ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum se împart mandatele de senatori și deputați în București. Cine sunt „aleșii” calculatorului

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cum se împart mandatele de senatori și deputați în București. Cine sunt aleșii calculatorului
Publicat: 06/12/2012, 12:43
Actualizat: 31/07/2014, 14:39

Toate cele 40 mandate de parlamentari din Capitală ar fi câștigate de USL alături de UNPR cu peste 50%, iar PDL și PP-DD ar obține mandate care duc la creșterea numărului de parlamentari cu 27 %, respectiv cu 8 deputați și 3 senatori, conform unei simulări Mediafax pe baza votului pentru CGMB.

Sistemul electoral uninominal proporțional, aplicat prin Legea 35/2008, face ca numărul membrilor viitorului legislativ să crească în măsura în care o singură forță politică, cum este USL, își adjudecă mandate cu votul a cel puțin 50% plus unu din alegători, depășind numărul de mandate alocate în mod proporțional. Celelalte formațiuni politice precum PDL sau PP-DD ajung să obțină mandate pe locuri suplimentare în Parlament, astfel încât să fie asigurată o reprezentare proporțională a opțiunilor electorale.

Acest lucru reiese dintr-o simulare privind modul de alocare a mandatelor de deputați și senatori în Capitală, pe baza votului politic exprimat la alegerile locale din iunie pentru Consiliul General al Municipiului București, analizat la nivelul secțiilor de votare.

Conform Legii 35/2008, prima etapă de alocare a mandatelor de parlamentari este aceea în care candidații obțin cel puțin 50% plus unu din voturile valabil exprimate la nivelul colegiului, fapt care determină obținerea automată a mandatului de deputat sau senator.

În această situație, voturile USL și UNPR determină câștigarea tuturor celor 28 de mandate de deputați și 12 mandate de senatori de București, cu peste 50% din voturi.

A doua etapă de alocare de mandate prevăzută în Legea 35 stabilește o modalitate proporțională de distribuire a colegiilor electorale. Astfel, la nivelul circumscripției se realizează totalul voturilor valabil exprimate pentru partidele și alianțele care au depășit pragul electoral, USL în alianță cu UNPR, PDL și PP-DD (672.857 de voturi) care se raportează la numărul de mandate de deputați sau de senatori disputate de competitorii electorali, pentru a fi stabilit coeficientul electoral – numărul de voturi necesare pentru obținerea unui mandat. Mai exact, 672.857 de voturi valabil exprimate se raportează la cele 28 de colegii de deputați, rezultând un coeficient de 24.030 de voturi pentru Camera Deputaților, dar și la cele 12 colegii de senatori, rezultând un coeficient de 56.071
de voturi pentru Senat.

Pentru a fi stabilit numărul de mandate la care au dreptul în mod proporțional, voturile obținute de fiecare formațiune la nivelul Capitalei se raportează la coeficientul electoral.

PDL ar obține cinci mandate de deputați și două de senator. PP-DD ar lua trei deputați și un senator

Mai precis, dacă USL și UNPR au obținut în București 459.449 de voturi (58,58%), raportate la coeficientul electoral (24.030 de voturi), rezultă 19 mandate care ar trebui alocate în mod proporțional la Camera Deputaților. Deoarece USL și UNPR ar obține împreună din prima fază toate cele 28 de colegii, câștigate cu 50% plus unu, în a doua etapă nu mai beneficiază de niciun mandat suplimentar. Analiza a ținut cont în această situație de faptul că la alegerile locale UNPR și USL au candidat separat, însă la cele generale au anunțat că vor candida împreună.

Conform Legii 35/2008, în situația în care la nivelul unei circumscripții mandatele care trebuie alocate unei formațiuni politice au fost deja câștigate, se vor aloca mandate suplimentare pentru asigurarea proporționalității în viitorul Legislativ – același lucru s-a întâmplat în 2008 în județul Arad, când UDMR a obținut un mandat suplimentar deoarece PDL câștigase cu 50% plus unu mai multe mandate decât ar fi avut dreptul în mod proporțional.

Astfel, în Capitală toate mandatele la care ar avea dreptul PDL și PP-DD ar fi alocate în mod suplimentar.

În cazul PDL cele 129.644 de voturi (16,53%) la nivelul Bucureștiului ar însemna obținerea a cinci mandate de deputat. La fel, PP-DD cu 83.764 de voturi (10,68%) ar obține trei mandate de deputat.

La Senat, USL și UNPR ar avea dreptul în mod proporțional la opt mandate, însă ar câștiga deja cu 50% plus unu toate cele 12 colegii. PDL ar beneficia de două mandate de senator, iar PP-DD de unu, care ar urma să fie alocate în mod suplimentar față de numărul de colegii pentru Senat stabilite deja.

– Locurile eligibile pentru PDL și PP-DD: Canacheu, Pirpiliu și Rădulescu ar rămâne în Parlament; cazul celor trei colegii unde vor fi câte trei deputați

Modul de alocare a mandatelor la nivelul circumscripției, menționat în Legea 35/2008, face ca inclusiv candidații aceluiași partid să intre în competiție la distribuire, chiar dacă au candidat în colegii diferite. Asta pentru că atribuirea se face pe colegiile electorale în mod descrescător al numărului de voturi obținute pentru formațiunea politică de candidații acesteia.

Astfel, conform simulării, locurile eligibile de deputați pentru PDL ar fi în cazul Bucureștiului: colegiul 20 (al Oanei Niculescu Mizil) unde PDL ar câștiga 6.303 de voturi (16%), fiind pe locul al doilea după candidatul USL care ar câștiga deja colegiul cu 20.766 de voturi (54%).

