Alertă în Modrogan: PDL încearcă să-și revină după ce a fost depășit în sondaje de partidul lui Dan Diaconescu. Soluția de avarie pentru București

Alertă în Modrogan: PDL încearcă să-și revină după ce a fost depășit în sondaje de partidul lui Dan Diaconescu. Soluția de avarie pentru București
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 02:05

Cu ochii pe sondajele care îi plasează sub Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, democrat-liberalii plănuiesc o mișcare rapidă care să-i readucă în cărți. Liderii PDL resuscitează „mișcarea populară”, pe care o testează în aceste zile printr-un sondaj de opinie și care să fie lansată cel mai târziu în martie. Potrivit unor surse din PDL, pe lângă fundațiile apropiate partidului, în viitoarea platformă de dreapta ar urma să fie cooptați țărăniștii, ecologiștii, dar și UNPR. Planul de relansare al PDL este coordonat de Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean și Emil Boc, susțin aceleași surse.

Candidați comuni aleși în funcție de cota din sondaje

Un prim pas va fi susținerea unor candidați comuni la alegerile locale, aleși fiind cei care sunt mai bine plasați în sondaje. Una dintre mizele cele mai importante este Bucureștiul. În calculele pentru confruntarea cu Sorin Oprescu, PDL ar merge pe mâna deputatului PDL Silviu Prigoană, în condițiile în care, cel puțin în momentul de față, uneperistul Cristian Popescu Piedone nu dă semne că ar vrea să intre în cursa pentru Capitală. „Între a pierde la Bucureștiul și a câștiga la sectorul 4, Piedone alege să câștige la 4. Cele mai mari șanse în aceste condiții le are Silviu Prigoană”, au declarat, pentru gândul, surse din PDL. Potrivit acestora, varianta Adriean Videanu luată inițial în calcul a fost abandonată din motive ce țin de agenda de business a fostului primar, care ar fi acceptat o candidatură în condițiile în care alegerile ar fi fost comasate în noiembrie.

Cristian Preda Toader Paleologu sau Costică Canacheu, alți pedeliști vehiculați drept potențiali candidați nu au o cotă electorală care să-i facă pe democrat-liberali să-i înscrie în cursa pentru Primăria Capitalei. Mai ales că, potrivit surselor citate, Sorin Oprescu stă foarte bine în sondaje la capitolul intenție de vot și nici unul dintre cei trei nu se încadrează în profilul de contracandidat care să-i pună probleme actualului primar general”. „Dacă nu vom putea să-l batem pe Oprescu, măcar să pierdem onorabil”, au explicat sursele, referindu-se la o candidatură a lui Silviu Prigoană.

Cât privește sectoarele, pedeliștii iau în calcul susținerea unor candidați comuni cu UNPR la 2 și la 4, Cristian Popescu Piedone și Neculai Onțanu, în vreme ce la 3 să se prezinte în continuare cu Liviu Negoiță. Deocamdată nu s-a decis cine va candida la sectorul 1, în condițiile în care liberalul Andrei Chiliman stă foarte bine în sondaje, la 5, unde Marian Vanghelie pune în continuare probleme și la sectorul 6, unde pedeliștii nu vor să mai meargă pe mâna lui Cristian Poteraș.

Platformă pentru Ungureanu

Schimbările pe care democrat-liberalii le iau în calcul pentru următoarea perioadă nu se rezumă doar la alegerile locale. Mișcarea populară este gândită ca o platformă politică pe termen lung. După locale, colaborarea ar urma să fie testată și la parlamentare, iar ulterior să se bată în cuie formula juridică a acesteia în perspectiva alegerilor prezidențiale de peste doi ani în care pedeliștii plănuiesc să-l lanseze pe actualul premier Răzvan Mihai Ungureanu drept candidat al dreptei.

De altfel, rezistența la schimbare în interiorul PDL și dorința de a merge exclusiv pe cont propriu în alegeri nu mai este atât de mare. În sodajele comandate de democrat-liberali, pe lângă intrarea într-o coaliție a dreptei sub titulatura Mișcarea Populară, sunt testate și aspecte care țin de schimbarea culorii partidului, dar și a siglei.

Decizia PDL de a nu mai amâna o discuție concretă pe toate aceste teme se datorează atât apropierii alegerilor, dar mai ales cotei foarte mici la care a ajuns partidul. Potrivit unor surse democrat-liberale, în ultimele măsurători, pe fondul protestelor din ultima perioadă, care la nivelul opiniei publice s-au soldat cu demisia cabinetului Boc, în măsurătorile sociologice PDL înregistrează 15%, în condițiile în care Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este cotat cu 18%, iar USL cu 47%.

Tags:
ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...