Șomajul bun al lui Băsescu

Redactor:
Marius Nitu
Șomajul bun al lui Băsescu
Creșterea șomajului e un lucru rău, trebuie să privești lucrurile invers stând în cap ca să poți spune că e un lucru bun. Traian Băsescu a reușit acrobația asta simplu, fără să-și solicite coloana: s-a dus în emisfera sudică, practic președintele e în poziția „stat în cap" față de România și vede lucrurile dintr-o perspectivă corectă.

Creșterea șomajului e un lucru rău, trebuie să priveștilucrurile invers stând în cap ca să poți spune că e un lucru bun.Traian Băsescu a reușit acrobația asta simplu, fără să-și solicitecoloana: s-a dus la capătul lumii, practic președintele e înpoziția „stat în cap” față de România și vede lucrurile dintr-operspectivă corectă.

Din acest motiv, la forumul de afaceri româno-japonez organizatcu ocazia vizitei sale oficiale la Tokyo, șeful statului a băgatcreșterea șomajului în categoria performanțelor noastre economice.Printre altele, „în 2009, pe fondul crizei economice am înregistrato foarte bună creștere a productivității”. Cum am reușit minuneaasta? Prin trimiterea oamenilor în șomaj de către patronate. Șipreședintele anunță, triumfalist, că în 2008 am avut un șomaj de4,4% iar în 2009 șomajul a ajuns la 8,3%, adică, dom’le, lucrămserios, am creat condiții minunate patronilor ca să neîmbunătățească indicatorul ăsta economic.

După logica asta, îți și pare rău că n-avem un șomaj de 90 lasută, ca să-i umilim pe japonezi cu productivitatea noastră uriașăa muncii. Miile de funcționari cu pile politice care freacă net-ulși Solitaire prin administrația locală și cea centrală suntbugetari, n-au treabă cu indicatorul, așa că i-am cam lăsat înpace.

Oricum, discursul președintelui respectă o logică de marketing.Traian Băsescu le spune, indirect, japonezilor un lucru simplu:Domnilor, veniți să faceți afaceri în România, multă lume a rămasfără slujbe, așa că nu veți cheltui mult cu salariile. Teoretic, ecorect, dar ceea ce îi sperie pe unii din emisfera cealaltă emularea perfectă a președintelui pe profilul interlocutorilor.

Ce mai zice Traian Băsescu în continuare? Că statul român arenevoie de o reformă rapidă. Corect, dar continuarea nu e deloccorectă. Guvernul face reformă, dar există o opoziție puternică, înspecial din partea sindicatelor. Cum ar veni, Guvernul bun luptă cusindicatele rele, un discurs care mișcă inima oricărui patron jenatde fleacuri precum un contract de muncă. Pentru a obține imagineaasta simplă, în alb și negru, președintele face o generalizareforțată, dar asta nu mai contează. Ce contează e că președintele,în România și într-o poziție normală, n-ar fi rostit niciodată unastfel de discurs. La noi e la modă „lupta pentru păstrarealocurilor de muncă”. Or, tocmai asta e problema adevărată aRomâniei. Toți politicienii noștri, de la Băsescu la Geoană, suntun fel de Hopa-Mitică. În orice poziție îi pui, își țin discursulpotrivit și se ridică.

Inchide