Ajutor pentru Timofti. La Chișinău, Băsescu le amintește basarabenilor că vor să fie în UE: „R. Moldova nu are alternativă la drumul european”

Redactor:
Alina Matis
Cu patru luni înainte de un moment deosebit de important pentru viitorul Republicii Moldova, summitul de la Vilnius, la care Chișinăul speră să fie semnate acordurile de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană, președintele României trece Prutul pentru a le aminti basarabenilor cât de mult și-au dorit și au muncit pentru acest moment.

Cu patru luni înainte de un moment deosebit de important pentru viitorul Republicii Moldova, summitul de la Vilnius, la care Chișinăul speră să fie semnate acordurile de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană, președintele României trece Prutul pentru a le aminti basarabenilor cât de mult și-au dorit și au muncit pentru acest moment. Vizita de miercuri a lui Traian Băsescu la Chișinău, programată inițial pentru 1 februarie 2013, dar amânată pe fondul unor probleme de sănătate ale omologului Nicolae Timofti, vine în contextul scăderii entuziasmului populației față de integrarea europeană, dar și a unei intensificări a tensiunilor din Transnistria.

„Nu vreau să vorbesc despre alternative. În opinia mea, Republica Moldova nu are alternativă la drumul pe care să și-l aleagă decât drumul european, pentru că nu am constatat în istoria Republica Moldova altă locație – mă refer la toată istoria acestui pământ – decât cea europeană. Vă pregătiți pentru un mare succes al țării”, le-a dat asigurări președintele cetățenilor de peste Prut, în conferința de presă comună susținută cu Nicolae Timofti. 

Invitat recent la Gândul LIVE, și ministrul de Externe, Titus Corlățean s-a declarat încrezător că Republica Moldova va parafa acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, în ciuda îngrijorărilor Bruxelles-ului privind regresia cauzată de criza politică ce a dus la căderea guvernului Filat. În cadrul aceluiași interviu, Corlățean le transmitea colegilor de la Chișinău să fie inteligenți politic și să nu cadă în capcana provocărilor.

„Poporul acestei țări este un popor latin, nu am văzut cetățeni ai R. Moldova cu ochii oblici”

Totodată, liderul de la Cotroceni a dat miercuri asigurări că Republica Moldova se pregătește pentru cel mai mare succes din ultimii ani, acela al apropeierii de Uniunea Europeană, declarându-se convins că acordurile UE-Republica Moldova vor fi parafate la summitul din noiembrie și că nu se așteaptă la provocări din partea Moscovei în lunile premergătoare acestui moment.

„Poporul acestei țări este un popor latin, nu am văzut cetățeni ai Republicii Moldova cu ochii oblici. Deci, cred că opțiunea este spre integrare europeană, iar dacă vor apărea opțiuni ale societății civile, așa cum evoluează foarte prolific numărul de ONG-uri pro-asiatice, sunt convins că opțiunea majorității populației va fi pro-europeană”, le-a mai spus Băsescu basarabenilor, precizând că „noi avem un parteneriat de sânge pentru că așa ne-a lăsat Dumnezeu”

Înțepături dinspre București. Ponta: „Ce bine e să fii președinte, că ești generos pe banii altora”

Eveniment deosebit de mediatizat peste Prut, cea de-a cincea vizită oficială a președintelui Băsescu a fost primită cu mici manifestații și ale unioniștilor, și ale rusofililor. Mai mult, înțepături au venit și dinspre București, unde premierul a remarcat, din ședința de guvern, mândria lui Traian Băsescu privind gazoductul Iași-Ungheni și criticile privind scăderea burselor pentru tinerii basarabeni: „Mă gândeam ce bine e să fii președinte, că ești generos pe banii altora. Păcat că Guvernul anterior nu a făcut nimic. Nici să dea mai multe burse, nici gazoductul”, a comentat miercuri Victor Ponta.

Cât despre Traian Băsescu, șeful statului român a refuzat să își facă bilanțul reușitelor și succeselor în relațiile cu Republica Moldova, negând totodată că aceasta ar fi ultima sa vizită în statul vecin. „Nu, fraților, nu e ultima vizită! O să mai vin până îmi termin mandatul…”, a spus președintele român. Mai mult, Traian Băsescu a venit cu promisiunea unei spovedanii politice după încheierea celui de-al doilea mandat al său.

Sărind în sprijinul „prietenului” Timofti, după cum a caracterizat președintele basarabean relația personală dintre cei doi, Traian Băsescu l-a atacat pe Vladimir Voronin pentru schimbarea de macaz în ceea ce privește drumul european al Republicii Moldova. Trebuie amintit că, nu demult, același Voronin l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că ar suna seara liderii de la Chișinău, în stare de ebrietate.

Interesele legitime ale Moscoveni la Chișinău

Pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, președintele Traian Băsescu a vorbit, într-un interviu pentru Europa Liberă difuzat marți, despre interesele legitime ale Moscovei în Republica Moldova. „Putem face orice analize, dar n-aș spune că sunt deranjante presiunile pe care le face Rusia în Republica Moldova”, a răspuns președintele, întrebat dacă presiunile Rusiei din Republica Moldova se simt și la București. „Până la urmă, în mod legitim, Moscova se interesează de Republica Moldova pentru că o mare parte din populația Republicii Moldova încă se simte legată de Moscova. Este o realitate, pe care dacă nu o vedem, nu putem dezlega pozițiile de la Chișinău”, a continuat șeful statului român.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, Traian Băsescu are programate, dincolo de discuțiile oficiale cu Timofti, întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Corman, primul-ministru Iurie Leanca, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și cu liderii principalelor partide (exceptându-l pe cel comunist).

Prima vizită în calitate de președinte a României a lui Traian Băsescu a fost făcută în ianuarie 2005, când Vladimir Voronin îi făcea cadou 11.000 de sticle de vin moldovenesc.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide