Adrian Năstase, condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul „Trofeul calității”

Adrian Năstase, condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul „Trofeul calității”
BREAKING NEWS

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru „folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”, conform instanței supreme.

Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

În 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, șefa Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost organizat un simpozion numit „Trofeul Calității în Construcții”. „Simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidențială a inculpatului Adrian Năstase”, au arătat procurorii DNA.

Irina Jianu fusese numită în această funcție prin dispoziția lui Năstase și avea relații apropiate cu mai mulți membri marcanți ai PSD, conform DNA.

Banii pentru campania lui Năstase au fost cotizați, sub forma acestei taxe de participare, de către firme private, dar și de către persoane numite de PSD în funcții de conducere în instituții publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice și de 15 milioane de lei vechi pentru firme. În total, s-au strâns peste 67 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.

Banii au fost direcționați către patru firme care aparțineau lui Bogdan și Marina Ioana Popovici – Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management și Contur Media. Soții Popovici erau apropiați de familia Năstase, iar Bogdan Popovici deținuse o funcție de conducere în fostul CFSN.

Aceste societăți au decontat cheltuieli fictive către o societate aparținând acelorași doi soți Popovici – Around. Prin intermediul unor acțiuni de spălare de bani (cesiune de acțiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri și prestări servicii), desfășurate prin intermediul societăților Media On, Forum Invest, Fundația Invest, toate controlate de soții Popovici, o parte din sumă a fost transferată către o altă firmă apropiată PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.

Celelalte condamnări

În același dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentința va rămâne definitivă, șapte ani de detenție.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marina Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de șapte ani. Ei au fost condamnați pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Toți cei condamnați trebuie să plătească în total aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcții. Ceilalți inculpați, cu excepția lui Adrian Năstase, sunt obligați să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeași instituție, drept despăgubiri civile.

Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei (aproape 9.000 de euro), sumă pe care se consideră că a obținut-o în urma activității infracționale.

Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul „Trofeul calității”, instanța anunțând atunci că se va pronunța în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat și că procesul este unul politic. „Este o legitate ca cei care câștigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calității»”, a spus Adrian Năstase.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenței sau a autorității funcției de președinte al unui partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a inițiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calității în construcții»”. „În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidențială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanței supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul „Mătușa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupție, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi și de fostul șef al al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcția Națională Anticorupție a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi și a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiției de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru și fost președinte al Camerei Deputaților.

Avocatul lui Năstase: „Este vorba de o condamare cu executare. Așa apare din înregistrare”

„Este vorba de o condamare cu executare. Așa apare din înregistrare”, a spus, la Antena3, Ion Cazacu, unul dintre avocații lui Adrian Năstase.

Adrian Năstase: „Sunt un adversat incomod pentru Traian Băsescu”

„Este vorba de o încercare de a mă ține în afara vieții politice, vă rog să observați și acea interdicție de doi ani de exercitare a unor drepturi. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005”, a declarat fostul premier Adrian Năstase, la puțin timp după aflarea sentinței.

„Nu mi s-a cerut retragerea din partid, sunt foarte multe apeluri de susținere, sunt colegi care au participat la campania electorală și vor să se autodenunțe”, a spus Năstase.

„Mi se pare că este o decizie strict politică, voi face recurs și dacă va fi cazul voi merge mai departe cu acest dosar politic în instanțe europene și la CEDO. Asta e, am intrat în politică, nu mi-a plăcut cartea, merită să plătesc. În timp ce eu m-am bătut ca România să intre în NATO, Traian Băsescu este cel care merge la Bruxelles să se întâlnească cu secretarul general al NATO. Îmi pare rău că cei învinuiți alături de mine în acest dosar plătesc într-un dosar politic”, a mai spus Adrian Năstase.

Năstase a acuzat din nou faptul că i-a fost refuzată cererea de revocare a completului de judecată, în condițiile în care, până în 2010, judecătoarea Ioana Bogdan a fost consiliera șefului DNA, Daniel Morar.

„Dacă Ioana Bogdan nu ar fi acționat în numele DNA și ar fi acționat conform propriei conștiințe, chiar în condițiile în care judecătorului Ionuț Matei – s-au speculat anumite întâlniri ale sale cu membri ai DNA, lucrurile ar fi fost foarte clare. Acela nu era un complet de judecată, ci un pluton de execuție”, a mai spus Năstase.

În acest proces au fost audiați 970 de martori, însă Năstase susține că „60 dintre ei au fost inițial învinuiți în proces și au fost scoși de sub acuzare doar la momentul trimiterii dosarului în proces. Deci au fost ținuți sub șantaj de DNA”.

Năstase: „Dacă se pronunța achitarea mea și în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desființarea DNA

„Am fost acuzat că am organizat Trofeul Calității, competiția aceasta la care au participat mii de constructori, ca un vector pentru finanțarea campaniei electorale. E o minciună. Aminitiți-vă că, din cauza unor disensiuni, decizia mea de a candida la președinție a fost luată în vara lui 2004. Cum puteam să gândesc în toamna lui 2003 un astfel de vehicul?”, a declarat Adrian Năstase într-o conferință de presă.

„Achitarea mea în acest al doilea dosar ar fi fost devastatoare, în condițiile în care mandatul lui Daniel Morar se apropie de final. Este vorba despre o decizie murdară, e o decizie care trebuia dată acum și vă este foarte clar că azi de dimineață au fost negocieri și de aceea s-a dat verdictul așa de târziu, într-un moment în care Traian Băsescu este plecat din țară, de aceea a fost amânată decizia până astăzi”, a mai adăugat Năstase.

„Este vorba de o chestiune de credibilizare a DNA, care, dacă se pronunța achitarea mea și în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desființarea (DNA) sau demiterea întregii conduceri”, a susținut fostul premier PSD.

 

Tags:
Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide