30.000 de români „cu posibilități financiare” vor pierde bani, în grila de taxare PSD. Vezi la ce venit lunar ești considerat „bogat” după calculele lui Ponta și Năstase

Ideea de a lua de la cei cu bani și a da celor săraci s-a regăsit, sâmbătă, la Congresul PSD, în discursurile tuturor liderilor partidului, precum și în programul de guvernare votat de cei 5.000 de delegați reuniți la Sala Palatului.

Ideea de a lua de la cei cu bani și a da celor săraci s-aregăsit, sâmbătă, la Congresul PSD, în discursurile tuturorliderilor partidului, precum și în programul de guvernare votat decei 5.000 de delegați reuniți la Sala Palatului. Președintele PSD,Victor Ponta, i-a și numărat pe românii cu posibilități financiarecărora le-a adresat un apel: „Le cerem celor 30.000 de români carecâștigă mai mult să fie solidaari cu cei care nu au bani”.

„Cei care au venituri sub 10 milioane pe lună, le cerem să maiplătească impozite? Nu vor mai avea bani de medicamente”, acontinuat Ponta. El a vorbit și despre nevoia impunerii unui TVAdiferențiat pentru produsele alimentare: „Cota unică a regimului dedreapta ne-a făcut să fim mai săraci. Ne vom bate pentru o cotădiferențiată. Trebuie să ne batem și pentru a impune TVA-uldiferențiat pentru produsele alimentare”.

Bogații PSD sunt gata să-i ajute pe românii înnevoi

Mesajul lui Victor Ponta a fost îmbrățișat, la nivel declarativ,și de unii dintre baronii partidului. De exemplu, RobertNegoiță a declarat pentru gândul fără niciunfel de rezervă: „Mi se pare normal. Este limpede că aceia care aumai mulți bani trebuie să-i ajute pe cei săraci”. Cum? Ei bine,asta este mai puțin limpede. „Există măsuri despre care s-a vorbitîn programul de guvernare. Apoi, avem în vedere și o impozitareprogresivă și, până la urmă, putem vorbi și de anumite acțiunicaritabile”, a spus Negoiță.

Citește și Congresul extraordinar al PSD aînceput

Iliescu: Opoziția e datoare săfolosească instrumentul moțiunii

Geoană: Nu vreau să dau senzațiacă încerc să fac un joc de vizibilitate pe contpropriu

Ponta:Așteptați-vă la atacuri și cozi de topor pe care Băsescu le-a avutși folosit în PSD

Ponta:Băsescu e mai rău decât Ceaușescu nu că e nebun, ci pentru căurăște poporul

PSD”se obligă” să nu colaboreze cu partidele din arculguvernamental

Geoană: Sper ca și cei din UDMR săni se alăture la vot la moțiune

Congresul PSD a adoptat programulde guvernare, care prevede și impozitarea întrepte

Iliescu, despre Ponta:E un elev conștiincios și învață carte

Nici Marian Oprișan nu a stat prea mult pegâduri până să răspundă afirmativ. „Evident că sunt de acord cu oastfel de măsură. Nu-i de ajuns cât au suferit unii dintre noi? Unsistem coerent de taxe și impozite va conduce către acest ajutor pecare cei cu mai mulți bani îl pot da celor săraci”, a conchisOprișan.

Năstase: „Este nevoie ca Ponta să devină premier pentru caprogramul de guvernare să nu rămână un eseu”

La rândul său, Adrian Năstase a afirmat că, pentru ca programulde guvernare lansat de PSD să nu rămână doar „un eseu”, este nevoieca moțiunea de cenzură să fie adoptată, dar și ca viitorul premiersă fie Victor Ponta. „Ca acest text să nu rămână doar un eseu, doaro carte pentru biblioteca de partid, mai trebuie îndeplinite douăcondiții”, a afirmat el. Fostul premier PSD a spus că primacondiție este conlucrarea între partidele parlamentare din opozițieși mișcarea sindicală pentru adoptarea în Parlament a moțiunii decenzură. Iar a doua condiție este ca Victor Ponta să fie viitorulprim-ministru”, a spus Năstase.

Impozitarea diferențiată în varianta PSD: prag maxim de35%

Cei peste 4500 de delegați la Congresul extraordinar al PSD auaprobat programul de guvernare, care include impozitareadiferențiată, cu un prag maxim de 35%. Potrivit acestuia,social-democrații, încă din prima zi de de guvernare, se angajeazăsă refacă salariile bugetarilor și să blocheze legea pensiilor.

• Pentru prima lună deguvernare, PSD propune creșterea salariului minim la 750-800 lei,scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor dinsănătate, înghețarea pentru un an a prețului la energia furnizatăpopulației.
• PSD se angajează,pentru primul an de guvernare, să introducă sistemul diferențiat deimpozitare, pentru care propune două variante de lucru.Prima variantă este impozitarea în patru trepte:0% pentru veniturile de până la 1000 lei, 15% pentru veniturile sub4500 lei, 25% pentru veniturile între 4500 și 10000 lei și 35%pentru veniturile de peste 9000 lei. Este varianta cu gradul celmai mare de probabilitate, dacă PSD ajunge la guvernare. Adoua variantă de impozitare propusă de PSD este în treitrepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentrucele între 1000 și 4500 lei, și 16% pentru veniturile ce depășesc4500 lei.
• În același program,PSD susține păstrarea impozitului pe profit la 16%, cu scutirea deimpozit pentru profitul reinvestit. În ce privește TVA, PSD propunemajorarea în cazul produselor de lux și diminuarea până la 5%pentru pâine, carne proaspătă, lapte ulei și zahăr.
• O altă măsură pe carePSD afirmă că o va lua la guvernare este impozitarea proprietățilorde lux și a proprietăților multiple.
• De asemenea, PSD seangajează la depolitizarea administrației, eliminarea influențeipolitice în numirile făcute în Justiție, reducerea evaziuniifiscale, îndreptarea luptei anticorupție, plata integrală asubvențiilor în agricultură, compensarea medicamentelor cu 90%pentru pensiile sub 1000 lei.
• Pentru primul mandat,prioritățile PSD ar fi absorbția de fonduri europene, programareabugetară multianuală, stimularea industriei, investiții majore îninovare și cercetare, relansarea programului „Fabricat în România”,introducerea legii controlului unic și înființarea unei companiifarmaceutice naționale prin comasarea Antibiotice, Unifarm, Sanevitși a Departamentului vaccinuri de la Institutul Cantacuzino.

Inchide