ALEGERILE ANTICIPATE depind de Băsescu: calendarul unui proiect aproape imposibil

Redactor:
Ioana Campean
ALEGERILE ANTICIPATE depind de Băsescu: calendarul unui proiect aproape imposibil
Care sunt pașii de urmat pentru a ajunge la alegeri anticipate

Alegerile anticipate nu pot fi organizate în luna martie – așa cum susține opoziția – dacă se respectă termenele constituționale și legale, dar nu este necesar nici ca procedura să dureze până în septembrie, însă declanșarea acestora depinde oricum de voința președintelui Traian Băsescu.

Opoziția a solicitat demisia actualului Guvern și declanșarea de alegeri anticipate, Crin Antonescu susținând că, dacă partidele ajung la consens pe această temă, anticipatele ar putea avea loc până la sfârșitul lunii martie.

În replică, premierul Emil Boc a susținut că acestea nu pot avea loc mai devreme de luna august, adică cu doar două-trei luni înaintea datei de organizare a celor la termen.

Nici opoziția, nici puterea nu au făcut referire la vreo consultare pe această temă a șefului statului, deși dizolvarea Parlamentului – pasul necesar pentru anticipate – este un drept constituțional al președintelui țării, de care acesta „poate” uza, nefiind obligat să recurgă la el nici dacă Legislativul respinge învestitura a două Guverne.

Ce spune Constituția

Conform articolului 89 din Constituție, „după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, mai prevede legea fundamentală.

Prin urmare, președintele „poate” recurge la dizolvarea Parlamentului, dacă sunt cumulate două condiții: Legislativul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului „în termen de 60 de zile de la prima solicitare” și „numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”.

Chiar dacă cele două solicitări de învestitură ar fi respinse „pe bandă” de Parlament și dacă șeful statului ar uza de dreptul conferit de articolul 89 fără a aștepta împlinirea termenului de 60 de zile, legislația prevede că data alegerilor trebuie anunțată cetățenilor „cu cel puțin 90 de zile” înaintea zilei votului.

Alegerile parlamentare anticipate se organizează exact ca acelea la termen.

În legea în vigoare pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, adoptată în 2008 pentru introducerea votului uninominal, singura referire la alegeri anticipate este explicația că acestea sunt „alegeri organizate în cazul dizolvării înainte de termen a organului ales”. În actul normativ privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare și pe care urmează să se pronunțe Curtea Constituțională, nu se face nicio referire la anticipate.

Legea în vigoare prevede că „aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”.

În legea pentru comasarea alegerilor, care încă nu a fost promulgată, fiind contestată la CC, se prevede că „perioada electorală începe cu cel puțin 90 de zile înaintea datei votării și se încheie odată cu aducerea la cunoștință publică, prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatelor scrutinului”.

În aceste condiții, cu siguranță alegeri anticipate nu pot fi organizate în martie, dar chiar și cumulând cele două termene – 60 de zile din Constituție și 90 de zile din lege – nu se ajunge până în august, dacă partidele se pun de acord și resping rapid în Parlament două guverne, după căderea actualului Cabinet.

Sintetic, pașii ar fi următorii: demisia Cabinetului Boc, două solicitări de învestitură a unor noi Guverne adresate de șeful statului și respinse de Parlament, voința președintelui Băsescu de dizolvare a Parlamentului – despre care încă nu a pomenit nimeni – și de aici încă 90 de zile. Într-un scenariu optimist, cel mai devreme anticipatele parlamentare ar putea fi spre vară, eventual tot comasate, dar cu locale la termen.


104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide