ALDE: Adoptarea de către Guvern a amnistiei fiscale va încuraja evaziunea, prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici

Redactor:
Alexandru Costea
ALDE: Adoptarea de către Guvern a amnistiei fiscale va încuraja evaziunea, prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici
Președintele ALDE Dâmbovița Ionel Petre este convins că adoptarea de către Guvern a măsurilor fiscale de ajutorare a datornicilor la stat va încuraja zona de evaziune fiscală prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici.

„Restructurarea financiară «cu posibile ștergeri de datorii» adoptată ieri, 01 august 2019, printr-o ordonanță de urgență este justificată de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, ca fiind necesară în scopul recuperării unor datorii restante la bugetul de stat, lucru cu care nu pot fi de acord. Am convingerea și îmi asum ceea ce spun, că adoptarea măsurii amnistiei fiscale va încuraja zona de evaziune fiscală prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici”, arată un comunicat al președintelui ALDE Ionel Petre, remis vineri MEDIAFAX.

El spune că nu se poate lăuda cu această măsură fiscală cu efecte negative, așa cum face ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

„Consider că avem obligația față de toți românii, nediferențiat, să fim corecți și transparenți. Avem obligația să venim în sprijinul persoanelor fizice și a mediului de afaceri cu măsuri care să încurajeze contribuabilii să fie onești în relația cu statul. Dacă noi suntem cinstiți cu ei și ei vor fi la rândul lor cinstiți cu noi. Pentru că noi, fiind într-un parteneriat la guvernare, reprezentăm în acest moment, alături de PSD, Statul. Și nu mă pot lăuda, așa cum face ministrul Teodorovici, cu această măsură fiscală cu efecte negative evidente, cu dezavantaje și inechități față de contribuabili onești”, conform sursei citate.

Petre se întreabă cum unele companii au putut acumula datorii foarte mari la bugetul de stat în timp ce altele statul le-a blocat conturile la primele datorii.

„Este imperios să avem în vedere adoptarea de măsuri prin care să se recunoască efortul depus de cei care nu au acumulat datorii. Când, cum și de ce s-a putut ajunge ca unele companii să acumuleze datorii foarte mari la bugetul de stat, în timp ce altora la primele datorii către stat li s-au blocat conturile sau au intrat în proces de executare silită? Este timpul să venim în sprijinul contribuabililor cu măsuri de stimulare a conformării benevole și de bonificare a tuturor celor care și-au plătit la timp taxele și impozitele”, susține liderul ALDE.

Ionel Petre încheie comunicatul prin întrebându-se retoric: „Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiți?”.

„Trebuie eliminată ideea că există companii de stat care au acumulat datorii, dar sunt considerate strategice sau că există societăți comerciale cu importanță strategică în economie și nu pot fi lăsate să nu funcționeze, fiindcă ar avea un impact semnificativ negativ din punct de vedere economic și social. Nu! Nu așa! Dacă există un nivel ridicat de datorii la buget, care sunt practic de nerecuperat, este aproape imposibil ca prin această restructurare financiară, fie ea și calendaristică, să poată fi recuperat ceva parțial. Dacă au acumulat datorii de zeci de milioane de lei la buget, aceste societăți au probleme mari de profitabilitate și le putem considera în afara economiei și nicidecum strategice. Astfel de decizii îi descurajează și dezavantajează pe cei corecți care plătesc întotdeuna la timp. Sumele trebuie executate, așa cum și băncile îi execută pe cei cu restanțe. Altfel: Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiți?”, potrivit comunicării ALDE.

Reacția vine în urma măsurilor fiscale adoptate miercuri de Guvern, pentru ajutorarea datornicilor la stat.

Astfel, noi măsuri fiscale pentru a ajuta datornicii să își plătească restanțele de peste un milion de lei au fost adoptate în ședința de Guvern. Printre măsuri se află și plata eșalonată a obligațiilor bugetare, conversia în acțiuni a obligațiilor, stingerea restanțelor prin darea în plată a unor imobile.

Conform ordonanței, măsurile vizează persoanele fizice sau juridice cu datorii de peste un milion de lei și posibilitatea ca, în 6 luni, debitorul să opteze pentru restructarea financiară și să pregătească un plan de restructurare elaborat de către un expert independent. Pentru datoriile mai mari de un milion de lei, este instituit un regim de supraveghere a debitorului cu privire la implementarea măsurilor incluse în planul de restructurare, inclusiv a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare. De asemenea, este suspendată executarea silită pe perioada derulării planului de restructurare.

Proiectul face referire și la datoriile de sub un milion de lei. Pentru aceasta documentul prevede anularea tuturor accesoriilor, aferente obligațiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018 și stinse până la această dată, administrate de ANAF, cu următoarele condiții:

-obligațiile bugetare principale au fost stinse până la 31 decembrie 2018;
-accesoriile aferente obligațiilor menționate anterior sunt datorate și nestinse la 31 decembrie 2018;
-stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor a obligațiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 și 15 decembrie 2019
-depunerea până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declarațiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
-depunerea, până la data de 15 decembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor.

 

Inchide