A noua zi de proteste în Piața Universității s-a încheiat fără incidente – 400 de protestatari în centrul Capitalei. 2.000 – la nivel național. BREAKING NEWS.

A noua zi de proteste în Piața Universității s-a încheiat fără incidente - 400 de protestatari în centrul Capitalei. 2.000 - la nivel național. BREAKING NEWS.
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 20:55

UPDATE 00:03 A noua zi de proteste în Piața Universității s-a încheiat fără incidente

Ca și zilele trecute, manifestația a început încă de după-amiază și a numărat la apogeu maximum o mie de participanți.

A devenit deja o regulă ca protestul să aibă două zone de desfășurare, una pe trotuarul din fața Teatrului Național și alta la fântâna de la Facultatea de Arhitectură.

Lozincile scandate de participanți nu au fost cu mult diferite față de cele folosite în ultimele zile de protest, la fel ca și pancartele. Totuși, mai mulți protestatari decât de obicei au afișat sâmbătă pancarte cu mesaje monarhiste.

Dispozitivul de jandarmi care a avut de gestionat protestul spontan a acționat ca în mai toate serile trecute. Grupele de jandarmi au fost postate în toate punctele de acces către zonele de manifestație, pentru controale corporale.

Protestul s-a încheiat puțin după ora 23.30, când ultimii manifestanți de la fântână au păsit Piața Universității. Cei din fața Teatrului Național plecaseră deja cu mai mult de jumătate de oră înainte.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări față de jandarmi pentru violențele din centru Capitalei, în timp ce mai mulți civili sunt cercetați în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitești, iar restul la București, a anunțat Ministerul Public.

UPDATE 22:37 MAI: 400 de persoane protestează în Piața Universității, manifestațiile din țară s-au încheiat

Aproximativ 400 de persoane protestează în continuare în Piața Universității din Capitală, în celelalte orașe din țară manifestațiile s-au încheiat, cu excepția municipiului Huși, unde sunt 40 de participanți, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Potrivit situației înregistrate la ora 22.00, la protestul din Piața Universității participă în continuare 400 de persoane. Protestul continuă și la Huși, unde sunt 40 de manifestanți, a spus Marius Militaru.

Toate celelalte manifestații care au avut loc sâmbătă în mai multe orașe din țară s-au încheiat, nefiind înregistrate incidente, a precizat Marius Militaru.

UPDATE 21:52 Aproximativ 100 de persoane au protestat sâmbătă la Constanța

Aproximativ 100 de persoane au protestat, sâmbătă, din nou, în fața Prefecturii Constanța, plecând însă acasă mai devreme decât de obicei din cauza ninsorii puternice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au început să se strângă în fața Prefecturii Constanța în jurul orei 14.00, așa cum fac, zilnic, de peste o săptămână, purtând pancarte pe care se putea citi „Vrem un trai decent”, „Avem multă ură pentru dictatură”, „Băsescu, dușman al poporului”, „Băsescu nu uita, Constanța nu te vrea”.

UPDATE 21.24 Acțiunea de protest de la Sibiu, la care s-au strâns circa opt sute de manifestanți, s-a încheiat

Protestul care s-a desfășurat, sâmbătă seară, în municipiul Sibiu și la care s-au strâns circa opt sute de participanți s-a încheiat după ce manifestanții au cerut, printre altele, demisia ministrului sibian Ion Ariton, în fața sediului PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CLICK AICI PENTRU WEBCAM PIAȚA UNIVERSITĂȚII

Numărul celor care s-au strâns, sâmbătă seară, la acțiunea de protest din municipiul Sibiu a ajuns la circa opt sute de persoane.

UPDATE 21.06 Marșul de protest de la Târgu Mureș s-a încheiat după două ore, fără incidente

Cei aproximativ 200 de protestatari care au mărșăluit, sâmbătă seară, prin centrul municipiului Târgu Mureș, oprindu-se la Monumentul Eroilor Revoluției, la sediile PDL, UNPR, la Prefectură și Primărie, au încheiat manifestația după două ore, fără să fie semnalate incidente.

Manifestația de sâmbătă de la Târgu Mureș, neautorizată, dar care a decurs fără incidente, s-a încheiat după două ore în care aproximativ 200 de protestatari, între care lideri sindicali și revoluționari, au strigat „Jos Băsescu”, „Demisia”, „Trădătorii”, „Vrem locuri de muncă” și „Strigați cu toții, cu mic cu mare, că România nu e de vânzare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 20.41 Protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 200 de persoane, s-a încheiat

Protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 200 de persoane, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 20.30, după ce manifestanții au participat la un marș prin centrul orașului, pe la Prefectură, Primărie și Casa de Cultură a Studenților, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanții au scandat, timp de peste două ore, în Piața Unirii, „Haideți pentru viitor, nu stați la televizor”, „Vrem guvern de tehnocrați, nu guvern de hoți ratați”, „UDMR, nu fura pădurile”, „Vrem cianură pentru dictatură”, după care au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor, trecând pe la Prefectură, Primărie, Casa de Cultură a Stundenților.

Ei s-au întors apoi în Piața Unirii, blocând traficul pe strada Napoca.

UPDATE 20.36 Protestul de la Craiova s-a încheiat după aproape cinci ore, reprezentanții cadrelor militare disponibilizate, organizatorii acțiunii, afirmând că cer convocarea unei unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru formarea unui guvern de uniune națională care să pregătească alegerile anticipate. Protestul la care au participat aproximativ o mie de persoane s-a încheiat în jurul orei 20.00, fără să fie înregistrate incidente.

UPDATE 20.28 Peste 150 de arădeni au protestat, sâmbătă seară, în Piața Revoluției din oraș, pentru a șaptea zi consecutiv, majoritatea manifestanților fiind aceiași care au fost în stradă și în zilele precedente.

UPDATE 20.27 MAI: 400 de oameni protestează în Piața Universității, 2.000 de manifestanți sunt în 16 localități

UPDATE 20.27 Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă seară, la un miting de protest în Piața Unirii din Focșani, în pofida ninsorii și a temperaturilor scăzute, manifestanții mergând și în fața sediului PDL, unde au scandat lozinci antiprezidențiale

UPDATE 20.27 Aproximativ o sută de persoane au protestat, sâmbătă seară, pentru a opta zi consecutiv, în fața Palatului Administrativ din Suceava cerând demisia președintelui și a Guvernului, dar și alegeri anticipate, printre ei fiind și un bărbat care solicita demisia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

UPDATE 20.26 Circa patru sute de persoane au pornit, sâmbătă seară, într-un marș pe străzile municipiului Sibiu, scandând lozinci antiguvernamentale și antiprezidențiale, iar manifestanții poartă un carton pe care au lipit produsele din „meniul românilor”, respectiv cartofi, pâine, slănină și gheare de pui.

UPDATE 20.26 Aproximativ 60 de persoane participă, sâmbătă seară, la un miting de protest în centrul municipiului Ploiești, la un moment dat manifestanții luându-se la ceartă între ei, după ce un grup a afișat pancarte cu mesaje precum: „PDL = USL”, „PDL și USL, aceeași mizerie”.

UPDATE 20.25 Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Hunedoara, care participa la mitingul care are loc, sâmbătă seară, la Deva, a fost ridicat de jandarmi după ce un alt protestatar a anunțat că l-a văzut agitând un topor în mulțime.

UPDATE 20.23 Manifestanții din Piața Universității primesc număr de ordine, pentru a ști exact câți oameni sunt, sâmbătă, la protest, a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

UPDATE 18.49 MAI: 350 de oameni protestează în Piața Universității, 3.000 la nivel național

Peste 350 de persoane protestează în Piața Universității din Capitală, la nivel național fiind 3.000 de manifestanți, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor (MAI), Marius Militaru.

Potrivit situației înregistrate până la ora 18.00, în Piața Universității din Capitală protestează aproximativ 350 de persoane, a precizat Marius Militaru. Acțiuni de protest, la care participă peste 3.000 de oameni, au loc atât în Capitală, cât și în mai multe localități din țară, a mai spus Marius Militaru.