Un alt loc eligibil pentru democrat-liberali este în colegiul 4 (al lui Costică Canacheu) unde PDL ar avea 6.152 de voturi (15%), spre deosebire de USL – 22.498 de voturi (58%).

De asemenea, un democrat-liberal poate deveni deputat dacă va intra în cursă în colegiul 19 (al Teodorei Trandafir) unde PDL ar obține 6.054 de voturi (13%), depășit de USL cu 28.797 de voturi (63%).

Al patrulea loc unde PDL poate obține un mandat de deputat este în colegiul 13 (al lui Ștefan Pirpiliu) unde PDL ar obține 5.997 de voturi (19%), pe locul al doilea față de USL care și-ar adjudeca mandatul de drept cu 18.329 de voturi (58%).

Un cincilea loc eligibil pentru PDL este în colegiul 14 (al lui Dan Radu Zătreanu), unde democrat-liberalii ar obține 5.894 de voturi (19%), după USL cu 18.770 de voturi (59%)

De asemenea, PP-DD ar obține trei mandate de deputat, eligibil fiind colegiul 20 (cu 5.910 de voturi – 15%) unde ar fi alocat astfel un al treilea mandat de deputat, pe lângă cele atribuite USL și PDL. Al doilea colegiu din partea căruia candidatul PP-DD ar fi eligibil să obțină un mandat de deputat este colegiul 19 (cu 5.324 de voturi – 12%) devenind și acesta un colegiu cu trei deputați. Un al treilea mandat de deputat pentru PP-DD ar fi alocat candidatului din colegiul 4, cu 4.843 de voturi (12%).

În ceea ce privește Senatul, PDL ar beneficia de două mandate eligibile, cel din colegiul 6 (al lui Cristian Rădulescu) unde democrat-liberalii au cel mai mare număr de voturi dintre colegiile din București – 16.498. Rădulescu ar obține mandatul suplimentar cu 19%, după ce candidatul din partea USL ar fi câștigat deja poziția de senator cu 50.879 de voturi (58%). Cel de-al doilea posibil senator PDL ar fi în colegiul 5 (al lui Vasile Blaga), cu 15.229 de voturi (19%), după ce USL ar obține 47.457 de voturi (58%).

La rândul său, PP-DD ar obține un mandat de senator pentru candidatul din colegiul 12, unde formațiunea condusă de Dan Diaconescu ar beneficia de cel mai mare număr de voturi – 10.986. Candidatul PP-DD ar intra în Parlament de pe locul al treilea, cu 13%, după ce USL ar fi obținut 50.298 de voturi (57%), iar PDL 13.573 de voturi (15%).

Antonescu – 58%, Voiculescu – 64%, Andronescu – 59%, dacă ar candida în aceleași colegii

Conform scorului politic înregistrat la alegerile locale pentru CGMB, președintele PNL, Crin Antonescu, ar obține în colegiul 2 pentru Senat – în care a fost ales de pe locul al doilea în 2008 – 58% din voturi. Ca procent, în București el ar fi depășit de conservatorul Dan Voiculescu, care ar beneficia de sprijinul a 64% din alegători în colegiul 8. De asemenea, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ar avea în colegiul 10 votul favorabil a 59% din alegători.

În cazul Camerei Deputaților, ministrul pentru Administrație, liberalul Radu Stroe, ar avea 60% din voturi în colegiul 1, deputatul PSD Florina Ruxandra Jipa 61% în colegiul 17, iar deputatul PSD Doina Burcău 65% în colegiul 18.

Fără voturile UNPR, USL ar pierde în București patru mandate de deputat și două de senator

În situația în care USL nu ar avea voturile UNPR la alegerile parlamentare, patru colegii pentru Camera Deputaților și două pentru Senat ar fi pierdute. Aceasta pentru că USL ar obține fără UNPR sub 50% din voturile valabil exprimate, iar mandatele ar fi alocate PDL. Este vorba de colegiul 5 (Georgian Pop), colegiul 6 (Rodica Nassar), colegiul 7 (Florian Popa) și colegiul 9 (Teodor Paleologu). Alocarea acestor patru mandate de deputat către PDL – numărul de mandate la care are dreptul în mod proporțional – ar face ca democrat-liberalii să nu mai primească mandate suplimentare față de cele 28 de colegii pentru București.

Totodată, în situația în care USL nu ar beneficia de voturile UNPR ar pierde inclusiv două colegii de Senat. E cazul colegiului 4 (al Ancăi Boagiu) care ar fi preluat de PDL și de colegiul 3 (unde a fost ales Cristian Diaconescu) preluat de PP-DD.

Dacă voturile UNPR nu s-ar alătura USL la nivelul Bucureștiului, numărul de parlamentari ar crește în acest caz doar cu doi deputați din partea PP-DD.

Ca o concluzie, dacă alianțele politice actuale se păstrează, USL ar obține cu un scor politic de 58,5 % la nivelul Bucureștiului 40 de mandate de parlamentari, având astfel în Legislativ 78,3% dintre senatorii și deputații Capitalei. În cazul PDL, cei 16,5% dintre voturile bucureștenilor se materializează în 7 parlamentari democrat-liberali, adică 13,7% din mandatele din București. De asemenea, PP-DD cu un scor de 10,6% beneficiază de 7,8% dintre mandate, adică 4 parlamentari.

În urma sistemului de alocare de mandate suplimentare, numărul parlamentarilor din București ar ajunge să crească cu 27%, de la 40 la 51.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7