealizabil program de a aduce PNL la guvernare fără aliați, Geoanăîncearcă să-și cumpere un nou mandat, dând funcții în conducereacentrală acelora care îi garantează mai multe voturi. Proiectulliderului liberal, care nu are niciun contracandidat de temut,este, așadar, partidul pe care intenționează să-l crească până la30 la sută, în doi ani, și să-l facă singurul partid de dreapta,”desființând” – o exprimare mult prea radicală pentruposibilitățile reale ale PNL – politic PD-L.

Proiectul lui Geoană este Mircea Geoană, tot așa cum proiectullui Marian Vanghelie, prin sprijinul dat acestuia, este MarianVanghelie, „cel mai puternic om din România, peste 10 ani”. Dacă nui se acceptă ideea moțiunilor (program de echipă), Antonescuamenință că demisionează și, probabil, ar face-o, fiindcă ar fidovada că liberalii nu mai au încredere în el și, în asemeneacondiții, prezența sa în fruntea partidului ar fi inutilă. Geoanăînsă n-ar pleca de la șefie nici pe catafalcul politic, ar facetoate compromisurile posibile, folosindu-și ultima resursă deenergie pentru a se ține de scaun, indiferent de câți ar trage deel, ca să i-l ia. Ieri, la prânz, erau deja patru, fiecare cuobiectivul său particular. Aceasta face ca PSD să intre într-ozodie nefastă.

Partidul, în ansamblu, nu mai este proiectul nimănui, ci adevenit o sumă de abțibilduri personalizate cu numele Geoană,Ponta, Diaconescu, Mitrea, Pandele, Vanghelie, care toate se cred afi ele proiectele partidului. Chiar și după ce se va încheia,sâmbătă, lupta dintre ele, va continua să existe un balast denemulțumire și tensiuni dăunătoare evoluției partidului și, mai răude atât, o lipsă de direcție și acțiune clară, care nu pot decâtsă-i imprime o traiectorie descendentă. Retragerea lui Ion Iliescu,singurul care gândește ideologic, îl va transforma într-o barcăfără cârmaci. Mi-e greu însă să mi-l imaginez pe fostul șef alstatului stând departe de politică, viața sa. Îl văd încă venind,din când în când, la partid, uitându-se la „echipă” și constatând,în sinea lui, că nu prea are cu cine discuta. Dacă l-ar fi avut peCrin, ce partid ar fi făcut!

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...