UPDATE 18.06 Numărul protestarilor din Piața Universității a crescut la câteva sute.

UPDATE 17.59 300 de persoane s-au adunat în Piața Sfatului din Brașov

UPDATE 17.31 Proteste la Cluj-Napoca

UPDATE 17.07 Proteste și la Timișoara

UPDATE 16.54 Profesorii au venit alături de protestatari în Piața Universității

Profesorii au venit și sâmbătă în Piața Universității, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Liviu Pop, declarând că sunt așteptate să se alăture protestului aproximativ 300 de cadre didactice. Liviu Pop a spus că aceștia nu vor veni în Piața Universității ca sindicaliști, ci ca profesori. El a precizat că în Piața Universității sunt deja peste o sută de profesori din Sectorul 3, dar că sunt așteptate să ajungă și cadre didactice din Sectorul 1.

UPDATE 16.50 Proteste la Craiova

În ciuda ninsorii, oamenii au venit și sâmbătă în Piața Universității pentru a cere demisia președintelui și a Guvernului. Ziua a noua a protestelor din Piața Universității a început cu scandal. Cele 150 de persoane strânse în fața Teatrului Național au luat foc în momentul în care mai mulți reprezentanți ai Noii Drepte au vrut să se alăture protestului. Oamenii au fost nemulțumiți că aceștia au adus o instalație de sonorizare și mai multe bannere. Aceștia au fost împinși de către protestatari și forțați să părăsească Piața. Jandarmii aflați la fața locului au aplanat rapid conflictul.

Reprezentanții Noii Drepte au mai fost în aceste zile în Piața Universității, dar astăzi este prima dată când au venit cu însemne ale organizației, cu o stație de amplificare și bannere. Scandalul a durat în jur de 5-10 minute. În acest moment, reprezentanții organizației ultra-naționaliste Noua Dreptă au părăsit Piața, iar cei rămași continuă să protesteze pașnic. Ei scandează „Jos Băsescu!”.

Noua Dreaptă este o organizație ultra-naționalistă fondată în România și Republica Moldova în anul 2000.


Majoritatea manifestanților s-au strâns în fața Teatrului Național, una dintre zonele de desfășurare a protestului din Piața Universității.

Acțiunile de protest din Capitală au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat și-a anunțat demisia, și au continuat chiar și după revenirea acestuia, marți 17 ianuarie, în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății.

Protestele din Piața Universității au fost marcate, sâmbătă și duminică, de scene de violență. Sâmbătă, manifestanții au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenția în forță a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieței, la miezul nopții. Duminică, violențele au fost și mai intense, în principal între Universitate și Piața Unirii, unde manifestanții au aruncat cu pietre, petarde și sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte și au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane și tunuri cu apă.

După trei zile în care protestul din Piața Universității s-a desfășurat fără incidente, joi seară, câțiva manifestanți violente au atacat cu pietre, bucăți de gard și sticle forțele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au „măturat” bulevardul Magheru, reușind ca în mai puțin de o oră să îi ridice pe manifestanții care au provocat violențe. Peste 100 de persoane au fost duse la secțiile de poliție din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid și Petrolul Ploiești, a anunțat șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

A urmat o nouă zi de protest, a opta, fără incidente. Numărul jandarmilor din Piața Universității a fost mult mai mic decât în serile precedente, forțele de ordine evitând să provoace prin prezența masivă și echipamentul de luptă.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări față de jandarmi pentru violențele din centru Capitalei, în timp ce mai mulți civili sunt cercetați în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitești, iar restul la București, a anunțat Ministerul Public.


ZIUA A OPTA DE PROTESTE

ZIUA A ȘAPTEA DE PROTESTE

ZIUA A ȘASEA DE PROTESTE

ZIUA A CINCEA DE PROTESTE

ZIUA A PATRA DE PROTESTE

ZIUA A TREIA DE PROTESTE

ZIUA A DOUA DE PROTESTE

PRIMA ZI DE PROTESTE

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021